Pireli prezentovao gume i oznake za sezonu 2013


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 22.01.2013.


Pireli prezentovao gume i oznake za sezonu 2013

©

Nova konstrukcija guma trebala bi da obezbedi minimum dva pit-stopa po trci, kao i razliku između smeša od minimum pola sekunde po krugu.

Novi "Pi Ziro" set guma za sezonu 2013 opisan je kao "revolucionaran", a sadrži šest smeša kao i prošle sezone. Nove smeše će biti mekše kako bi se povećale performanse, a ujedno i termalna degradacija. Takođe toplota će se ravnomerno raspoređivati po površini gume što bi trebalo da obezbedi vrhunske performanse u većem broju krugova, odnosno postojanost u stintu jednog seta pneumatika.

Kompanija je uvela promene u tvrdu smešu koja sada ima narandžsti prsten umesto srebrnog. Performanse su bliže performansama prošlogodišnje srednje tvrde smeše, kako bi se smanjila mogućnost trke sa jednim pit-stopom.

"Cilj je da se u kontinuitetu pred vozače stavljaju novi izazovi i da svi timovi krenu u novu sezonu sa iste pozicije kada su gume u pitanju. Naše gume za sezonu 2013 "promešaće karte" i pomoći da ima što više prestizanja i dva ili tri pit-stopa", rekao je Pol Hemberi, direktor Pireli moto sporta.

Gume će biti 2kg teže u sezoni 2013, a zbog toga će i minimalna težina bolida biti povećana sa 640 na 642 kg. Vozači će imati 11 setova guma za jedan Gran pri vikend, od čega će šest setova biti tvrđe i pet setova mekše smeše. Pireli će isporučiti oko 1800 guma za svaku trku.

Oznake smeša guma po bojama za sezonu 2013:

Tvrde - narandžsta

Srednje tvrde - bela

Meke - žuta

Super meke - crvena

Srednje vlažna staza - zelena

Mokra staza - plava