Alfa Romeo - Ferari

Alfa Romeo - Ferari

Biografija:

2012

Serhio Perez na kišovitom Sepangu u Maleziji osvaja drugo mesto, što daje veliki podsticaj ekipi. Performanse Zaubera C31 su bile ravne Feraiju, odnosno Alonsu ali greška u posledmnjim krugovima kao i taktička odluka bile su presudne za zaustavljanje napada na osvajača VN Malezije. Sledeći podijum Perez osvaja na Velikoj nagradi Kande (3. mesto), pa zatim Italija (2.mesto). Kobajaši na Velikoj nagradi Japana osvaja treće mesto što je njegov prvi podijum u karijeri.

Tokom sezone potpisan je ugovor sa Čelsijem o međusobnoj saradnji i promociji.

Serhio Perez najvljuje odlazak u Meklaren u drugom delu sezone, a tada počinje i pad rezultata tima.

Tim najavljuje dolazak Nika Hilkenberga iz Fors indije, a pošto tim sponzoriše meksički Telmeks tim promoviše Estebana Gutijereza u vozača za sezonu 2013. Odabir za rezervnog vozača pao je na Robina Frajnsa.

Potencijal koji je ekipa imala tokom prvog dela sezone nije iskorišćen u potpunosti uz prilično veliki broj odustajanja (10), pa Zauber ostaje na 6 poziciji u poretku konstruktora sa 4. podijuma i 126 bodova.

2011

Zauber C30 još od zimskih testova ima primetan boroj sponzora na svojoj spoljašnjosti. Umesto prošlogodišnjeg "anemičnog" crno-belog bolida primetni su mnogobrojni natpisi sponzora još od zimskih testova.

Pored Kobajašija timu se pridružio Meksikanac Serhio Perez na mestu drugog vozača, a kao rezervni vozač tu je njegov zemljak Esteban Gutjeres.

Zauber C30 uz nove vozače dobio je mnogobrojne meksičke i latinoametričke sponzore. Perez uz došao uz pomoć najbogatijeg čoveka sveta, latinoamerikanca Karlosa Slima koji je ušao sa svojim kapitalom u tim reklamirajući svoju telekomunikacionu kompaniju Telmeks. Takođe tu su i Disensa, tekila "Hoze Kuervo", "Med Krok"-sponzor iz prethodne sezone, latinoamerički ogranak elekktronskog džina iz Japana "NEK", vlada Meksika i mnogi drugi sponzori.

Zatvorivši finansijsku konstrukciju tim mnogo bolje ulazi u sezonu. Iako su diskvalifikovani sa prve trke zbog neregiularnosti zadnjeg krila, vozači Zaubera, prvenstveno Kobajaši beleže bodove u skoro svim trkama prvog dela sezone. Istovremeno redovno ulaze i u završni, treći deo kvalifikacija.

Perez doživljava ozbiljan udes u Monaku, a na njegovo mesto u Kanadi uskače veteran Pedro de la Rosa koji se u međuvremenu vratio u Meklaren.

Drugi deo sezone mnogo je komplikovaniji pa se tim bori za 7. mesto sa Toro Rosom i iz iste izlazi kao pobednik.

Uz dvostruku diskvalifikaciju u Australiji i jednu propuštenu trku Perza zbog udesa u Monaku, vozači su odustali još 6 puta na 19 Velikih nagrada, što daje 9 nezavršenih trka u zajedničkom zbiru.

Osvojeno je ukupno 44 boda dovoljno za 7. mesto u šampionatu.

2010

Povlačenjem Tojote, Zauber dobija dozvolu da učestvuje u šampionatu 3. decembra 2009. Vozački sastav čine mladi talentovani japanac kamui kobajaši koji je došao upravo iz tojote koja se povukla i veteran Pedro de la Rosa dugogodišnji test i rezervni vozač Meklarena.

Zauber C29 dobija Ferarijeve V8 motore sa kojim švajcarski tim ima dugogodišnje iskustvo u sardanji. U imenu se zbog novčanih nadoknada zadržava prefiks BMW pa tim ima paradoksalan naziv BMW Zauber C29-Ferari.

Peter Zauber uspeva da konsoliduje tim i da praktično bez sponzora započne sezonu ako ne uzmemo u obzir manje partnere koje je sa sobom doveo Kobajaši. "Burger King" se pojavljuje na dve trke, a kasnije u sezoni timu se pridružuje i "Med Krok", proizvođač energetskih proizvoda.

