Manor - Ferari

Podaci o timu

Startni broj ove sezone:

10

Poena ove sezone:

1

Zemlja sedište tima:

Engleska

Mesto sedišta tima:

Banburi, Velika Britanija

Puno ime tima:

Manor Marusija F1 Tim

Direktor:

Džon But

Tehnički direktor:

Dzon MekKilijam

Šasija:

Motor:

Ferari

Prva sezona:

2010

Titula:

0

Pol pozicija:

0

Najbržih krugova:

0

Istorija tima

2016

Teška godina za Manor. Tim uspeva da preko vozača Rija Harjanta dođe do sponzora (Pertamina) i da uzt još par sitnijih ugovora obezbedi godišnji budžet za odlazak na trke. Esteban Okon u drugom delu sezone preuzima mesto vozača od Ria Harijanta. Mercedesov motor dao je bolidu potrebnu pouzdanost, ali bolid i nije preterano brz obzirom na agregat. Paskal Verlajn osvaja bod za tim na Velikoj nagradi Austrije i uliva novu nadu da će tim desetim mestom u poretku konstruktora zaraditi potreban novac za još jednu godinu takmičenja. Međutim, Zauber krajem sezone osvajanjem devetog mesta i dva boda, "kvari" planove tima, koji odlazi u administraciju, da bi krajem januara 2017. godine bio zatvoren zbog neuspelih pregovora sa novim investitorima. Pozicija 11 u šampionatu sa 1 osvojenim bodom.

2015

Manor preživljava jednu od najvećih kriza u svojoj istoriji. Ferari pristaje da isporučuje prošlogodišnje motore za prošlogodišnji bolid, čiji su pojedini delovi prilagođeni specifikaciji iz pravila za sezonu 2015, pa i bolid nosi oznaku Manor Marusija MR03B. Ono što krasi bolid je neverovatna pouszdanost, pa Meri i Stivens uspevaju da završe većinu trka.

Pred Veliku nagradu Singapura zim objavljuje da će GP2 vozač i nekadašnji tester za ovaj tim dobiti priliku da vozi na pet od sedam trka u završnici sezone i to umesto Roberta merija kome je ugovor produžavan iz trke u trku.

Na velikoj nagradi Meksika pročula se vest da će Grejm Loudon, Džon But i Bob Bel otići iz tima, iako su prva dvojica zaslužni za spasavanje, a Bel za ugovor o dostavljanju motora za sezonu 2016 od strane Mercedesa. Kao razlog, navodi se neslaganje sa Stivenom Ficpatrikom, investitorom koji je spasao tim.

2013

Najmanji tim solidno je započeo sezonu. MR02 sadrži KERS koji je dodatno poboljšao performanse, pa Bjanki uspeva da se nadmeće sa najvećim rivalima, vozačima ekipe Kejtrem. Iako Čilton pruža skromne vožnje, Bjanki prikazuje potencijal bolida koji konačno, čini se, hvata priključak.

16. jula tim objavljuje početak saradnje sa Ferarijem u novoj eri (od 2014-e). Pored motora, tim će dobijati i menjač, kao i propratne sisteme.

Istog dana tim objavljuje i odlazak Peta Simondsa iz tima.

Dvostruki prolazak u drugi deo kvalifikacija po promenljivim vremenskim uslovima na VN Belgije jedan je od svetlijih trenutaka za tim sa začelja, koji je svakako prestao sa razvojem bolida i sva svoja sredstva usredsredio na novu sezonu i novu eru.

Bjankijev plasman na 13. mesto u Maleziji, doveo je tim po prvi put ispred glavnog rivala - Kejtrema.

Pozicija 10 u šampionatu, bez osvojenih bodova.

2012

Marusija se osamila na preposlednjoj poziciji po performansama. Razlika je oko pola sekunde u odnosu na HRT, a zaostatak za Kejtremom iznosi oko sekudu.

Rezervni vozač tima Marija de Vilota dožiivljava nesreću pri izvođenju testa na prvcu na aerodromu Daksvort u pripremama za Veliku nagradu Velike Britanije. Udarivši u podignutu rampu na transporteru doživljava ozbiljne povrede glave, a kasnije pri tretmanu u bolnici lekari ne uspevaju da joj spasu desno oko koje je povredila u nesreći.

Najavljeno uvođenje KERS-a za seonu 2013 u saradnji sa Vilijamsom.

Glokov "uspeh" (12. mesto) u Singapuru dovodi ekipu na poziciju 10 ispred najvećeg rivala Kajtrema. Ipak, na poslednjoj trci u Brazilu, Glok ima poziciju koja brani osvojeno no pri kontaktu sa Žan-Erik Vernom gubi osvojeno i pada u plasmanu. Šarl Pik koji prelazi u Kejtrem od sledeće sezone ne uspeva da odbrani poziciju 12 i tim pada na poziciju 11 u plasmanu. 

