Zauber: Rezanje troškova najveći izazov Formule 1


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 15.12.2012.


Zauber: Rezanje troškova najveći izazov Formule 1

©

Zauber koji je nedavno otišao sa čela sopstvenog tima, veruje da je ograničavanje visine budžeta najefektniji način za suprostavljanje sve većem trošenju novca u Formuli 1.

"Najveći izazov danas je finansijski deo, ne samo za Zauber već i za veće timove. Činjenica je da je Formula 1 danas previše skupa".

Ono što zabrinjava Petera Zaubera je dinamika razgovora o ovom pitanju jer je načinjen mali napredak. On je pozvao velike timove da prepoznaju potrebu za promenama i implementacijom istih što pre je moguće.

"Napredak u razgovorima je previše spor. Situacija je trenutno komplikovana i ja se nadam da će veliki timovi shvatiti da moraju nešto da učine", rekao je on.

Maksimalni budžet od 30 miliona funti predložen je 2009. godine od strane tadašnjeg predsednika FIA-e Maksa Mozlija. Maksimalna visina je odmah nakon toga podignuta na 40 miliona ali je i taj predlog ostao bez realizacije.

"Podržavamo limitiranje budžeta. To je pravi put kojim treba da se krećemo i nadamo se da ćemo dostići tačku kada ćemo imati limitiran budžet", rekla je Moniša Kaltenborn, sadšnja šefica Zaubera, koja je istu izjavu dala i ranije tokom prošle sezone.