Ono što je mučiloi Zauber u prvom delu sezone pored sponzora je i pouzdanost. Na prvih 6 trka vozači uspevaju da završe smo po jednu.

Na prve bodove čekalo se do VN Turske, sedme trke šampionata, kada Kobajaši osvaja 1 bod.

Vilija Ramfa zbog pomenutih problema sa pouzdanošću menja pridošli kadar Fors Indije-Džejm Ki.

Njegov dolazak menja stvari nabolje i od devete trke šampionata, VNEvrope tim redovnije ulazi u bodove.

Umesto De la Rose koji je osvojio bodove samo na VN Mađarske osvojivši 7. mesto, dolazi povretnik Nik Hajdfeld i vozi preostalih pet trka šampionata.

Bolja pouzdanost dala je i bolje rezultate te tako tim i uz 15 odustajanja na 19 trka uspeva da osvoji 44 boda, dovoljno za 8. mesto u šampionatu.

2009

U četvrtoj sezoni BMW kao fabrički tim ima ambicije da se bori za šampionsku titulu. Bolid F1.08 ipak ne uspeva da se prilagodi rupi u pravilima odnosno korišćenju dvostukog difuzora. Takođe i KERS ne funkcioniše najbolje pa tim zaustavlja njegov razoj.

POsle ubacivanja dvospratnog difuzora tim i dalje ne uspeva da uhvati korak sa vodećima. Nastala recesija, loši rezultati kao i odlazak Honde, a zatim i najve da će Tojota da uradi isto, bile su inicijalna kapisla da BMW odluči da se povuče iz sporta.

BMW prodaje tim nazad Peteru Zauberu po završetku sezone. Tim iako je 13-ti na gridu dobija dozvolu da se takmiči u šampionat sledeće godine.

Najbolji plasmani su po jedno 2. mesto Kubice i Hajdfelda na 17 trka. Vozači su odustali samo 5 puta što dodatno govori o lošim rezultatima iako je mali broj nezavršenih trka.

Osvojeno je 36 bodova i 6. mesto u šampionatu.

2008

Apetiti tima posle uspešne sezone rastu pa se u šampionatu očekuju i prve pobede. BMW Zauber F1.08 vozi prošlogodišnja postava Hajdfeld-Kubica. Veoma uspešna sezona za tim sa 11 podijuma od čega je 1 pobeda i 1 pol pozicijom. Najveći uspeh je upravo došao na VN Kanade, dvostruka pobeda KUbica-Hajdfeld 1-2, njegova prva u karijeri gde je Poljak u prethodonoj sezoni imao stravičan udes.

Slabija završnica sezone pomalo kvari rezultate tima. Tim beleži samo 2 odustajanja i to oba od strane Kubice na 18 trka.

Osvojeno je rekordnih 135 bodova i 3. mesto u šampionatu konstruktora.

2007

U kokpitima BMW zaubera F1.07 nalazi se prošlogodišnja postava. Hajdfeld solidno započinje sezonu, a najbolji rezultat tima prvi na VN Kanade osvojivši 2. mesto. Na istoj trci Kubica doživljava stravičan udes.

Povređenog Kubicu na VN SAD menja Sebastijan Fetel, rezervni vozač tima. Fetel završava trku na 8. mestu, osvaja bod i tako postaje najmlađi vozač u istoriji sporta koji je osvojio bodove sa 19 godina i 349 dana.

Hajdfeld osvaja 3. mesto na VN Mađarske što uz rezultat iz Kanade predstavlja najbolje rezultate tima. Oporavlljeni Kubica osvojio je u tri navarat 4. mesto što su njegovi najbolji rezultati u sezoni.

Vozači su ukupno odustali 5 puta na 17 Velikih nagrada.

Osvojen je 101 bod i pozicija 2 u šampionatu konstruktora što je najbolji rezultat u dotadašnjoj istoriji tima.

2006

Tim dobija uz nvog vlasnika i novo ime BMW Zauber, a bolid za prvu sezonu saradnje oznaku BMW Zauber F1.06. Usled novih pravila dolazi i novi motor, tađe BMW-ov P86 V8.

Nemački dobavljač dovodi i nemačkog vozača Nika Hajdfelda, koji je takoreći povratnik u tim. "Brzi Nik" čini vozački duo sa Žakom Vilnevom.

Hajdfeld daje bolje razultate od Vilneva, a novi vlasnici nezadovoljni izdanjima bivšeg šampiona iz Kanade odlučuju da ga zamene sa poljskim vozačem, rezervom tima-Robertom Kubicom, posle 12 od 18 trka sezone.

