Toro Roso bez bodova na Hondinoj stazi

Nakon odličnih kvalifikacija su očekivanja bila velika, ali Toro Roso nije uspeo da sa Hondom osvoji bodove na Suzuki

Oba vozača Toro Rosa su na kvalifikacijama za VN Japana prošla u Q3 i stoga s pravom dosta očekivali od trke koja je još važnija ako se uzme u obzir da se vozi na stazi koja je u vlasništvu timskog dobavljača motora – Honde.

Međutim, nije ispalo kako su se nadali i iz Japana odlaze bez bodova.

Brendon Hartli je loše startovao, izgudio je već na startu u četiri pozicije i pokušaji da se ponovo vrati među prvih deset nisu urodili plodom. Završio je trku nadomak bodova, na jedanaestom mestu.

„Nemam osećaj da sam mnogo pogrešio na startu, jednostavno nije moglo drugačije. Tokom celog prvog stinta mi je prianjanje bilo loše. Na drugom setu guma sam se pak našao u gužvi, izveo sam par preticanja, prestigao sam oba Vilijamsa, ali sam se na kraju zaglavio iza Markusa. Zaista je šteta što su oba bolida van bodova posle tako obećavajuće situacije nakon kvalifikacija.“, izjavio je Hartli.

Pjer Gasli je dugo držao šestu poziciju. Otišao je u boks kasnije od svojih rivala što se nije baš isplatilo, ali je nakon pit stopa bio na dobrom putu da završi trku na poslednjoj poziciji koja donose bodove, međutim umešao se Karlos Sajnc čije su gume bolje funkcionisale što je Španac iskoristio da obiđe Gaslija i uzme poslednji raspoloživi poen.

„Dobro sam startovao, uspeo sam da obiđem Brendona i prvi stint je bio sjajan. Osećaj u bolidu je bio dobar dok sam vozio iza Romana kome sam bio veoma blizu, ali onda se ispostavilo da smo predugo ostali na stazi jer nismo želeli da idemo u boks dok sam bio u gužvi, pa je nekoliko vozača profitiralo zbog toga. Kada sam otišao u boks stavili smo meke gume i uživao sam u borbama i preticanjima koje sam imao prvih nekoliko krugova, ali onda zadnje su gume počele da prave probleme i do kraja sam samo pokušavao da „preživim“. Moglo je sve da bude bolje danas i zato moramo da detaljnije analiziramo šta se desilo. Verovatno nismo doneli baš najbolje odluke, ali dešava se to ponekad, lako je naknadno reći da smo mogli da uradimo drugačije. Šteta je što je tako ispalo nakon onako dobrih kvalifikacija, bilo bi sjajno da smo uspeli da poenima nagradimo tim i Hondu ovde u Japanu na njihovoj domaćoj stazi.“, rekao je Gasli koji je trku za VN Japana završio na trinaestoj poziciji.

Toro Roso se, sa 30 osvojenih bodova do sada, nalazi na osmom mestu u šampionatu konstruktora.

Autor vesti: Milena Nikolić

Reklame

Tabela vozača

R.B Slika Ime i prezime Poena
1. Luis Hamilton 0
2. Niko Rozberg 0
3. Danijel Rikardo 0
4. Danil Kvjat 0
5. Felipe Masa 0
6. Valteri Botas 0
7. Sebastijan Fetel 0
8. Kimi Raikonen 0
9. Fernando Alonso 0
10. Dženson Baton 0