Predstavljen Lotus E21


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 27.01.2013.


Predstavljen Lotus E21

©

Nova kreacija iz Lotusove fabrike koju će voziti Kimi Raikonen i Roman Grožan opet ima stepenasti nos kao jednu od bitnijih odlika.

Pored toga bolid ima vidljivih promena u poređenju sa svojim prethodnikom. Pored nepopularnog stepenastog nosa, vidljive promene su na bokovima bolida koji su sada slični šampionskom Red Bulu RB8, dok je zadnji deo "efikasnijke dizajniran i upakovan".

"Mogu da vas uverim da smo dosta toga uradili na novom bolidu, ceo tim je uložio svu energiju u projekat u polednjih par meseci. Dosta je uloženo i mislim da će biti odličan auto".

"Nova pravila su slična pravilima iz prethodne sezone i možete očkivati bolide dosta slične prošlogodišnjim, ali đavo se krije u malim detaljima, a detalji ovog bolida daju dosta na polju performansi", rekao je Džejms Alison, tehnički direktor Lotusa.

Male ali efektivne promene napravljene su na kolor šemi bolida. Crno-zlatna kombinacija boja je i dalje dominantna ali je crvena kao treća dobila više mesta pred očekivano sklapanje ugovora sa američkim tehnološkim gigantom - Hanivelom. Logo novog sponzora Burn, brenda Koka-Kole vidljiv je na prednjem krilu bolida. Lotusu se ove godine pridružila i kompanija iz tekstilne industrije Henri-Lojd, a nedavno je i Alpajnstars - takođe marka sportske odeće i obuće potpisala višegodišnji ugovor. Timu se pridružila i medijsla kuća Si-En-Bi-Si (CNBC).

Za pokretanje Lotusa zadužen je Reno sa agregatom RS27 2013. Tim je inače usko povezan sa fabrikom u Viriju pošto je nekada bio deo fabričkog tima Reno F1.

Na prvom testu u Herezu, koji se vozi od 5. do 8. februara, Grožan će voziti prva dva dana, a onda će kokpit prepustiti Raikonenu.

Cilj tima je nadmetanje u vrhu - pobede i minimum treće mesto u konkurenciji kostruktora.