Prva trka za Kubicu bila je VN Mađarske na kojoj osvaja 7. mesto. Ipak, posle trka biva diskvalifikovan zbog 2kg manje od potrebne težine na kraju trke. U istoj trci Hajdfeld osvaja 3. mesto, a Kubica ponavlja isti rezultat u Italiji i osvaja prve poene i podijum u svojoj karijeri. Ovo su ujedno i najboolji rezulatti tima u sezoni.

Uz jednu diskvalifikaciju vozači odustaju 8 puta na 18 trka.

Osvojeno je 36 bodova i 5. mesto u šampionatu.

2005

Zauber ulazi u GPWC-Asocijaciju timova koja je bila protiv teža Eklstonu i pritisak na njega da pristane na produžetak Konkord ugovora iz 1997. Eklston je potpisao tajni ugovor od 100 milona dolara sa Ferarijem koji je bio protiv teža, a Zauber koji se našao na suprotnoj strani počeo je da ima sve labavije veze sa italijanskom fabrikom. Takođe, Zauber je prešao na Mišlen pneumatik dok je Ferari ostao na Bridžston pneumaticima pa su i sa te strane veze pokidane.

Umesto Fizikele koji je prešao u ekipu Reno došao je bivši F1 šampion Žak Vilnev.

Tokom sezone Peter zauber objavljuje da je u pregovorima sa BMW-om o prodaji tima, što je i urađeno krajem godine, a u njegovom posedu ostaje 20% vlasništva.

Masa i Vilnev ponovili su prošlogodišnji najbolji rezultat i obojica osvojili po jedno 4. mesto.

Konstantnost u trkama i završeci više nisu problem pa vozači odustaju samo 5 puta na 19 trka.

Uz 5 odustajnja vozači nisu učestvovali na VN SAD zbog problema sa Mišlen pneumaticima.

U poslednjoj od 9 uzastopnih godina saradje sa Ferarijem kao dobavljačem motora, vozači Vilnev i Masa u bolidima Zauber C24 Petronas osvojili su 20 bodova, dovoljno za poziciju 8 u šampionatu konstruktora.

2004

U tim se vraća Felipe Masa sa mesta test vozača u Ferariju, a sa njim dolazi i Đankarlo Fizikela iz Džordana.

Najveći pomak u sezoninapravljen je u sferi tehnologije. U Hinvilu je napravljen novi vazdušni tunel i superkomjuter nazvan. "Albert" koji je takođe namenjen razvoju aerodinamike boida C23 i njegovim naslednicima.

Oba vozača zabeležila su po jedno 4. mesto što su najbolji rezultati u sezoni.

Bolji rezultati zabeleženi su većim delom u drugoj polovini sezone.

Veći razvojni resursi iskazani su konstantnošću na trkama pa su vozači Zaubera odustali samo 5 puta u 18 trka.

Osvojeno je za istoriju tima rekordnih 34 boda, ipak, dovoljno samo za poziciju 6 u šampionatu zbog novog sistema bodovanja prvih 8 vozača koji je ustanovljen pred sezonu 2003.

2003

Frencen dobija priliku umesto Mase koji odlazi na mesto rezervnog vozača u ekipu Ferari. Najbolji rezultat u sezoni nemački duo ostvario je na VN SAD kada je Hajdfeld završio na 5. mestu, a Frencem se popeo na podijum, osvojivši 3. mesto.

Frencen nije stratovao na VN Austije zbog poblema sa kvačilom na njegovom Zauberu C22. Pored neuspelog starata vozači su zabeležili i 10 odustajanja.

Iako su osvojili podijum i više bodova nego u prethodnoj sezoni-16, to je bilo ovoga puto dovoljno za 6. mesto u šampionatu.

2002

Kimi Raikonen odlazi u Meklaren na mesto Mike Hakinena, koji se povlači iz sporta, a na njegovo mesto u Zauber dolazi debitant Felipe Masa.

Najbolji rezultat koji su Hajdfeld i Masa ostvarili tokom sezone sa Zauberom C21 bio je u Španiji kada su osvojili 4. i 5. mesto.

Na VN SAD, Frencen dobija priliku umesto Mase.

Zabeleženo je ukupno 11 odustajanja na 17 trka.

Takođe je zabeleženo i 11 bodova što je bilo dovoljno za poziciju 5 u šampionatu konstruktora.

