Maks zadovoljan VN Nemačke, uprkos lošoj strateškoj proceni

Red Bul je rešio da rizikuje sa gumama oćekujući jaču kišu, međutim to se nije isplatilo i Ferstapen je morao ponovo u boks na zamenu guma

Maks Ferstapen je trku za VN Nemačke uspeo da završi nadomak podijuma nakon što je morao u boks jednom više nego što je prvobitno planirano. Danas jednostavno nije bio Red Bulov dan.

Tim je pokušao da profitira uz pomoć strategije i stavio Ferstapena na intermedijum gume kada je počela kiša, međutim to se ispostavilo kao loš potez pa je Maks morao ponovo na zamenu guma. To dodatno zaustavljanje ga je možda koštalo podijuma.

„Maks je imao dobar start i bio u mogućnosti da se trka sa Kimijem. Gume su bile presudne za strategiju, a u tom momentu je postojala mogućnost kiše. Teško je bilo predvideti šta će se tačno desiti. Maks je bio na strategiji sa jednim zaustavljanjem i bio je na četvrtoj poziciji kada je počela kiša, nekoliko bolida, uključujući i njegov, otišlo je preširoko, pa smo odlučili da se kockamo i stavimo ga na intermedijum gume. Nažalost, nije bilo dovoljno kiše da bi te gume odgovarale pa je morao ponovo u boks. Vredelo je rizikovati ali ovog puta se to nije isplatilo. Onda je izašao i bezbednosni auto što je značilo da će Maks definitivno proći kroz cilj četvrti, što zapravo i jeste pozicija koja je odgovarala našem tempu danas.“, izjavio je šef Red Bula Kristijan Horner.

Ferstapen smatra da je četvrto mesto dobar rezultat uzimajući u obzir haotičnost trke, a sada se nada da će na Hungaroringu stvari funkcinoisati bolje.

„Nakon ovako haotične trke, smatram da je četvrto mesto dobar rezultat i mislim da je bolid bio dobar tokom čitave trke. Bio je težak dan za donošenje odluka zbog promenljivosti vremena. Malo sam proklizao u krivini 6 kada je počela da pada kiša pa smo odlučili da pređemo na intermedijum gume. Čim sam izašao ponvo na stazu i došao do krivine 6, opet je bilo suvo. Tada sam znao da stvari neće funkcionisati, mogle su, ali nažalost, kiša nije nastavila da pada. Ponekad riskantne odluke donose korist, ponekad ne, što smo danas i videli. Trebalo bi da budemo u boljoj formi u Mađarskoj tako da se već sada radujem narednom vikendu.“, rekao je Ferstapen.

Autor vesti: Milena Nikolić

Reklame

Tabela vozača

R.B Slika Ime i prezime Poena
1. Luis Hamilton 0
2. Niko Rozberg 0
3. Danijel Rikardo 0
4. Danil Kvjat 0
5. Felipe Masa 0
6. Valteri Botas 0
7. Sebastijan Fetel 0
8. Kimi Raikonen 0
9. Fernando Alonso 0
10. Dženson Baton 0