Ferstapen pobednik trke u Las Vegasu

autor: Miladin | datum: pre 7 meseci 4 dana

Maks Ferstapen odneopobedu u gradu kocke. Sreća je bila na strani holanđanina pa je tako došao do nove pobede 53 u karijeri sa kojom se izjednačio sa Fetelom po broju pobeda.

Na startu Ferstapen je odmah zauzeo bolju poziciju za ulazak u prvu krivinu, uz to primoravši Leklera da ode van staze. Sudije su okarakterisale duel kao nameru Ferstapena da dođe do pozicije na nesportski način, pa je dobio kaznu od 5 sekundi.
Na sredini Alonso se izvrteo nakon gubitka kontrole, a na njega je naleteo Botas, dok su Hamilton i Sajnc imali kontakt. Serhio Perez takože je bio umešan pa je morao po novo prednje krilo što ga je degradiralo na začelje. Jedina "pozitivna" stvar u svemu za vozače koji su morali u boks je da je proglašen period virtuelnog vozila bezbednosti, pa je trka malo usporena dok su redari kupili krhotine.
Na restartu Noris je izgubio kontrolu na pravcu otklizavši u punoj brzini kroz krivinu 12 do zaštitne barijere. Na stazu je izašlo vozilo sigurnosti. Noris je prošao bez većih posledica, a nakon uklanjanja njegovog Meklarena trka je nastavljena u 7. krugu.
Ferstapen je odmah odmakao Lekelru i činilo se da je trka već unapred rešena kao i obično. U krugu 9. Ferstapen je dobio poruku o kazni od 5 sekundi ali ni tada nije se činilo da će Lekler moći da ugrozi Red Bul.
Ipak, nakon nekoliko krugova Lekler je počeo da smanjuje razliku i sustiže Red Bul, a u 16. krugu uspeo i da prestigne još pre odlaska na servis. Činilo se tada da će Ferari doći do pobede u Las Vegasu obzirom na tempo.
Ferstapen je odmah otišao na servis i uz kaznu se zadržao 7,7s.

Na restartu Lekler nije pobegao Perezu, dok je na trećoj poziciji vozio Pjasti nakon preticanja Gaslija. Vozač Meklarena takođe nije menjao gume.
Perez je prestigao Lekelra u 32 krugu i poveo trku. Za to vreme Ferstapen je došao do treće pozicije, a potom počeo da pritiska Leklera. Vozač Ferarija je povratio vođstvo u 36. krugu, a potom su timskim radom Perez i Ferstapen napali Leklera i Ferstapen je uspeo da povrati vođstvo u 37 krugu. Nedugo zatim i Perez je uspeo da prestigne Leklera koji je vozio na istrošenijim gumama koje su prešle više krugova. Ipak u završnici Lekler je na "Vegas strip" pravcu uspeo da prestigne Pereza i u poslednjem krugu dođe do drugog mesta.

Rasel je prošao kroz cilj četvrti ali je zbog kazne od 5 sekundi koju je dobio zbog kontakta sa Ferstapenom plasiran na poziciju 8. što znači da je Okon četvrti, Strol peti, Sajnc šesti, a Hamilton sedmi.

Alonso je kroz cilj prošao deveti, a Pjastri koji je na šest krugova do kraja morao na servis, uspeo je da se domogne boda kao deseti.

Rezultati trke za Veliku nagradu SAD-Las Vegas:

1 Maks Ferstapen Red Bul Rejsing 1:29:08.289
2 Šarl Lekler Ferari +2.070
3 Serhio Perez Red Bul Rejsing +2.241
4 Esteban Okon Alpina +18.665
5 Lens Strol Aston Martin +20.067
6 Karlos Sajnc Ferari +20.834
7 Luis Hamilton Mercedes +21.755
8 Džordž Rasel Mercedes +23.091
9 Fernando Alonso Aston Martin +25.964
10 Oskar Pjastri Meklaren +29.496
11 Pjer Gasli Alpina +34.270
12 Aleksander Albon Vilijams +43.398
13 Kevin Magnusen Has F1 Tim +44.825
14 Danijel Rikardo Alfa Tauri +48.525
15 Guanju Džo Alfa Romeo +50.162
16 Logan Sardžent Vilijams +50.882
17 Valteri Botas Alfa Romeo +85.350

Trku nisu završili:

Juki Cunoda Alfa Tauri – menjač
Niko Hilkenberg Has – mehanički problem
Lando Noris Meklaren – udes

Ferstapen pobednik trke u Las Vegasu