Ferstapen pobednik trke u Abu Dabiju, Mercedes drugi u poretku konstruktora

autor: Miladin | datum: pre 7 meseci 4 nedelje

Šampion Maks Ferstapen došao je do rekordne 19. pobede u sezoni dok su Rasel i Hamilton uspeli da pobede Ferari za drugo mesto u poretku konstruktora.

Ferstapen je startovao 12 put ove sezone sa pol pozicije ispred Leklera, Pjastrija i Rasela. Lekler je dva puta pokušao na pravcima da prestigne Ferstapena u početnoj fazi ali ga je Holanđanin zadržao.
Lando Noris je uspeo da prestigne Rasela u borbi za poziciju 4, a iza njih vozili su Cunoda i Alonso. Hamiltoon je u početnoj fazi napredovao za dva mesta na poziciju 9, kao i Sajnc koji se probio na poziciju 14.
Nakon izazova od Leklera, Ferstapen je počeo da odmiče, a vozač Ferarija našao se na meti Norisa i Pjastrija. Na sredini Perez je napadao Hamiltona za poziciju 10, dok je najveći gubitnik početne faze Hilkenberg sa padom sa pozicije 8 na poziciju 14.
Potom je i Rikardo dobio loše vesti. Zbog pregrevanja kočnica usled upadanja folije sa vizira u vod za hlađenje kočnica morao je na neplanirani odlazak u boks, pa se vratio na poziciju 19.
Rasel je nekoliko krugova pritiskao Pjastrija za poziciju 4. Vozač Meklarena odolevao je do 11 kruga, kada je moao prepustiti poziciju Mercedesu koji je definitivno bio brži na Jas Marini.
Alonso u 12 krugu započeo je seriju servisa. Pjastri je odradio odlazak u sledećem krugu, a potom su Noris i Rasel odradili servis u u 14. krugu. Problemi sa šrafljenjem zadnjeg desnog točka degradirali su Norisa iza Rasela, pošto mu je servis trajao preko 5 sekundi.
U međuvremenu Hamilton je u borbi za poziciju udario od pozadi u Gaslijevu Alpinu koja je ostala bez dela difuzora. 
Ferstapen je otišao na servis u 17. krugu, a Lekler u sledećem. Izašao je tri sekunde iza Ferstapena koji je vozio iza Cunode, Strola i Sajnca. Cunoda se tako po prvi put u karijeri našao u vođstvu F1 trke. Isto je prepustio Ferstapenu u 23 krugu kada je odradio servis i pao na poziciju 12. Sajnc koji je bio na istaoj strategiji kao Cunoda pao je na poziciju 16. Oba vozača su se nadala izlasku vozila sigurnosti kada bi maksimalno profitirali. Mađutim do toga nije došlo u završnoj trci sezone.
Pošto su Ferstapen, Lekler i Rasel držali svoje pozicije trka se svela na obračun Mercedesa i Ferarija za poziciju 2 u poretku konstruktora. Probijanjem Hamiltona i Sajnca napred trenutni plasman u poretku menjao se nekoliko puta. Ferari je imao hendikep jer je Sajnc morao na servis u završnici da bi uzeo srednje tvrde gume, ali ni Hamilton kome je oštećeno krilo nije imao baš najbolje izdanje i dobar tempo.
Probojom Pereza napred sve do pozicije 3 došlo se do mogućnosti da Ferari uzme drugo mesto. Lekelr je na kraju trke propustio Pereza i probao da uspori Rasela. Međutim, sve nije bilo dovoljno jer je Perez imao kaznu od 5 sekundi koju je zaradio u borbi za poziciju sa Norisom koji je posle kontakta morao van staze. Sajnc je nakon odlaska u boks na servis ispao iz bodova dok je Hamilton završio na poziciji 9.
Tako je Mercedes na kraju uspeo sa 409 bodova uzme drugo mesto ispred Ferarija sa 406. Meklaren je imao bolje izdanje od Aston Martina pa je samo potvrdio četvrto mesto (302 boda) plasmanom Norisa i Pjastrija na pozicije 5 i 6. 
Alonso je kroz cilj prošao sedmi, a bod je osvojio i Strol desetim mestom. Ekipa se na kraju mora zadovoljiti  pozicijom 5 u poretku konstruktra. Alpina je šesta sa 120.
Cunoda je trku završio na poziciji 8 ispred Hamiltona koji je u završnici pokušao napad ali je nakon preticanja otklizao preširoko pa je vozač Alfa Taurija vratio poziciju.
Bodovi Cunode ipak nisu bili dovoljni da se prestigne Vilijams koji je završio na poziciji 7 u poretku konstruktora sa 28 bodova, dok je Alfa Tauri osmi sa 25. Alfa Romeo na oproštaju ovog brenda od Zaubera je deveti sa 16, dok je poslednji deseti Has sa 12.   


Rezultati trke za Veliku nagradu Abu Dabija:

1 Maks Ferstrapen Red Bul Racing
2 Šarl Lekler Ferari +17.993
3 Džoržd Rasel Mercedes +20.328
4 Serhio Perez Red Bul Rejsing +21.453
5 Lando Noris Meklaren +24.284
6 Oskar Pjastri Meklaren +31.487
7 Fernando Alonso Aston Martin +39.512
8 Juki Cunoda Alfa Tauri +43.088
9 Luis Hamilton Mercedes +44.424
10 Lens Strol Aston Martin +55.632
11 Danijel Rikardo Alfa Tauri +56.229
12 Esteban Okon Alpina +66.373
13 Pjer Gasli Alpina +70.360
14 Alekander Albon Vilijams +73.184
15 Niko Hilkenberg Has F1 Tim +83.696
16 Logan Sardžent Vilijams +87.791
17 Guanju Džo Alfa Romeo +89.422
18 Karlos Sajnc Ferari +1 krug
19 Valteri Botas Alfa Romeo +1 krug
20 Kevin Magnusen Has F1 Tim +1 krug

Ferstapen pobednik trke u Abu Dabiju, Mercedes drugi u poretku konstruktora