VN Brazila: Baton pobednik trke, Fetel šampion


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 24.11.2012.


VN Brazila: Baton pobednik trke, Fetel šampion

©

Dženson Baton je osvojio Veliku nagradu Brazila u Sao Paolu u promenljivim vremenskim uslovima. Dok su se rivali ispred i iza njega nadmetali za pozicije, Baton je hladnokvno odvozio trku i došao do još jednog trijumfa. Fernando Alonso je završio na drugom mestu ali je Fetel osvajanjem šestog mesta odbranio titulu i postao najmlađi trostruki prvak sveta.

Dan u Sao Paolu je počeo sa kišom, a kasnije je progrejalo sunce. Pola sata pre starta trke tamni oblaci su se opet nadvili nad Interlagosom, a za vreme trke i ostatka dana najavljene su blage padavine. Ipak, svi vozači su startovali sa gumama za suvu stazu.

Pre kruga za zagrevanje legendarni Mihael Šumaher je odvozio počasni krug sa zastavom ne kojoj je pisalo - "Hvala". Bila je ovo poslednja trka za nemačkog asa na njegovom drugom oproštaju od Formule 1.

Trku je dobro započeo Masa probivši se do treće pozicije, odmah iza Batona i  Hamiltona koji je zadržao vodeću poziciju. Fetel je oprezno počeo trku i izgubio nekoliko pozicija. U krvini četiri došlo je do velike gužve i još većeg šoka. Pilot Vilijamsa, Bruno Sena udara u desni bok Red Bula Sebastijana Fetela koji se od siline udara zarotirao i ostao okrenut u suprotnom smeru. Cela kolona ga obilazi i sa leve i sa desne strane, a potom on nastavlja trku sa začelja. Odmah je kontaktirao svoju tim ali mu je javljeno da nema oštećenja na prednjem delu, a ukoliko se primete oštećenja na zadnjem delu tim je nemoćan da išta pomogne i zameni.

Do kraja prvog kruga Alonso prestiže Masu i Vebera i u tom trenutku ima odnos pozicija koji ga vodi ka tituli.

Alonso je nastavio trku vrativši se ispred Vebera i uspeo da odbrani poziciju. Celu situaciju je iskoristio Masa i uspeo da prestigne Vebera.

Krug kasnije Kobajaši udara u Vebera koi se okreće na stazi. Veber se vraća u trku bez oštećenja na bolidu, a potom dva kruga kasnije odlazi po gume za srednje vlažnu stazu. Isto čini i većina vozača do 10 kruga.

Za to vreme duo Meklarena je vodio borbu za lidersku poziciju u kojoj je Baton izašao kao pobednik i preuzeo vođstvo od Hamiltona.

Do 12 kruga kiša smanjuje intezitet, a Fetel i Alonso krče sebi put na stazi jer vozači sa začelja kolone koji su vodili svoju borbu za desetu poziciju u poretku konstruktora nisu išli na zamenu.

Vozači koji su uzeli pneumatike za mokru stazu postavljaju bolja vremena. Ipak posle 17 kruga počinje opet da se nazire suva trkačka putanja, A Baton i Hilkenberg koji nisu išli na zamenu postavljaju sve brža vremena.

U 19 krugu Hikenberg preuzima vođstvo od Batona na stazi na kojoj je sa Vilijamsom 2010 osvojio pol-poziciju. U isto vreme Hamilton odlazi po tvrdu smešu pneumatika za suvu stazu, Alonso uzima srednje tvrdu smešu. potom u boks odlazi i Fetel i vraća se na stazu sa 4 sekunde zaostatka iza Alonsa.

Niku Rozbergu u 22 krugu puca zadnji desni pneumatik, a vozači obaveštavaju svoje posade u boksu da je na stazi dosta krhotina od bolida, nakon incidenata sa početka trke u krivinama dva, četiri i pet.

Situacija nalaže izlazak vozila sigurnosti na stazu kako bi se uklonili delovi. Poredak u tom delu trke glasi- Hilkenberg, Baton, Hamilton, Alonso, Fetel, Kobajaši, Veber, Di Resta, Ričardo, Raikonen, Masa, Vern, Glok, Petrov, Šumaher, Kovalainen, Pik, Katikejan, De la Rosa, Rozberg.

Do tada su iz trke ispali Grožan, koji je izleteo u krivini 12 u do tada najvlažnijem delu trke, Maldonado koji je odvozi 4 kruga i Perez i Sena koji su imali kontakt na početku trke, istom incidentu u kome je nastardao i Fetel.

