Hamilton odneo pobedu na trci za VN Rusije

Botasu tim nije dozvolio da pokuša da pol poziciju pretvori u pobedu, pripalo mu je drugo mesto na podijumu iza Hamiltona, dok je Fetel osvojio treće mesto

Na trci za VN Rusije u Sočiju pobedu je odneo Luis Hamilton i tako dodatno uvećao ionako značajnu prednost nad Sebastijanom Fetelom, koji je trku završio kao trećeplasirani.

Drugo mesto pripalo je Valteriju Botasu, koji je verovatno danas mogao i do pobede, ali iako bi Hamilton i u tom slučaju imao ozbiljnu prednost nad rivalom iz Ferarija, Mercedes nije želeo da rizikuje – Botas je ipak morao da preuzme ulogu timskog igrača i pomogne timskom kolegi da dođe do pobede.

Na četvrtm mestu je trku završio Kimi Raikonen, a slede ga vozači Red Bula koji su se sa začelja probili do pete i šeste pozicije taktikom dužeg ostajanja na stazi.

Šarl Lekler je trku završio na sjajnom sedmom mestu, odmah iza vodećih timova, dok su bodove osvojili i Kevin Magnusen, Esteban Okon i Serhio Perez.

 

Na startu trke nije bilo incidenata. Botas, Hamilton i Fetel su imali dličan start, ali su sva trojica ostala na svojim startnim pozicijama.

Šarl Lekler je ubrzo nakon starta iskoristio priliku da odličnom potezom obiđe Kevina Magnusena i nađe se na petoj poziciji iza Raikonena.

Vozači Red Bula, koji su startovali sa začelja grida, brzo su počeli da sebi krče put ka boljim pozicijama. U četvrtom krugu Maks je već bio u bodovima na devetom mestu, a u narednom krugu na sedmom, da bi se ubrzo našao na šestoj poziciji iza Leklera koga je brzo obišao.

Vozači Toro Rosa nisu dobro započeli svju trku, Pjer Gasli je izleteo sa staze a Brendon Hartli je imao okretanje. U šestom krugu je trka za obojicu vozačla bila gotova. Gasli je nakon odustajanja izjavio da je bilo problema sa kočnicama.

Fernando Alonso je bio prvi koji je otišao u boks, u šestom krugu.

U desetom krugu je i Kevin Magnusen otišao na zamenu pneumatika. Pre toga je agresivn branio poziciju od Estebana Okona koji je preko timskog radija napomenuo da je vozač Hasa menjao smer više puta tom prilikom.

U narednom krugu i Esteban Okon odlazi u boks, a sledi ga Sergej Sirotkin i vozači Zaubera.

U trinaestom krugu i Valteri Botas sa vodeće pozicije odlazi u boks i vraća se na peto mesto iza Ferstapena.

Botasa sa odlaskom u boks slede Sebastijan Fetel i Luis Hamilton, pri čemu je Fetel uspeo da se na stazu vrati ispred Hamitona. Nakon ove serije pit stopova na čelu kolone se našao Raikonen praćen Ferstapenom, a zatim Botasom, Fetelom i Hamiltonom, ali poredak nije dugo ostao takav jer je Hamilton uspeo da vrati poziciju. Pri prvom pokušaju umalo nije došlo do kontakta, međutim drugi je bio uspešan. Pri tome se Fetel našao pod istragom zbog načina na koji je branio poziciju; sudije su zaključile da ipak nije bilo nedozvoljenih poteza.

U osamnaestom krugu i Kimi Raikonen odlazi u boks i vraća se na peto mesto iza timskog kolege.

U međuvremenu je Rikardo stigao do šestog mesta.

Nakon kontakta između vozača Fors Indije na prethpdnoj trci bilo je diskusije između Serhija Pereza koji je smatrao da treba da napadne timskog kolegu, i tima koji je smatrao da je taktički bolji potez sačekati sa tim. Odlučili su da Okonu daju tri kruga vremena da obiđe Magnusena koji se u tom momentu nalazio ispred njega na devetom mestu. Nije uspeo, pa ga je Perez ipak obišao u dvadeset sedmom krugu. Međutim, ni Meksikancu nije polazilo za rukom da obiđe Has pa je i on došao u situaciju u kojoj se malo pre toga nalazio Okon – u 35. krugu mu je rečeno da ima dva kruga da obiđe Magnusena inače će on i Okon ponovo zameniti pozicije. U trideset sedmom krugu je Hilkenberg otišao u boks i sa svežim gumama se vratio se iza vozača Fors Indije pa je iz tima je Perezu stigla poruka da mu vreme ističe. Magnusen je na kraju ostao ispred vozača Fors Indije koji su zamenili mesta po drugi put.

U međuvremenu, u dvadeset petom krugu,  Mercedes je odlučio da je vreme da Hamilton pređe ispred Botasa.

U četrdesetom krugu konačno jedan od vozača Red Bula odlazi u boks. Danijel Rikardo, koji sve vreme vozi prilično usamljenu trku, vraća se na stazu sa ultra mekim gumama.

Ferstapen u međuvremenu i dalje vodi trku, što je iznenadilo Nika Hilkenberga koji nije očekivao da će vozač Red Bula biti lider kome se treba pomeriti.

Maks odlazi u boks tek u četrdeset trećem krugu i sa svežim ultra mekim gumama se vraća na peto mesto iza Raikonena. Ipak, prelazak na bržu komponentu guma mu nije doneo očekivani tempo.

Na kraju su prva šest mesta redom zauzemi vozači Mercedesa, Ferarija i Red Bula, a među osvajačima bodova su se našli i Šarl lekler, Kevin Magnusen i vozači Fors Indije.

Autor vesti: Milena Nikolić

Reklame

Tabela vozača

R.B Slika Ime i prezime Poena
1. Luis Hamilton 0
2. Niko Rozberg 0
3. Danijel Rikardo 0
4. Danil Kvjat 0
5. Felipe Masa 0
6. Valteri Botas 0
7. Sebastijan Fetel 0
8. Kimi Raikonen 0
9. Fernando Alonso 0
10. Dženson Baton 0