Rejsing Point - Mercedes

Rejsing Point - Mercedes

Biografija:

2012

Vozački sastav čine Niko Hilkenberg i Pol di Resta dok Zutil odlazi iz tima posle afere u Singapuru. Tim beleži solidne rezultate ali ne dovoljno dobre da bi se ostvario plasman od trećeg do petog mesta. Ipak, u izjednačenoj konkurenciji "Fors" konstantnim vožnjama Hilkenberga uspeva da prestigne Vilijams i pozicionira se na sedmo mesto u šampionatu. Hilkenberg i Di Resta beleže svoje najbolje rezultate tokom sezone u njihovoj dosadašnjoj karijeri ali ne uspevaju da se popnu na podijum sa bolidom VJM05. Menadžment tima krajem sezuone usvaja odluku da se u tim uloži 50 miliona funti kako bi se unapredio razvoj i tehnoligija jer pojedini segmenti datiraju još iz vremena Džordana.

Hilkenberg na poslednjoj trci sezone u Brazilu jedno vreme kontroliše trku. Posle kontakata sa Hamiltonom koji ispada iz trke dobija kaznu prođi-kroz i završava na 5. mestu. Tako Fors Indija ostaje bez podijuma u sezoni i bez plasmana na poziciju 5 koja je bila meta.

Pol di Resta i Niko Hilkenberg beleže po jedno četvro mesto što su najbolji rezultati tima u sezoni ujedno i njihovi najbolji u karijeri.

Tim u jakoj konkurenciji na sredini grida preuzima 7. mesto od Vilijamsa ali je VJM05 prekasno proradio da bi se ugrozio posustali Zauber. Vozači su ukiupno osvojili 109 bodova.

 

2011

Bolid VJM04 urađen je u saradnji sa Meklarenovom ispostavom - Meklaren primenjene tehnologije, pod vođstvom novog tehničkog direktora Endrjua Grina. Zutil je i dalje prvi vozač, rezervista Pol di Resta sada je broj dva u timu dok je rezerva Niko Hilkenberg iz Vilijamsa. Vitantonio Liuci odlazi u HRT. Tim je konstantan ali na sredini grida i uvek oko zone za osvajanje bodova.

Zutil osvaja 6. mesto na VN Nemačke a Pol di Resta na VN Singapura što mu je najbolji rezultat u karijeri, o ova dva rezultata nejveći domašaj ekipe u sezoni. Tim se pozicionira na poziciji 6 u šampionatu.

Krajem sezone na VN Indije u suvlasništvo ulazi Sahara Grupa i za 100 miliona dolara otkupljuje 42.5% vlasništva od Vidžeja Malije. Tako je sada zvanično ime tima Sahara Fors Indija. Na Velikoj nagradi Аbu Dabija, koja je pretposlednja u šampionatu beleže 6 značajnih bodova koja ih učvrščuje na poziciji 6.

na završnoj trci u Brazilu Zutil beleži ponovo svoj najbolji plasman u sezoni - 6. mesto, a Di Resta završava no 8. mestu. Lotus Reno je tako ostao na 4 boda ispred, a Fors Indija završava sezonu na poziciji 6 sa 69 bodova uz samo 3 odustajanja na 19 trka.

2010

Tim je uvatio zamah od prošle sezone i u prvom delu sezone osvojio dosta bodova sa bolidom VJM03 uključujući i prvu trku u Bahreinu. Vozački sastav čine Zutil i Liuci dok je Pol di Resta zauzeo mesto trćeg, rezervnog vozača. Tim je na sredini grida i redovnije osvaja bodove. Najbolji rezultati su pozicija 5 za Zutila na VN Malezije i VN Belgije i po jedna pozicija, 6 Zutil VN Evrope i Liuci VN Južne Koreje.

Ipak tokom sezonedolazi do velikih kadrovskih torbulencija. Tehnički direktor Džejms Ki odlazi u Zauber, a iz tima odlaze i Luis Batler, šef aerodinamike Marijan Hinson i komercijalni direktor Jan Filips.

