Problem za problemom u Japanu za Ferari

Nakon loših kvalifikacija vozači Ferarija su u trku krenuli sa ciljem da ograniče štetu;Fetel je bio na dobrom putu do incidenta sa Maksom, koji je pre toga imao kontakt sa Kimijem

Ferari je na kvalifikacijama za VN Japana napravio stratešku grešku koja ih je koštala dosta pozicija pa su u trku krenuli sa nadom da će barem uspeti da ograniče štetu.

Sebastijan Fetel je, nakon odličnog starta, sa osmog mesta došao do četvrtog i bio na dobrm putu da izvuče maksimum, ali pri pokušaju da obiđe Maksa Ferstapena je došlo do kontakta. Okrenuo se na stazi nakon čega se našao tek na devetnaestom mestu i morao ponovo da krene da se probija napred, ovog puta sa samog začelja grida. Uspeo je da stigne do šestog mesta i sada zaostaje za Hamiltnom 67 poena. Teorijski, i dalje ima šanse za osvajanje titule, ali i pre vikenda u Japanu te šanse nisu bile velike, a sada je situacija još komplikovanija. Ako narednu trku u Ostinu Hamilton završi na prvom mestu a Fetel na poziciji nižoj od druge, titula već tada ide u ruke Britancu.

I dok Maks ne misli da je i jedan deo krivice na njemu i kaznu od 5 s dodatnog vremena smatra nezasluženim, Fetel ima drugačije mišljenje.

„Što se tiče kontaktsa Maksom, ja sam očigledno krenuo u preticanje, znao sam da ima kaznu, ali sam takođe imao osećaj da smo brži. Sačuvao sam više enrgije u bateriji od njega. Video sam priliku i krenuo sa unutrašnje strane. On je očigledno pokušao da brani poziciju i ja nisam imao kuda, pa je došlo do kontakta. Međutim, to je deo trkanja.“, rekao je Fetel koji smatra da je Ferstapen previše energično branio poziciju kada to nije bilo neophodno, i bio uporan kada je trebalo ostaviti prostora.

„Što se mene tiče, prilika je bila tu, da nije ne bih pokušao. Pre toga sam obišao nekoliko vozačla bez ikakvih problema, nekima sam bio baš blizu dok je negde je ostajalo više prostora. Normalno je da se nekad jako približimo ali uvek morate da ostavite prostora, a u ovom slučaju ja nisam imao gde i došlo je do kontakta.“

Ferstapen odbacuje krivicu i za incident sa Raikonenom koji se desio pre onoga sa Fetelom, ali i Kimi ima drugačije mišljenje od Maksovog po tom pitanju.

„Otišao je preširoko i izašao sa staze a ja sam samo išao sa spoljne strane u sledeću krivinu ostavljajući mu prostor sa unutrašnje. Znao je da sam tamo ali je jednostavno krenuo prema meni i izgurao me sa staze.“, izjavio je Kimi.

On kaže da oštećenja na bolidu nisu bila zanemarljiva i da je to prouzrokovalo probleme u nastavku trke.

Autor vesti: Milena Nikolić

Reklame

Tabela vozača

R.B Slika Ime i prezime Poena
1. Luis Hamilton 0
2. Niko Rozberg 0
3. Danijel Rikardo 0
4. Danil Kvjat 0
5. Felipe Masa 0
6. Valteri Botas 0
7. Sebastijan Fetel 0
8. Kimi Raikonen 0
9. Fernando Alonso 0
10. Dženson Baton 0