Diskutovano o grejačima guma u cilju smanjenja troškova


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 26.06.2012.


Diskutovano o grejačima guma u cilju smanjenja troškova

©

Do kraja meseca trebali bi biti usvojeni pojedini predlozi o daljem smanjenju troškova. Autosport prenosi da bi grejači guma mogli biti zabranjeni kroz nekoliko godina, a Pireli je speman da ponudi smeše neophodne za ovakav korak.

Šef Meklarena Martin Vitmarš izjavio je da ukidanje grejača guma ima smisao samo ako se ostvare neophodni preduslovi.

"Sa ovim gumam to se ne može sigurno uraditi. Predložena je promena smeše guma kako bi se izbegli grejači, bučni generatori, troškovi transporta i sve što prati ovu aparaturu. Imajući u vidu da su gume dizajnirane da se zagrevaju, kao u drugim serijama, ovakva promena je moguća. Sada trošimo oko 300.000 funti na grejače generatore i pravimo buku na gridu."

Sa druge strane Ros Bron se zapitao da li bi uopšte bilo uštede pošto bi vozači pravili više krugova kako bi zagrejali gume.

"Mislim da trebamo pogledati ekonomsku stranu svega. Da je samo sportsko pitanje bilo bi drugačije, ali pošto je i ekonomsko, moram reći da grejači nisu jeftini-verovatno oko 200.000 funti godišnje. Ako uzmemo u obzir dodatnu kilometražu koju bismo pravili za zagrevanje guma, najverovatnije bismo grejače nosili na testove, jer niko ne želi da pravi dodatnu kilometražu na testu kako bi samo zagrejao gume. Završili bismo na kupovini grejača za testove, a onda ne bismo mogli da ih koristimo na trkama. Mislim da je teško pitanje da li treba da ih imamo ili ne."

"Sa gledišta sporta pitanje je drugačije. Bolidi bi imali hladne gume po povratku na stazu što bi im otežalo odbranu pozicije. Sa te strane ovo je interesantan predlog. Sa ekonomske strane ne mislim da su mnogo skupi. Grejači nam smanjuju kilometražu potrebnu za zagrevanje guma", rekao je Bron.

Vozač Mercedesa Mihael Šumaher, ne vidi razlog za zabranu grejača guma.

"Mislim da su hladne gume za niže kategoirije sa manje snage, možda Formula Ford ili Formula 3. Iskreno, Formula 1 je vrh auto sporta i sa snagom i brzinom koju imamo mislim da ne treba ukidati grejače. Ideja mi se ne sviđa i ne vidim razlog zašto bi tako nešto sproveli", rekao je Šumi.