Pozicija 6 u šampionatu skoro da je bila zagarantovana, međutim, pad performansi u poslednjih nekoliko trka bio je očigledan. Uz 10 odustajanja tim je osvojio 68 bodova, što je bilo dovoljno za poziciju 7 u šampionatu. Vilijams je ovojio bod više i preuzeo šestu poziciju.

2009

Uvidevši da ne može tako brzo sustići vodeće uz bezbroj preprodaja u istoriji koje su vodile u stagnaciju, Vidžej Malija se odlučuje za tehničku saradnju sa Mercedesom i Meklarenom. Od Mercedesa su kupljeni agregati dok je Meklarem zadužen za menjače i hidruliku, za period od 5 godina. Vozački par za drugu sezonu tima ostao je isti, Fizikela i Zutil. Bolid VJM02 znatno je konkurentniji od svog prethodnika. Fizikela na VN Belgije osvaja pol poziciju i vozi najbrži krug. Pobedu uzima Kimi Raikonen u Ferariju ali Fors beleži i prvi podijum u istoriji. Po mnogima ekipi je nedostajao KERS da bi se osvojila VN Belgije, međutim on nije predviđen u sporazumu za prvu godinu saradnje.

Drugi zapaženiji uspeh je VN Italije gde Zutil osvaja drugu poziciju u kvalifikacijama, a Liuci sedmu. Đankarlo Fizikela sporazumno prelazi u Ferari na mesto povređenog Felipea Mase. Zutil vozi najbrži krug u završava na poziciji 4, a Liuci odustaje zbog kvara menjača, a tada se trenutno nalazio na poziciji 4.

Značajan skok u performansma doveo je da vozači Fors Indije odustanu "samo" 6 puta u sezoni i osvoje 13 bodova na 17 trka što je bilo dovoljno za poziciju 9 u šampionatu.

2008

Poreklo Fors Indije jedno je od najslavnijih u F1, ako se uzme u obzir ekipa Džordan od koje potiče. Posle finansijskih problema Edi Džordan prodaje tim Midland Grupi, Aleksa Šnajdera koji posle nepune dve sezone prodaje tim proizvođaču automobila Spajker. Spajker F1 ne beleži značajnije rezultate, samo jedan bod tokom sezone 2007, a pojavljuju se novi i finansijski problemi što inicira novu prodaju. Sve je naznačavalo dalje potonuće tima i niz preprodaja, međutim, to se nije desilo. Indijski biznismen Vidžej Malija kupuje tim za 88 miliona eura (85%) uz pomoć Majkla Mola (15%)-direktora Spajker Formula 1 tima i imenuje ga u - Fors Indija Formula 1 Tim.

Fors Indija debituje u sezoni 2008. sa Kolinom Kolsom na mestu šefa tima, Majkom Gaskojnom na mestu šefa tehnologija i Adrijanom Zutilom u ulozi vozača. Tokom zimskih testova u tim dolaze Đankarlo Fizikala i Vitantonio Liuci na mesto rezervnog vozača.

Bolid nije ništa drugo do medifikovana verzija Spajkera F8 VIIB sa Ferari motorom, koji je preimenovan u VJM01.

Ekipa nastoji da se približi sredini grida radi na razvoju menjača i modifikacijama bolida. Međutim, veliki zaostatak ne može se tako brzo nadoknaditi te tim azustavlja razvoj posle trke u Valensiji. Šansi za bodove je bilo ali spletokolnosti je doveo da ekipa ostane bez bodova u šampionatu iako su u Monaku bili najizgledniji. Međutim Raikonen udara u Zutila i ostavlja ga pez završetka, potencijalno na poziciji 4. Najbolji rezultat je pozicija 10 na VN Španije od strane Fizikele. Tim Završava na poziciji 10 u šampionatu, bez bodova, uz 18 odustajanja na 18 trka.