2001

Tim počinje sezonu sa novim vozačkim parom, Nik Hajdfeld-Kimi Raikonen. Nepoznati maldi finski vozač (Raikonen) dolazi u Formulu 1 uz negodovanje pojedinih vozač zbog njegovog neiskustva i mladosti koja može da predstavlja opasnost po ostatak vozača na gridu. Kritikama se pridružio i Maks Mozli. Raikonen je ne samo razljutio vozače već i Red Bul koji je svoj udeo u timu prodao švajcarskoj bankarskoj grupaciji Kredit Svis. Razlog je nedovođenje Enrikea Bernoldija u tim na mesto koje je zauzeo Raikonen. Međutim Finac već na svom debiju osvaja 6. mesto i prvi bod u Formuli 1 tako da su mnogi protivnici ućutkani. Kasnije u sezoni osvaja još dva puta 4.i jedno 5. mesto. što potvrđuje njegovu klasu.

Nik Hajdfeld, osvaja na VN Brazila 3. mesto što je najbolji rezultat tima u sezoni.

Vozači odustaju 13 puta na 17 Velikih nagrada.

Solidni rezultati i osvojen 21 bod sa bolidom C20 na kraju sezone doneli su 4. poziciju, najbolju u dotadašnjoj istoriji tima.

2000

Paolo Pedro Diniz ostaje u timu , ana Mesto Alezija dolazi finski vozač Mika Salo.Na debi trci za Zauber, Salo je diskvalifikovan zbog prekršaja tima u sferi aerodinamike odnosno prestupa u dizajnu bolida, a Diniz je odustao. Druga trka, VN Brazila, protekla je još gore po tim. Na kraju stratno ciljnog pravca desio se spektakularan lom zadnjeg krila na Salovom bolidu C19, tako da je tim iz bezbednosnih razloga odlučio da ne učestvuje u trci.

Zauberovi vozači beleže još 8 nezavršenih trka što sa diskvalifikacijom Sala i nevoženim Gran prijem Brazila daje 12 nezavršenih trka.

Mika Salo je osvojio sve bodove za tim, a 5. mesto na VN Monaka i VN Namačke su mu je najbolji plasmani.

Samo 6 bodova i 8. mesto u šampionatu konstruktora.

1999

Zauber C18 imao je veoma nepouzdan menjač tako da vozači tima Žan Alezi i Paolo Pedro Diniz na 16 Velikih nagrada u sezoni imaju zajedno 12 završenih trka, odnosno 20 odustajanja. Oba vozača kao najbolji plasman imaju 6. mesto.

Nepouzdan bolid i loše performanse u kvalifikacijama dovele su na kraju sezone do osvajanja najmanjeg broja bodova ikada, samo 5, što je bilo dovoljno za poziciju 8 u poretku konstruktora.

1998

Za volanom Zaubera C17 je iskusni vozački par Žan Alezi-Džoni Herbert. Bolid je brz i pouzdan ali ne dovoljno da bi se redovno osvajali bodovi. Najbolji rezultat je 3. mesto Alezija na VN Belgije.

Vozači su odustali 12 puta na 16 Velikih nagrada.

Osvojeno je 10 bodova, najmanje u dotadašnjoj istoriji tima, no ipak dovoljno za poziciju 6 u šampionatu konstruktora.

Bolid Zauber C17 bio je poslednji sa okruglim volano. Od sledeće sezone svi bolidi pa i Zauber C18 imao je pravougaoni volan, kakav je u upotrebi i danas.

1997

Zauber i sponzor Petronas osnivaju Zauber Petronas inženjering, firmu koja je trebalo da proizvede sopstvene motore. Međutim, zbog krize u Aziji taj plan propada pa tim licencira Ferarijeve motore i rebrendira ih u Petronas. Kompanija uspeva da proizvede sopstvene menjače.

Mnogi rivali optužuju tim da je B ekipa ferarija zbog njihove sleičnosti po pitanju mehanike kao i pojedinih delova šasije.

Džoni Herbert je prvi vozač tima, a na poziciji drugog vozača menjali su se Nikola Larini, Đani Morbideli i Norberto Fontana.

Bolid Zauber C16 Petronas sa motorom - (Petronas SPE-01 3.0 V10(, odnosno rebrendiranim Ferarijem daje prilično dobre performanse. Na VN Mađarske Herbert ponavlja prošlogodišnji uspeh i osvaja 3. mesto. Od ostalih vozača Larini na prvoj trci sezona u Australiji osvaja 6. mesto dovoljno za 1 bod.

