Meklaren ostaje u partnerstvu sa Mercedesom 2014-e


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 10.03.2013.


Meklaren ostaje u partnerstvu sa Mercedesom 2014-e

©

Dobavljač motora za sezonu 2014 je poznat što se Meklarena tiče. Čelnici tima izašli su sa saopštenjem da Meklaren nastavlja sardnju sa Mercedesom 2014-e, a ugovor ima opciju saradnje na tri godine. To ne znači da tim neće promeniti dobavljača 2015-e ili eventualno ostati sa Mercedesom naredne tri sezone a potom dodatno produžiti ugovor. Za sada je jasno stanje za narednu sezonu, a od 2015-e, opet su sve opcije otvorene.

"Kategorićki mogu izjaviti da smo sa Mercedesom dugo vremena, imamo ugovor sa njima i u razgovorima smo već duže vreme. Nemam ništa novo da najvim. Imamo ugovor koji pokriva sledeće tri sezone i sigurno je da ćemo sledeće godine sarađivati sa Mercedes-Bencom. Imamo dugu i uspešnu sardnju sa njima, a čuli smo mnoge priče o Poršeu, Hondi, Hjundaiju i mnogim drugim", rekao je Martin Vitmarš.

Ipak, Vitmarš smatra da je važno da se još proizvođača motora uključi u dolazećim godinama.

"Formula 1 treba nove proizvođače koji bi ušli u sport. Ako mi možemo pomoći na bilo koji način to ćemo i učiniti ali trenutno smo fokusirani na partnerstvo sa Mercedes-Bencom koji je do sada bio odličan partner. Pokušaćemo da osvojimo šampionat sa njima i u budućnosti", dodao je šef Meklarena.

Ova izjava čelnnika Meklarena može se prokomentarisati na više načina. Prvi je pobijanje daljih spekulacija i smirivanje strasti, a ujedno i signal Hondi ili nekom od potencijalnih partnera da Meklaren želi da bude na nivou partnerstva koje imaju fabrički timovi (Mercedes, Ferari) i Red Bul.

Prva, uvodna godina u novoj "turbo eri" izuzetno je bitna zbog prilagođavanja na nova pravila i prikupljanja podataka, pa se timu iz Vokinga verovatno ne žuri u saradnju sa pridošlicama ili povraticima u Formulu 1.

Jedno je sigurno-Meklaren ne želi da plaća agregate, a to će ipak biti slučaj ove i naredne sezone.