Kobajaši osvojio bodove, Perez odustao


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 13.05.2012.


Kobajaši osvojio bodove, Perez odustao

©

Japanski vozač startovao je sa devetog mesta, a problemi sa hidraulikom sprečili su ga da startuje možda i sa bolje pozicije i tako osvoji još bodova za njega i tim.

"Startovao sam sa novim mekim gumama, a posle 8 krugova promenio sam ih za tvrde. Nakon 26 krugova opet smo montirali set novih tvrdih guma, a posle 41 kruga koristio sam korišćene tvrde gume. Tempo u trci je veliko poboljšanje u poređenju sa prošlom trkom. Verujem da sam mogao do podijuma da nisam imao probleme na kvalifikacijama. Ako startujete kao deveti možete biti srećni što ste završili trku kao peti, ali auto je imao još potencijala. Bilo je dosta gužve i preticanje nije bilo lako. DRS mi nije mnogo pomagao na pravcu pa sam rizikovao u krivinama. Oštetio sam gume prilično u poslednjem stintu. Konkurencija je sada prilično izjednačena. Ako neko hoće da se nađe na vrhu mora ceo vikend da odradi besprekorno. To je ovog vikenda odradio Maldonado. Poslednji put završio sam na petom mestu u Monaku i veoma se radujem poovnom odlasku u knaževinu", rekao je Kamui Kobajaši.

"Startovao sam na mekim gumama i posle prvog kruga morao sam na zamenu i uzeo tvrde gume. Posle 17 kruga uzeo sam nove tvrde, a u 37 krugu sam promenio za korišćene tvrde gume... Sve je loše krenulo od samog početka. U prvoj krivini sam uspeo da prođem Grožana ali me je on onda dokačio i morao sam u boks posle prvog kruga. Nisam mogao da se povratim sa začelja, a kasnije sam morao da odustanem zbog problema sa menjačem. Šta god da je bilo gotovo je, fokusitran sam na narednu trku. Monako je vrlo posebna trka za mene", rekao je Perez.

"Prvo želim da čestitam Maldonadu na pobedi. Što se našeg tima tiče osećanja su pomešana jer Serhio nije uspeo da profitira od svoje startne pozicije. Kamui je odvozio fantastičnu trku. Izgubio je dosta vremena u gužvi ali je uspeo da prestigne Batona i Rozberga odličnim napadima. Osvojio je 10 važnih bodova. Takođe, pokazao je da naš paket radi kako treba na zahtevnoj stazi kao što je Katalunja. To me čini optimističnim za naredne trke. Zahvaljujem celom timu, a takođe i svima u fabrici zbog toga što su učinili da ostvarimo ovakav rezultat", rekao je Peter Zauber, šef tima.

"Serhio je praktično imao upropašćenu trku još u prvom krugu. Onda smo pokušali strategiju sa dva odlaska u boks sa tvrdim gumama ali smo morali da prekinemo trku zbog problema sa menjačem. Moramo identifikovati i analizirati ovaj problem. Kamui je bio na strategiji sa tri pit-stopa. Dženson Baton ga je dosta zadržavao i pozvali smo ga na prvi servis ranije. U boksu nije išlo sve najbolje, imali smo problema sa prednjim levim točkom koga nismo mogli da skinemo tako lako. Problem se ponovio na trećem servisu i Kamui se našao opet iza rivala. Poslednji stint je bio prilično velikii i na njemu je ostalo da odvozi što je najbolje mogao kao i da sačuva gume. Ipak uspeo je da prestigne Batona i Rozberga. Odvozio je neverovatnu trku", rekao je Đanpaolo Dal'Ara, glavni inženjer tima.