AlphaTauri- Honda

AlphaTauri- Honda

Biografija:

2012

Žan-Erik Vern koji je vozio test za Red Bul u Abu Dabiju krajem sezone i Danijel Ričardo koji se kalio u HRT-u na opšte iznenađenje dobijaju mesta u timu umesto Buemija i Algersuaarija. Tim skuplja "mrvice" koje ostaju za rivalima. Prvii bodovi dolaze na prvoj i drugoj trci (VN Australije i Malezije), a na nove se čekalo sve do Belgije kada su oba vozača završila u prvih deset. Pred veliku nagradu Italije Đorđa Askanjelija na mestu tehničkog direktora zamnjuje Džejm Ki nekadašnji čovek Zaubera.

Na Velikoj nagradi Južne Koreje tim po prvi put sa oba bolida završava u bodovima - Vern (8. mesto), Ričardo (9. mesto), što je sa Belgijom ujedno i najzapaženiji rezultat tima.

Bolid STR7 je izgledao nemoćno u većem delu sezone i bilo je malo staza koje su mu odgovarale. Tim se nalazio usamljen, daleko od sredine grida, a takođe daleko i od tri tima sa začelja kojima predstavlja reper za napredak. Bodovi se osvajaju najvećim delom pri odustajanju rivala.

Krajem sezone tim potvđuje oba vozača za sezonu 2013.

Koliko je lošu sezonu imala Skuderija Toro Roso govori da je i pored samo 5 odustajanja osvojeno samo 22 boda, dovoljno za 9. mesto u poretku konstruktora.

2011

Buemi i Algersuari treću godinu za redom čine vozački par tima. Frnac Tost je na predstavljanju bolida STR6 izjavio da je cilj skromna 8. pozicija u šampionatu. Danijel Ričardo je u ulozi rezervnog vozača. Najbolji plasman tima je 7. mesto Algersuarija u Italiji i Južnoj Koreji.

Polovinom sezone Ričardo je otišao u HRt na mesto vozača tako da se pritisak na vozački par smanjio.

Toro Roso je dugo držao 7. mesto u šampionatu ali je Zauber nasuprot Skuderiji znatno poboljšao svoje rezultate u završnici karijere i preuzeo sedmo mesto.

Sredinom sezone znatno je ojačan sponzorski pul- španska naftna kompanija "KEPSA", kanadska firma "Nova Kemikls" i "Falkon" banka postali su sponzori tima. Sve tri kompanije su pod kapom Kompanije IPIK iz UAE, pa se govorilo i o mogućnosti preuzimanja tima i menjanja imena u "Tim UAE".

Vozački par odustao je 8 puta na 19 trka ali i pored konstantnosti izostali su bodovi.

Osvojen je 41 bod što je bilo dovoljno za poziciju 8 u šampionatu.

2010

Toro Roso je morao kao konstruktor sam da projektuje novi STR5 pošto je pravilima zabranjena kupovina šasije ili preuzimanje kao što je do tada bio slučaj kada su u pitanju Red Bul, Toro Roso i projekni biro Red Bul Tehnolodži.

Buemi i Algersuri ostali su vozački par drugu sezonu za redom. Tost je bio oprezan u prognozama, a kao cilj tima naveo je osvajanje 8. pozicije. Ipak to je bio prevelik zadatak za tim. Najbolji plasman tima je 8. mesto Buemija na Velikoj nagradi Kanade.

Bolid je pouzdan ali nekonkurentan. Na 19 trka vozači su odustali 7 puta. Osvojenih 13 bodova bilo je dovoljno za poziciju 9 u plasmanu konstruktora daleko iza Zauber koji je osvojio 44 boda. Iza Toro Rosa ostali su samo "nove" ekipe Lotus, HRT i Virdžin koje nisu osvajale bodove.

2009

Umesto Fetela koji je prešao u Red Bul na mesto penzionisanog Dejvida Kultarda, dolazi Sebastijan Buemi. Posle razočaravajućih Sebastijana Burdea na njegovo mesto dolazi Haime Algersuari. Šef tima Franc Tost još pre početka sezone najavljuje da se rezultati prethodne sezone teško mogu ostvariti. Bolid STR04 proglašen je kopijom RB5 sa Ferarijevim motorom.

