FIA odlučna da smanji troškove uvođenja novih agregata


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 14.06.2012.


FIA odlučna da smanji troškove uvođenja novih agregata

©

Pre nekoliko nedelja započeta je priča oko odlaganja uvođenja novih V6 turbo motora od sezone 2014. Glavni proizvđači motora (Ferari, Reno i Mercedes) odlučno su odbacili spekulacije i založili se za uvođenje novih ogregata. Sada su na red došle priče o ceni razvoja novih agregata za koju se predviđa da će biti mnogo veća od dosadašnjih 5 miliona eura za tim po sezoni.

"Istina je da će paket za 2014-u biti skuplji, ali FIA je u stalnom kontaktu sa proizvođačima motora i radi na smanjenjeu troškova", rekao je Tod sa Autosport.

"Na primer već smo se dogovorili o smanjenju broja jedinica po vozaču. Sa 8 jedinica po vozaču 2012-e, smanjićemo na 5 u sezoni 2014-e, a 2015-e vozači će imati 4 agregata na raspolaganju u sezoni."

Proizvođači su trenutno ograničeni na dostavljanje motora za najviše tri tima ukoliko ne dobiju specijalnu dozvolu FIA, što je slučaj Renoa. Međutim, za 2014-u takođe se planira proširenje grida za minimum jedan tim, pa će i pravila o broju timova po proizvođaču biti adaptirana prema novoj situaciji.

Rukovodstvo FIA-e razgovara i o kontroli troškova timova, a 10 od 12 timova zalaže se za uvođenje štednje i kontrole finansija.