Hamilton osvojio pol poziciju pred trku za VN Japana

Još jedan prvi startni red za Mercedes; sa treće pozicije startuje Ferstapen, dok su se vozači Ferarija zbog pogrešnog izbora guma našli na četvrtom i devetom mestu

Pravim potezom pri izboru guma Mercedes, Hamilton i Botas su još jednom osvojili prvi startni red. Luis Hamilton je osvojio pol poziciju na stazi Suzuka. Prati ga timski kolega Valteri Botas, dok će sa treće pozicije trku za VN Japana startovati Maks Ferstapen.

 

Prva runda kvalifikacija je bila prekinuta kada je Markus Erikson izleteo sa staze i udario u barijeru. To se desilo momenat nakon što je Sebastijan Fetel imao okretanje, i dok bolid Zaubera nijeu uklonjen sa staze bila je na snazi crvena zastava.

Pred kraj su ponovo vozači Meklarena i Vilijamsa bili najsporiji i morali da pokušvaju da poprave svoja vremena kako bi prošli u Q2. Dok je Lens Strol uspeo da prođe dalje, njegov timski kolega Sergej Sirotkin nije, mada je ipak bio brži od oba vozača Meklarena. Poslednji koji je eliminisan u Q1 je bio Niko Hilkenberg.

 

U Q2 se Danijel Rikardo po ko zna koji put ove sezone suočio sa problemima sa motorom, došlo je do gubitka snage. Mehaničari nisu uspeli da reše problem i Australijanac je ponovo morao da propusti Q3.

Pred kraj sesije počela je slaba kiša što je pokvailo krug Kevinu Magnusenu koji je pokušavao da popravi vreme i prođe u Q3. Bio je brži od Sajnca i Strola, ali nije prošao dalje, a nije mogao dalje ni Šarl Lekler koji je prethodnu sesiju završio na impresivnom šestom mestu ali je sada imao okretanje usled nezgodnih uslova na stazi pri samom kraju drugog dela kvalifikacija.

 

Stalna mogućnost kiše i jači vetar su otežali vozačima današnje kvalifikacije.

Ferarijevi vozači su u Q3 krenuli na intermedijum gumama mada kiša više nije padala. Fetel je i sam rekao preko radija da je staza previše suva za ovu komponentu guma, što je značajno uticalo na krugove vozača Ferarija, naročito na samog Fetela koji je imao i izletanje sa staze.

Mercedes, s druge strane, nije prenaglio, Hamilton i Botas su, umesto na ranije planiranim intermedijum, izašli na stazu sa gumama za suvo vreme i postavili najbolja vremena žureći da obezbede sebi što bolje pozicije pre nego što ponovo počne da pada očekivana kiša. To se ispostavilo kao pravi potez – Hamilton je osvojio pol poziciju, dok je Botas sebi obezbedio drugo startno mesto.

Raikonen je uspeo da osvoji četvrto startno mesto, iza Ferstapena, dok će Fetel strtovati tek sa devete pozicije.

Izđeđu Fetela i Raikonena su se našli Grožan, Hartli, Gasli i Okon, dok će sa desetog startnog mesta u trku krenuti Serhio Perez.

Autor vesti: Milena Nikolić

Reklame

Tabela vozača

R.B Slika Ime i prezime Poena
1. Luis Hamilton 0
2. Niko Rozberg 0
3. Danijel Rikardo 0
4. Danil Kvjat 0
5. Felipe Masa 0
6. Valteri Botas 0
7. Sebastijan Fetel 0
8. Kimi Raikonen 0
9. Fernando Alonso 0
10. Dženson Baton 0