Vozači su odustali 13 puta na 17 trka a najbolji plasman je 7. mesto. Glavni paket poboljšanja predstavljen je polovinom sezone na Velikoj nagradi Mađarske ali pomaka nije bilo. Osvojeni su bodovi samo u 5 trka.

Najlošiji plasman ekipe od njenoj istoriji, poslednja pozicija 10 u šampionaatu konstruktora sa 8 bodova.

2008

Burde i Fetel ostaju vozački par. STR2B vožen je na prvih 5 trka sezone. Dorađeno je prednje vešanje, dorađen kokpit i zaštita oko glave vozača, menjač koji je morao da po novim praviloma ima vek trajanja najmanje četiri trke, a tu je bila i Meklarenova ECU jedinica koja je uvedena radi prevencije pomagala vozačima u vidu kontrole trakcije ili kočenja motorom.

Od šeste trke sezone, Velike nagrade Monaka u upotrebi je STR3 sa kojim je Fetel napravio pravu senzaciju. Osvojio je pol poziciju po kišnim uslovima i postavio rekord kao najmlađi osvajač pol pozicije u istoriji Formule 1. Da bi senzacija bila još veća Nemac osvaja i Veliku nagradu Italije, što je njegova prva pobeda u karijeri i prva pobeda za Toro Roso.

U drugom delu sezone Fetel nastavlja sa konstantnim osvajanjem bodova što je bio znak da ga angažuje Red Bul naredne sezone.

Njegovi rezultati doprineli su da Toro Roso završi sa 39 bodova na poziciji 6 i tako pobedi sestrinski Red Bul koji je završio na poziciji 7 sa 29 bodova. Na 18 trka vozači STR-a odustali su 10 puta.

Gerhard Berger prodao je timu nazad svoj udeo koji je kupio u prethodnoj sezoni.

2007

Toro Roso STR02 dobija Ferarijev motor u nasleđe od starijeg sestrinskog tima koji je italijanski motor zamenio sa francuskim Renoom.

Vozačka postava ostala je nepromenjena. Loši rezultati oba vozača se nastavljaju, aS pid ulazi u verbalne duele i daje negativne izjave za medije o timu i njihovim planovima da ga otpuste. Upravo to se i desiloi od 11 trke sezone-VN Mađarske na njegovo mesto dolazi Sebastijan Fetel.

Vozači su na 17 trka zabeležili 17 odustajnaja.

Na velikoj nagradi Kine Liuci i Fetel beleže 6. i 4. mesto što je jedini plasman tima u bodovima.

Osvojenih 8 bodova u jednoj trci dovoljno je za poziciju 7 u generalnom plasmanu konstruktora.

2006

Ditrih Matešic otkupljuje legendarni tim Minardi od poslednjeg u nizu vlasnika-Pola Stodarta i u čast italijanskog porekla i velike baze fanova tima, daje mu italijansko ime za Red Bul-Toro Roso.

Vozački sastav čine Italijan Vitantonio Liuci i Amerikanac Skot Spid.

Šasija bolida STR01 je modifikovani Red Bul RB01 koji je koristio sestrinski tim u prethodnoj sezoni.

Da bi se smanjili troškovi, umesto kupovine novih V8 agragata, korišćeni su stari Kosvortovi V10 agregati od 3.0l (TJ2005) sa ograničenjem obrtaja i usisa vazduha.

Glavni rivali sa začelja Super Aguri i Midlend insistirali su na ovom ogrničenju, a čak su i tada imali primedbe. no snaga V10 motora na 18000 obrtaja uskoro je prevaziđena od strane V8 agregata koji su se vrtelei blizu 20000 obtaja u minutu. Toro Roso je tražio novo usklađivanje balansa i povećanje za dodatnih 500, ali dobijena je dozvola za 300 dodatnih obrtaja.

Vozači su odustali u 8 navrata na 18 trka.

Liuci osvaja osmo mesto na VN SAD što je timu donelo 1 bod, prvi u istoriji i poziciju 9 u šampionatu konstruktora.