Trka je restartovana u krugu 30, a svi vozači u prvih devet su bili na tvrđoj smeši guma, jedino je Alonso koristio srednje tvrdu. Na čelu nije bilo promena, a Kobajaši je uspeo da prestigne Fetela. Veber je pokušao isto ali je preforsirao u prvoj krivini i otišao preširoko. Taj manevar ga je degradirao na poziciju 14.

Hilkenberg je uspeo da napravi razliku od preko 2 sekunde, dok je Hamilton uspeo da prestigne Batona u krivini 4. Alonso je držao tempo sa Meklarenima, a u sledećem krugu Kobajaši je pretekao Alonsa.

Alonso u sledećem krugu uspeva da povrati poziciju, a Masa se probio odmah iza Fetela. Brazilac sa lakoćom prolazi Fetela koji kako se činilo nije hteo mnogo da rizikuje odbranom pozicije uz oštećenje koje je imao na desnom boku. Karbon koji je prekrivao auspuh otkinut je pri incidentu u prvom krugu pa je Fetel počeo da taktički čuva poziciju sa konstantnim savetima koji su dolazili iz boksa. Masa u 37 krugu prestiže i Kobajašija.

Veber prvi još jednu grešku u 44 krugu i okreće se na stazi. Australijanac nije izgubio poziciju ali ga je Ričardo sustigao.

U krugu 48 Hilkenberg proklizava zbog kočenja na beloj liniji, pa Hamilton preuzima vođstvo. Istu grešku pravi i Vitalij Petrov iz Kejtrema dva kruga kasnije.

Kiša pojačava intezitet pa De la Rosa i Rozberg u 52 krugu među prvima odlučuju da uzmu pneumatike za srednje vlažnu stazu. Na drugoj starni ričardo uzima gume za suvo, a Fetel u krugu kasnije opcione.

Kako kiša povećava intezitet vozači prave sve više grešaka. Raikonen odlazi preširoko u krivini 11, a potom pokušava da pronađe prolaz iza barijera. Nedugo zatim je uvideo da na tom delu staze nema izlaza pa se vraća natrag. Ceo proces mu je uzeo značajno vreme ali se radilo o veoma zanimljivoj situaciji za gledaoce.

U krugu 54 Hilkenberg sustiže Hamiltona i u prvoj krivini gradi poziciju za preuzimanje liderske pozicije. Međutim, zadnji kraj njegove Fors Indije proklizava i udara u Hamiltonov Meklaren. U celoj situaciji Hamilton izvlači deblji kraj i ostaje bez prednjeg točka. Hilkenberg uspeva da nastavi trku bez posledica, a Hamilton tako ostaje bez bodova u njegovoj poslednjoj trci za Meklaren. Pri tom i Meklaren definitivno gubi šanse za preuzimanje druge pozicije u poretku konstruktora od Ferarija. Britanac svakako nije želeo da završi na ovaj način svoju karijeru u Meklarenu. Obzirom da je cele godine imao pehove u boksu i u trkama cela situacija je nakako izgledal oekivano.

U 56 krugu Fetel odlazi po gume za srednje vlažnu stazu i vraća se na deseto mesto. Pola kruga kasnije uspeva da pretekne Kobajašija. Alonso u tim trenucima pravi grešku i odlazi u boks krug kasnije što ga je koštalo 10 sekundi zbog vlažnih uslova na stazi. Baton odlazi krug iza Alonsa ali uspeva da zadrži lidersku poziciju.

Hilkenberg potom dobija kaznu prođi-kroz, zbog incidenta sa Hamiltonom.

Kiša je pojačavala intezitet pa su gume sa potpuno mokru stazu bile logičan izbor, no većina vozača je odradila servis i očekivala reakcije konkurencije. Baton je u 61 krugu vodio ispred Mase i Alonsa. Veber je na poziciji četiri 8 sekundi iza Alonsa ali mu je Hilkenberg bio na auspuhu. Šumaher se nalazio na poziciji 6 sa oko 10 sekundi zaostatka, a iza njega je bioo Fetel koji je zaostajao 4 sekunde.

U 65 krugu Fetel sustiže Šumahera koji se pomera i bez borbe prepušta zemljaku šestu poziciju.

Na začelju karavana se takođe vodila zanimljiva borba. Petrov prestiže Pika 5 krugova pre kraja trke i zauzima poziciju 12 koja Kejtremu vraća poziciju deset u potretku konstruktora. Pik koji će iz Marusije sledeće godine preći u Kejtrem je pružio veoma malo otpora.

