Glok napušta Marusiju


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 19.01.2013.


Glok napušta Marusiju

©

Glok koji je došao iz rasformiranog tima Tojote, trebao je da vozi četvrtu sezonu sa timom u kome je od njegovog nastanka.

"Proveo sam tri odlične godine u Marusiji. Razilazimo se kao prijatelji. Želim da pronađem nove izazove i nastavim svoje putovanje kroz auto sport."

Višegodišnji ugovor predviđao je predviđao njegov ostanak do kraja 2014-e, a po njegovim rečima sklopio je takav ugovor radi dizanja morala čitavog tima.

"Potpisivanje takvog ugovora značilo je da stojim iza tima, a cilj je bio da svima ulijem što više samopouzdanja", naveo je Glok.

"Ne treba biti negativan, treba biti što više pozitivan - što nije uvek lako. Sa 22 pozicijom u kvalifikacijama, 5 sekunda iza vodećih ne možete ljudima da kažete - ovo je dobro. To je ponekad veoma teško."

Marusija je potpisala ugovor sa Maksom Čiltonom za mesto drugog vozača. Tim će verovatno birati iskusnog vozača pored debitanta, pa se stvara mesto za Petrova, Senu, Kobajašija, Kovalainena i još neke od vozača koji nemaju angažman. Naravno pomoć sponzora je uvek bitna malim timovima, a najveće šanse ima Petrov ako ne ostvari dogovor sa Kejtremom, pogotovu ako se uzme u obzir ruski kapital u timu.

Marusija će ove godine za razvoj koristiti vazdušni tunel u razvoju novog bolida, kao i svi timovi na gridu. Do sada je primenjivana CFD tehnologija, a prošle godine je početo sa upotrebom vazdušnog tunela Meklarena. Po prvi put, tim će imati specifikaciju kao i svi ostali na gridu, odnosno koristiće KERS. Jedina specifičnost biće Kosvort motor koji će koristiti za razliku od ostalih deset timova koji koriste Reno, Mercedes i Ferari agregate.