Ferstapen isključuje svoju krivicu za incidente na VN Japana

Što se Maksa tiče, Kimi je trebalo da ga sačeka da se vrati na stazu a Fetel je požurio sa obilaženjem; Rikardo je, s druge strane, imao čistu trku koju je završio na 4. mestu

Maks Ferstapen, koji je tokom sezne više puta dlazio u nezgodan kontakt sa vozačima Ferarija na stazi, danas je ponovo imao sporne incidente Raikonenom i Fetelom.

Za incident sa Raikonenom je Maks dbio 5s kazne dodatnog vremena, i dok su neki smatrali da je to malo, on sam je smatrao da nije uopšte trebalo da dobije kaznu.

Kaznu je dobio zbog nepažljivog povratka na stazu nakon izletanja prouzrkovanog blokadom. Vozač Red Bula je, vrativši se na stazu primorao Kimija da ode van iste, ali smatra da nije fer što je za to dobio kaznu jer je pokušao da sve uradi po pravilima.

„Kočio sam malo kasnije u šikani tako da sam uradio sve što je moguće da se vratim na stazu. Mislim da sam to uradio na način koji je bezbedan jer nisam išao ludački brzo. Ali Kimi je izabrao pogrešnu liniju u šikani. Mogao je on mene da sačeka da se vratim na stazu. Imali smo mali kontakt. Mislim da je kazna besmislena, ali uspeli smo da to prevaziđemo.“, izjavio je Ferstapen dodavši da će sledeći put samo presći stazu kao što je Botas uradio u 48. krugu.

„Samo sam pokušavao najbolje što mogu da prođem kroz krivinu i da to ne izgleda kao da sam blokirao a onda prosto krivinu presekao. Ali sada znam kako ću sledeći put.“

Što se incidenta sa Fetelom tiče, Nemac smatra da je Ferstapen previše energično branio poziciju kada za to nije bilo potrebe.

Maks, sa druge strane, misli da je Fetel napravio lošu procenu, a taj stav podržava i šef Red Bul Kristijan Horner koji je izjavio da je poznato da Maks ne odstupa ni za milimetar tako da je Fetel trebalo da to uzme u obzir.

Bilo kako bilo, Ferstapen je na kraju osvojio treći put uzastopno podijum na Suzuki. Pripalo mu je treće mesto, mada je pred kraj držao na oku Valterija Botasa na drugoj poziciji za slučaj da vozač Mercedesa napravi još neku grešku, međutim nakon nekoliko izleta Botas više nije grešio.

Danijel Rikardo je trku za VN Japana za na četvrtom mestu, i to je prvi put još od VN Francuske da Red Bul ima dva bolida među prvih četiri.

"Na moje iznenađenje, bio sam u mogućnosti da se probijam napred pretičući. Nije da sam mislio da ja lično nisam sposoban za preticanje, nego prosto to nije baš lako na ovoj stazi, ali dobro sam iskoristio prianjanje koje sam imao na mekim gumama. Znao sam da smo ranjivi na pravcima, ali sam u krivinama pokušavao da se što više približim vozačima ispred. Imali smo dobro podešen bolid i prvi deo trke je bio zabavan. Kasnije smo prešli na medijum gume pokušavajući da pratimo Kimija i tako smo došli do četvrtog mesta. Voleo bih da sam bio na podijumu i negde sam se nadao da će se nešto desiti ispred mene, ali barem imam osećaj da sam do četvrtog mesta došao svojom zaslugom. Podijum bi bio još bolji, ali ne mogu da se žalim na rezultat i srećan sam zbog tima“, izjavio je Australijanac.

Autor vesti: Milena Nikolić

Reklame

Tabela vozača

R.B Slika Ime i prezime Poena
1. Luis Hamilton 0
2. Niko Rozberg 0
3. Danijel Rikardo 0
4. Danil Kvjat 0
5. Felipe Masa 0
6. Valteri Botas 0
7. Sebastijan Fetel 0
8. Kimi Raikonen 0
9. Fernando Alonso 0
10. Dženson Baton 0