U 69 krugu Kobajaši se okreće ali nastavlja trku pošto uslovi za vožnju postaju sve teži. Odmah zatim Di Resta proklizava u krivini 15 i udara u bariejru. Dva kruga pre kraja vozilo bezebednosti izlazi na stazu i trku uvodi u miran finiš. Vozilo sigurnosti se sklanja u boks, a pošto nema preticanja do prelaska startno-ciljne linije Baton odnosi pobedu, Alonso prolazi kao drugi, Masa treći. Mark Veber je četvrti, Hilkenberg peti, a šestoplasirani Fetel postaje najmalađi trostruki šampion sveta Formule 1.

Mihael šumaher u oproštajnoj trci beleži bodove za posustali Mercedes posle pet trka bez osvojenog boda.

Žan-Erik Vern osvaja osmo mesto u Toro Rosu.

Kamui Kobajaši u Zauberu osvaja deveto mesto i bodove u oproštajnoj trci za njega, bar što se švajcarske ekipe tiče. Japancu je ovo poslednja trka u timu iz Hinvila nakon trogodišnje saradnje.

Poslednji raspoloživi bod osvaja "Ledeni" koji je u jednom trnutku tražio prečicu u zatvorenom delu staze.

Vitalij Petrov osvaja poziciju 11 i vraća Kejtrem na poziciju 10 u poretku konstruktora. Ovo je ujedno i najbolji plasman ovog tima u istoriji.

Šarl Pik u rivalskoj Marusiji je na poziciji 12, Ričardo u Toro Rosu je trinaesti, dok je Kovalainen u drugom Kejtremu na poziciji 14.

Niko Rozberg ja završio na poziciji 15, a Glok koji je imao okretanje i potonuo u plasmanu je zauzeo poziciju 16.

Poslednja dva mesta zauzeli su De la Rosa i Kartikejan u HRT-u. Mali španski tim je uspeo da završi sezonu sa veoma problematičnim krajem za njih, po pitanju finasija.

Timovi sada idu na zasluženi zimski odmor, a prva uzbuđenja počinju krajem februara na zimskim testovima i pripremam za sledeću sezonu.

Rezultati Velike nagrade Brazila:

Poz Broj Vozač Tim Krug Vreme/Odustao Grid Poena
1 3 Dženson Baton Meklaren - Mercedes 71 Pobednik 2 25
2 5 Fernando Alonso Ferari 71 +2.7 secs 7 18
3 6 Felipe Masa Ferari 71 +3.6 secs 5 15
4 2 Mark Veber Red Bul - Reno 71 +4.9 secs 3 12
5 12 Niko Hilkenberg Fors Indija - Mercedes 71 +5.7 secs 6 10
6 1 Sebastijan Fetel Red Bul - Reno 71 +9.4 secs 4 8
7 7 Mihael Šumaher Mercedes 71 +11.9 secs 13 6
8 17 Žan-Erik Vern Toro Roso - Ferari 71 +28.6 secs 17 4
9 14 Kamui Kobajaši Zauber - Ferari 71 +31.2 secs 14 2
10 9 Kimi Raikonen Lotus - Reno 70 +1 Krug 8 1
11 21 Vitalij Petrov Kejtrem - Reno 70 +1 Krug 19  
12 25 Šarl Pik Marusija - Kosvort 70 +1 Krug 22  
13 16 Danijel Ričardo Toro Roso - Ferari 70 +1 Krug 15  
14 20 Heiki Kovalainen Kejtrem - Reno 70 +1 Krug 20  
15 8 Niko Rozberg Mercedes 70 +1 Krug 9  
16 24 Timo Glok Marusija - Kosvort 70 +1 Krug 21  
17 22 Pedro de la Rosa HRT - Kosvort 69 +2 Kruga 24  
18 23 Narijan Kartikejan HRT - Kosvort 69 +2 Kruga 23  
19 11 Pol di Resta Fors Indija - Mercedes 68 +3 Kruga 10  
Odu 4 Luis Hamilton Meklaren - Mercedes 54 +17 Krugova 1  
Odu 10 Roman Grožan Lotus - Reno 5 +66 Krugova 18  
Odu 18 Pastor Maldonado Vilijams - Reno 1 +70 Krugova 16  
Odu 19 Bruno Sena Vilijams - Reno 0 +71 Krugova 11  
Odu 15 Serhio Perez Zauber - Ferari 0 +71 Krug 12