Eklston: Svi timovi su finansijski zdravi


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 11.02.2013.


Eklston: Svi timovi su finansijski zdravi

©

Prošlog četvrtka Eklston je imao sastanak sa "manjim" timovima na kojem su finalizovani detalji oko novog Konkord ugovora. Pre dogovora sa malim timovima, Berni je vodio veliku borbu sa vodećim (Red Bul, Mercedes, Meklaren, Ferari) koji su zahtevali više novca od TV prava. Veliki timovi su na osnovu staža u F1 i  ostvarenih rezultata želeli veći deo kolača, nalik Ferariju koji i dalje u Bernijevoj raspodeli novca, ima povlašćeni ugovor. Do dogovra će ipak doći, a onda na red odlaze i timovi sa začelja.

HRT nije uspeo do pronađe investitore i obezbedi opstanak, a u finasijske probleme zapala je i Marusija. Ekipa sa začelja je zbog novca morala, da u zamenu za iskusnog Gloka odabere mladog, neiskusnog vozača ali sa sponzorima koji su spremni da plate za njegov angažman.

"U četvrtak sam imao sastanak sa timovima i izneo im detalje kako bi ubrzali donošenje novog Konkord ugovora. Svi su bezbedni. Postigli smo dogovor sa svima uključujući i Marusiju. Računamo na Marusiju. Mislio sam da će otići, ali su ipak ostali", rekao je Eklston za Autovik.

"Oni sada imaju novca više nego sam Bog", dodao je Eklston.

Novi sporazum predviđa da timovi dobiju 63% od televizijskih prava umesto sadašnjih 47,5%.

Takođe po novom ugovoru, uveden je i bonus za konstruktore (CCB). Tim sa najviše pobeda u četiri sezone do 2012-e, dobiće iznos od 7,5% svih prihoda Formule 1 ili minimum 100 miliona dolara.