FIA isključuje DRS pod žutom zastavom


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 08.07.2012.


FIA isključuje DRS pod žutom zastavom

©

Ceo slučaj je podigao prašinu zbog Šumaherovog završnog kruga na Velikoj nagradi Evrope u Valensiji.

Red Bul je uložio žalbu FIA-i pošto je Mihael Šumaher koristio DRS nakon što je istaknuta žuta zastava. Posle trke sudije su odlučile da ne preduzimaju nikakve mere pošto je Šumi usporio iako je na kratko koristio DRS uređaj.

Međutim Felipe Masa i Sebastijan Fetel su kažnjeni zbog korišćenja DRS-a pod žutom zastavuom na VN Španije. FIA direktor Čarli Vajting se složio da celu situaciju razmotri tokom vikenda na Silverstonu.

Po pisanju Autosporta nova zabrana korišćenja DRS-a tokom žute zastave primenjena je po prvi put na Velikoj nagradi Velike Britanije, kada je došlo do udesa između Maldonada i Pereza. Pre ovoga incidenta odluka nije primenjivana, a pošteđeni Šumaher je mišljenja da dok god vozači usporavaju u zoni žute zastave on ne vidi nikakve probleme.

"Postoje dve osnovne stvari, DRS i žuta zastava, a ljudi te pojmove mešaju."

"Ne postoji pravilo koje kaže da ako koristite DRS u zoni žute zastave automatski dobijate kaznu. Zavisno od toga kada se dogodi, možete dokazati da ste u zoni u kojoj je opasnost nastala značajno smanjili brzinu. Koristite li DRS ili ne to je drugo pitanje."

"Očigledno ako koristite DRS od tačke A do tačke B, nije isto kao kada koristite DRS u mogućoj dužini korišćenja. Tada ćete najverovatnije dobiti kaznu", rekao je Šumaher.