Na 17 tVelikih nagrada vozači su odustali 10 puta iz trke uz 1 neuspeo strat Morbidelija.

Osvojeno j1 16 bodova i 7. mesto u konkurenciji konstruktora.

1996

Vozački sastav čine Džoni Herbert i Hajn Herald Frencen. Zauber C15 ima novi V10 motor dostavljen od strane Forda. Ipak ipored velikih očekivanja od sezone ekipa beleži skromne rezultate. Herbert ponavlja najbolji plasman u trci-3. mesto na VN Monaka. Frencen na istoj trci završava na 4. mestu, a rezultat ponavlja i na sledećoj trci-VN Španije. Nemački vozač osvaja bod i na poslednjoj trci sezone VN Japana, što su i ujedno četiri navrata kada su osvojeni bodovi.

Na 16 trka vozači beleže 15 odustajanja, 1 diskvalifikaciju i 1 neuspešan start, što daje zbir od 17 nezavršenih trka.

Na 16 Velikih nagrada osvojeno je 11 bodova što je najlošiji skor tima u istoriji, ipak dovoljan za poziciju 7 u plasmanu konstruktora.

1995Zauber završava sardnju sa Mercedesom koji odlazi Meklarenu, a Ditrih Matesic uz Red Bul kao sponzora dovodi i Ford sa Cetek R V8 agregatima (Ford ECA Zetec-R 3.0 V8) za bolid C14.

Karl vendlinger se vratio u tim ali povrede iz prethodne sezone ostavile su veliki trag na njegove performanse. Posle četiri trke biva zamenjen sa Žanom-Kristofom Bujonom, a priliku dobija na poslednje dve trke sezone. Najbolji plasman mu je 10. mesto u Japanu. Bujon je osvojio 5. mesto u Nemačkoj što je njegov najbolji plasman u sezoni.

Frencen je imao prilično dobru sezonu i dosta završetaka u bodovima. Njegov najbolji plasman je 3. mesto na VN Italije što je ujedno i prvi podijum za Zauber u istoriji.

Pored Red Bula u tim kao sponzor ulazi i malezijski energetski gigant Petronas, koji će godinama biti jedan od ključnih sponzora.

Vozači su zabeležili 13 odustajanja na 17 trka.

Osvojeno je 18 bodova što je bilo dovoljno za poziciju 7 u poretku konstruktora.

1994

Za drugu sezonu u Formuli 1 Zauber je dobio punu podršku Mercedesa, a motori sa znakom Ilmora starije specifikacije prodavani su ekipi Pacifik.

Vozački sastav čine Hajnc-Herald Frencen i Karl Vendlinger, a Lehto prelazi u Beneton.

Sezona je krenula loše, bez značajnijih pomaka u performansama.

Pored tragične smrti Sene i Racenberga i Zauberov Vozač Karl Vendlinger doživljava težak udes u Monaku. Zbog težine povreda završava svoju sezonu. Na njegovo mesto dolazi Andrea de Ćezaris, a u poslednje dve trke i povretnik Džej-Džej Lehto.

Tim beleži 18 odustajnja, a u Monaku kada je Vendlinger nastradao Zauber nije vozio trku. Takođe u Španiji Vendlingerovo mesto je bilo upražnjeno što daje ukupno 21 odustajanje vozača na 16 trka.

Po jedno 4. mesto Vendlingera i Frencena najbolji su rezuktati tima.

Ukupno je osvojeno 12 bodova dovoljno za poziciju 8 u konkurenciji konstruktora.

1993

Debitantska sezona tima u kojoj vozačku postavu čine Finac Džej-Džej Lehto i Austrijanac Karl Vendlinger. Bolid Zauber C12 opremljen je sa Ilmor 3,5l V10 motorom. Iza Ilmora stoji Mercedes koji neće sa punim kapacitetom da se eksponira u Formuli 1.

Debi je odlično prošao, Lehto na VN Južne Afrike osvaja 2 boda. Sledeći bodovi osvojeni su na VN San Marina Lehto osvaja četvrto mesto. Na VN Italije Vendlinger ponavlja lehtov rezultat (4. mesto), a to su ujedno i najbolji rezultati tima. Bodovi su osvajani u još tri navrata. Vozači su imali čak 18 odustajanja na 16 trka, kako zbog nepouzdanosti bolida tako i zbog incidenata.

Osvojeno je 12 bodova što je bilo dovoljno za 7. mesto u poretku konstruktora u debitantskoj sezoni.