Sjajan trkački tempo Red Bula u Sočiju

Vozači Red Bula su trku za VN Rusije startovali gotovo sa samog začelja grida, a završili je na pozicijama 5 i 6; Ferstapen izglasan za vozača dana

Vozači Red Bula su zbog kazni trku za VN Rusije startovali sa osamnaeste i devetnaeste pozicije, ali su obojica prokrčila sebi put do pozicija odmah iza Mercedesa i Ferarija odvezavši neverovatno duge stintove na mekim gumama.

Maks Ferstapen, koji je danas u Sočiju proslavljao svoj rođendan, pokazao je sjajne performanse. Već u prvom krugu je napredovao za šest pozicija, a onda izvevši još preticanja i „otprativši“ vodeće vozače u boks izbio na čelo kolone, i dugo je ostao tu pre nego što je i sam otišao u boks i vratio se na peto mesto.

„Doći sa začelja na peto mesto je zaista dobar rezultat. Dobro sam startovao, imao odličan prvi krug, a onda sam na dalje mogao da se probijam kroz gužvu malo lakše nego što sam očekivao, a i gume su se držale jako dobro. Na startu je bilo malo nezgodno jer je Pjer stao ispred mene pa sam morao da ga zaobiđem. U krivinu 2 sam ušao opezno kako ne bih napravio nikakav kontakt, i posle osam krugova sam bio na petom mestu, pri čemu je tek trebalo da Ferari i Mercedes odu u boks. Neočekivano sam se našao u vođstvu i uspevao sam da ih zadržim iza sebe što pokazuje da imamo jako dobar trkački tempo, čak i na istrošenim gumama. Posle boksa je samo trebalo da dovezem bolid do cilja. Strategija sa gumama nam je bila prava, pošto smo želeli da ostanemo na stazi što je duže moguće, meke gume su bile jedina opcija. Danas je ispalo bolje nego što smo očekivali, tako da se nadam da će i ostale trke ispasti takve. Uživao sam na stazi i ovo je sjajan rezultat za moj rođendan.“, izjavio je Ferstapen.

Danijel Rikardo je oštetio bolid zakačivši na startu delove sa drugih bolida koji su se našli na stazi pošto je, u pokušaju da zaobiđe gužvu u krivini 8, izašao sa staze. Bilo mu je oštećeno prednje krilo, ali je polako došao do šestog mesta gde je i završio trku.

„Mislim da je peto i šesto mesto najbolje što smo mogli danas kao tim da osvojimo krenuvši sa začelja grida, ali naravno da bih više voleo da sam bio bliže petoj poziciji nego sedmoj. Iako smo imali bolji trkački tempo od očekivanog, mislim da je odluka da odradimo kaznu ovde bila ispravna, sada Suzuka, Ostin i Meksiko deluju obećavajuće za nas. Moguće da sam zaboravio kakav ukus ima šampanjac i definitivno bih voleo da popijem još malo pre kraja sezone, tako da ću uraditi šta mogu da se to desi na Suzuki.“, rekao je Rikardo.

Autor vesti: Milena Nikolić

Reklame

Tabela vozača

R.B Slika Ime i prezime Poena
1. Luis Hamilton 0
2. Niko Rozberg 0
3. Danijel Rikardo 0
4. Danil Kvjat 0
5. Felipe Masa 0
6. Valteri Botas 0
7. Sebastijan Fetel 0
8. Kimi Raikonen 0
9. Fernando Alonso 0
10. Dženson Baton 0