Alfa Romeo se vraća u F1 sa Zauberom

Alfa Romeo i tim Zaubera su potpisali višegodišnji ugovor o tehničkoj saradnji; od 2018. ekipa će nositi zvaničan naziv Alfa Romeo Zauber F1

Priče o mogućoj saradnji Zaubera i Alfa Romea i povratku čuvenog brenda u Formulu 1 danas su i zvanično dobile potvrdu. Italijanska automobilska marka, koja je deo Fijat-Krajsler Automobili grupacije, sarađivaće narednih godina sa švajcarskom ekipom Zauber. Alfa Romeo se poslednji put takmičio u Formuli 1 sada već davne 1985. godine kada je sarađivao sa ekipom Beneton.

Serđo Markione, koji je istovremeno direktor Ferarija i Fijat-Krajsler grupacije, bio je odlučan u prethodnom periodu da vrati Alfa Romeo u Formulu 1 i dodatno približi ekipe Ferarija i Zaubera, koje već sarađuju dugi niz godina. Zauber je ove godine koristio Ferarijevu pogonsku jedinicu iz 2016, ali će 2018. dobiti najnoviju specifikaciju. Takođe, Ferari želi da u švajcarskoj ekipi naredne sezone vidi i svog juniora Šarla Leklera koji će gotovo sigurno dobiti šansu, a možda i Antonija Đovinacija, mada je Markusu Eriksonu najverovatnije osigurano mesto zbog sponzora.

„Ovaj dogovor sa Zauber F1 timom je važan korak u preoblikovanju brenda Alfa Romeo, koji će se vratiti u Formulu 1 nakon izostanka od preko 30 godina. Kao legendarna marka koja je pomogla da se napravi istorija ovog sporta, Alfa Romeo će se pridružiti ostalim velikim proizvođačima koji učestvuju u Formuli 1. Brend će takođe profitirati iz razmene tehnologije i strateškog znanja u partnerstvu sa Zauberovim nespornim iskustvom. Inženjeri i tehničari Alda Romea, koji su već pokazali svoje kapacitete novim modelima, imaće priliku da stiču iskustvo sa Zauberom. Istovremeno, ljubitelji Alfa Romea će ponovo imati priliku da podrže svog proizvođača automobila koji je voljan da otvori novo poglavlje i svojoj jedinstvenoj, legendarnoj istoriji u sportu.“, izjavio je Serđo Markione. 

Iz Zaubera je rečeno da im je veoma drago što mogu da požele dobrodošlicu Alfa Romeu u svoj tim.

„Alfa Romeo ima dugu i uspešnu istoriju i veoma smo ponosni što je ova internacionalna renomirana kompanija odabrala da radi sa nama na svom povratku u moto-sport. Bliska saradnja sa proizvođačem automobila je sjajna prilika za Zauber Grupu da razvije svoje buduće tehnolške i inženjerske projekte. Uvereni smo da zajedno možemo da donesemo timu veliki uspeh i radujemo se dugom i uspešnom partnerstvu.“

Od 2018. godine zvanično ime tima Zauber biće Alfa Romeo Zauber F1 tim, a bolidi će na šasiji imati logo ovog italijanskog proizvođača.

Koautor vesti: Marko Despotović

                                                                                                     

Autor vesti: Milena Nikolić

Reklame

Tabela vozača

R.B Slika Ime i prezime Poena
1. Luis Hamilton 0
2. Niko Rozberg 0
3. Danijel Rikardo 0
4. Danil Kvjat 0
5. Felipe Masa 0
6. Valteri Botas 0
7. Sebastijan Fetel 0
8. Kimi Raikonen 0
9. Fernando Alonso 0
10. Dženson Baton 0