Najava: Velika nagrada Rusije

Velika nagrada Rusije nalazi se u kalendaru od 2014. godine i do sada je samo Mercedes trijumfovao na stazi u Sočiju. Imaju li rivali odogovor?

Velika nagrada Rusije ima kratku istoriju i nekako se čini da je među manje omiljenim stazama u kalendaru Formule 1. Prvi put je neki gran pri održan još 1913. i 1914. u Sankt Peterburgu, a osamdesetih godina postojao je plan da se održi i velika nagrada Sovjetskog Saveza.

Staza u Sočiju je u suštini ulična i napravljena je u okviru Olimpijskog parka gde je održan deo takmičenja na Zimskim olimpijskim igrama 2014, a glavni dizajner bio je Herman Tilke. Dugačka je 5.848 kilometara i sastoji se od 18 krivina. Rekord kruga na trci drži Kimi Raikonen u vremenu 1:36.844, dok je apsolutni rekord postavio Sebastijan Fetel prošle godine u kvalifikacijama – 1:33.194.

Što se tiče konfiguracije, ona nije preterano zanimljiva i osim treće krivine, ne postoji nešto što bi se izdvojilo na ovoj stazi. Krivina broj tri dugačka je čak 750 metara i u njoj je posebno opterećen prednji desni pneumatik, ali i vrat vozača. Soči Autodrom poseduje dva dugačka pravca, prvi od poslednje krivine pa do druge i drugi od 10. do 13. krivine. Na ova dva pravca se takođe nalaze i dve DRS zone. Ostatak staze čini veliki broj krivina od 90 stepeni, posebno u trećem sektoru. Ono što može biti nezgodno za vozače jeste blizina zida, pa tako i najmanja greška može skupo da košta.

Asfaltna podloga je prilično glatka i potrošnja guma je na niskom nivou, pa ćemo iz tog razloga i ovde videti roze hipersoft gume. Pored njih, vozačima će na raspolaganju biti ultra meke (ljubičaste) i meke gume (žute).

Kada je reč o kočnicama, Soči Autodrom je vrlo zahtevna staza jer postoji čak 12 mesta za kočenje i 19% kruga se provede na kočnicama.

Inženjeri i vozači se pri podešavanju bolida trude da pronađu balans između dva dugačka pravca i sporih krivina. Otprilike je to nivo srednjeg aerodinamičkog potiska tj. "daunforsa", mada u Meklarenu kažu da podešavanje više naginje ka onom što imamo u Kanadi na stazi Žil Vilnev.

Satnica za Veliku nagradu Rusije:

Prvi trening – petak u 10:00

Drugi trening – petak u 14:00

Treći trening – subota u 11:00

Kvalifikacije – subota u 14:00

Trka – nedelja u 13:10

 

Koautor: Marko Despotović

Autor vesti: Miladin Sudimac

Reklame

Tabela vozača

R.B Slika Ime i prezime Poena
1. Luis Hamilton 0
2. Niko Rozberg 0
3. Danijel Rikardo 0
4. Danil Kvjat 0
5. Felipe Masa 0
6. Valteri Botas 0
7. Sebastijan Fetel 0
8. Kimi Raikonen 0
9. Fernando Alonso 0
10. Dženson Baton 0