Stepenasti nosevi i dupli DRS zabranjeni od 2013-e


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 26.09.2012.


Stepenasti nosevi i dupli DRS zabranjeni od 2013-e

©

Revidirana pravila koja su publikovana od strane Formula 1 radne grupe, daju detalje o panelima koji se mogu koristiti da se ublaži prelaz između delova nosa i izbegne stepenica koja je doprinosila ružnjikavom izgledu boilida.

Član 3.7.9 za 2013. godinu odnosi se na nove panele koji mogu biti opciono korišćeni za ublažavanje ugla prelaza između delova bolida, koji ne može biti duži od 625mm iznad referentne tačke.

Podsetimo da Meklaren, Marusija i HRT praktično nemaju velikih, odnosno nikakvih problema i potreba za uvođenjem ovog dodatka jer je njihov prošlogodišnji dizajn znatno drugačiji od ostalih devet timova. Sigurno je da će pojedini timovi izbeći "grbu" na nosu u dizajnu bolida za sledeću sezonu ali ne i svi, pa je ova opcija ostavljena u slučaju većeg oslanjnja na ovogodišnji dizajn. O odluci timova naravno odlučivaće zamisli dizajnera, a kod manjih kao što su Kejtrem, Toro Roso pa i Fors Indija i Zauber odlučivaće i finasijski aspekt.

Prema Članu 3.18 zadnje pomično krilo ne sme biti korišćeno za pokretanje ostalih sistema, direktno ili indirektno osim za promenu distance između sekcija dozvoljenih Članom 3.10.2.

Ovom promenom, odnosno zabranom, praktično se potvrđuje dogovor timova o zabranim duplog DRS-a koji je uveo Mercedes. Na ovom sistemu rade i Lotus i Meklaren ali ga još uvek nisu koristili iako je ostalo još šest trka do kraja šampionata.