Hilkenberg kažnjen za izazivanje incidenta na VN Belgije

Niko Hilkenberg priznao je krivicu za izazavanje incidenta na stazi Spa, dok Karlos Sajnc trku završava nadomak bodova.

Razočaravajuća trka za Reno u Belgiji. Oba bolida startovala su sa začelja zbog promene pogonskih jedinica, ali samo je jedan Reno uspeo da stigne do cilja. Hilkenberg je trku završio na samom početku, nakon što je izazavao incident koji je, osim njega, iz trke izbacio i Alonsa i Leklera. Nemac je priznao da je krivica za izazivanje incidenta bila njegova, zbog loše procene i kašnjenja na kočenju, a nakon trke kažnjen je sa +10 mesta na sledećim kvalifikacijama.

“Kada sam pritisnuo kočnicu točkovi su zablokirali i bolid je proklizao. Bolidi su jako osetljivi na polju aerodinamike, naročito kada je više bolida ispred vas i kada izgubite prianjanje”, objasnio je Nemac kako je došlo do toga da udari u Fernanda Alonsa. “Moram da priznam da je u pitanju bila loša procena sa moje strane, zbog čega sam kasnio na kočenju. To je bilo frustrirajuće kako za mene i tim, tako i za ostale vozače koji su bili uključeni u incident. Na žalost, takve stvari se dešavaju u trci. Sledećeg vikenda je trka u Monci, i želim da se fokusiram na to što je pre moguće”, izjavio je Hilkenberg.

Sajnc je, kao i njegov timski kolega, krenuo sa začelja kolone, ali iako uspeva da nadoknadi veliki broj pozicija, iz Belgije ipak odlazi bez bodova. Karlos je krenuo sa 19. mesta ali zbog brojnih odustajanja već u drugom krugu uspeva da se probije do 13. pozicije. Trku, međutim, završava nadomak bodova, na 11. poziciji.

“Sve u svemu, ovo je bio težak vikend za nas. Imali smo problema u drugom sektoru danas, a i preticanje je bilo teško jer nismo mogli da uđemo u domet DRS-a sa vozačima ispred. Na ovoj stazi je jako loše kada nemate dobar balans i kada bolid nije dovoljno pouzdan. Moramo još mnogo toga da analiziramo i istražimo. U petak je situacija sa bolidom bila bolja, i moramo da otkrijemo šta se promenilo u toku vikenda. Znamo šta moramo da unapredimo, imamo par dana da radimo na tome i pripremimo se za Moncu” izjavio je Sajnc.

Šef Renoovog tima, Siril Abitboul, istakao je da je greška koju je Hilkenberg napravio netipična za ovog vozača, i da će svakako iz nje naučiti i nastaviti dalje, dok za Sajnca smatra da je izvukao najviše što je mogao iz teških okolnosti, kao i da rezultati nisu njihov pravi pokazatelj.

I pored ovakvih rezultata u Belgiji, Reno ostaje četvrti u generalnom plasmanu, ali ozbiljno ugrožen od strane Hasa, koji za Renoovim timom zaostaje za svega 6 bodova.

Koautor vesti: Ivana Petrović

Autor vesti: Milena Nikolić

Reklame

Tabela vozača

R.B Slika Ime i prezime Poena
1. Luis Hamilton 0
2. Niko Rozberg 0
3. Danijel Rikardo 0
4. Danil Kvjat 0
5. Felipe Masa 0
6. Valteri Botas 0
7. Sebastijan Fetel 0
8. Kimi Raikonen 0
9. Fernando Alonso 0
10. Dženson Baton 0