Tim je dosta konkurentniji i beleži "samo" 6 odustajanja, dok Timo Glok nije startovao na Velikoj nagradi Evrope zbog zdravstvenih problema.

Dva plasmana na poziciju 12 je najveći uspeh tima u istoriji. U poslednjoj trci sezone je izgubljena pozicija 10, ali tim se plasira na poziciju 11 što je takođe najbolji rezultat tima u istoriji kada je u pitanju takmičenje konstruktora.

2011

Rezervni vozač Žerom d'Ambrozio dolazi na mesto Lukasa di Grasija. Tim koji je u vlasništvu milionera Brensona i čini se da i drugu sezonu ostaje na dnu. Sam Ričard Brenson izjavljuje da mu je dovoljno ime tima odnosno količina novca koju je uložio i ulaže, a da se ostatak, za razvoj i eventualni napredak mora potržiti od sponzora. U vlasništvo ulazi Marusija, ruski proizvođač sportskih automobila, partner Kosvorta. Ova kompanija preuzima kontrolni paket akcija, pa tim dobija novo ime Marusija Virdžin Rejsing, obeležje bolida MVR-02, a tim od druge sezone u svojoj istoriji brani državne boje Rusije. Virt Risrč duplira svoje kapacitete "CFD" sistema(Kompjuterska dinamika fluida), ali to ne daje neke osebne rezultate pa početkom juna tim prekida saradnju sa ovom kompanijom. Mesec dana kasnije objavljuje se novi ugovor potpisan sa Meklarenom o korišćenju njihovih tehnološlih kapaciteta, simulatora i vazdušnih tunela kao i stručnog osoblja u obimu koji Konkord ugovor dozvoljava. Reorganizaciju je započeo inženjer Pet Simonds, poznat iz Renoa po aferi "Krašgejt" unajmljen kao stručni konsuktant tima malo pre odlaska Nika Virta, tehničkog direktora, vlasnika kompanija Virt Risrč. Po isteku zabrane krajem godine Simonds najverovatnije preuzima mesto tehničkog direktora. Glok je produžio ugovor za sezonu 2012-e, sa mogućnošću daljeg produžetka.

Tim znatno bolje počinje sezonu po pitanju pouzdanosti i beleži mnogo manje odustajanja. D'Ambrozio u dva navrata završava na poziciji 14 što je najzapaženiji rezultat tima. 7 odustajanja i jedan neuspeo start čini ukupno 8 odustajanja u sezoni od 19 trka. Najbliži rivali Tim lotus i HRT beležili su bolje pozicije na trkama pa je Marusija drugu godinu za redom poslednja u šampionatu, bez bodova.

Tim podnosi zahtev za promenu imena u Marusija izbacujući iz naziva imena Virdžin. Ovim se potvrđuje želja ruske fabrike automobila Marusija za obimnijim ulaganjem i većim eksponiranjem. Virdžin ostaje prisutan u timu kao sponzor i partner u razvoju.

Šarl Pik dolazi u tim na mesto drugog vozača posle impresivnih testova u Abu Dabiju.

Tim se seli u bazu u Benberiju i okuplja sve svoje sektore na svom mestu.

2010

Tim je formiran kao Manor Gran Pri zajedno od strane Manor Motosporta i Virt Risrča. Pre početka sezone dolazi do preuzimanja od kompanije Virdžin koja je u vlasništvu Ričarda Brensona i tim postaje Virdžin Rejsing, a njihov bolid VR-01 postaje prvi bolid na gridu koji je projektovan samo uz pomoć kompjutera, odnosno bez upotrebe vazdušnog tunela. Ipak, start sezone počinje veoma loše i tek u trećoj trci uspevaju da dovezu bolid do cilja. MV-01 ima je "fabričku grešku", premali rezervoar pa nisu uspevali da završe trku što je dovelo do situacije da FIA dozvoli redizajn šasije. Za agregate je kao i kod svih novih timova na gridu zadužen je Kosvort. Do kraja sezone tim uspeva da se približi po performansama najboljem od "novih" timova Lotusu, ali to nije dovoljno da se nadoknade loši rezultati sa početka sezone. Vozači su zabeležili 15 odustajanja, 2 odustajanja od starta i 1 neklasifikovan završetak, što daje podatak da su samo 20 puta završili trku na 19 Velikih nagrada, odnosno da je u proseku jedan vozač u svakoj trci dolazio na cilj. Vozački par Timo Glok i Lukas di Grasi beleže po jedno 14-o mesto na trkama u Maleziji i Japanu što je najbolji rezultat tima, dovoljan samo za 12-to, poslednje mesto u debitantskoj sezoni.

Reklame