Maldonado: Predivan i neverovatan dan


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 12.05.2012.


Maldonado: Predivan i neverovatan dan

©

Vilijamsu je trebalo 8 dugih godina da zabeleži novu pobedu i vrati se na staze stare slave. Posle prošlogodišnje katastrofe i osavojenih 5 bodova, tim je uspeo da u prve četiri trke skupi tri puta više bodova, a u petoj da trijumfuje i prekine višegodišnj "post".

Maldonado je napravio povratak kao iz bajke. Posle degradiranja Hamiltona zauzeo je pol poziciju na Katalunji, a u trci nakon borbe sa Alonsom uspeo da povrati prvo mesto i zabeleži svoju prvu pobedu.

"Mislim da je ovo predivan i neverovatan dan za mene i tim. Trudili smo se od kraja prošle godine da popravimo rezultate i to smo uspeli da postignemo. Bila je ovo teška, strateška trka. Vodili smo dosta računa o zadnjim gumama ali sam prilično srećan jer je auto bio konkurentan od prvog kruga."

Maldonado je odradio svoj završni pit-stop pre Alonsa i tako uspeo da nakon servisa da povrati vodeću poziciju koju je izgubio na startu trke.

"Bila je bliska borba. Vodili smo računa o degradaciji guma i nisam smeo mnogo da pritiskam. Čuvao sam gume i Alonso je prišao veoma blizu. U nekim delovima staze, naročito na pravcu, prilazio je veoma blizu ali sam uspeo da kontrolišem tempo na drugim delovima staze i tako odbranim poziciju. Naš tempo danas bio je veoma dobar, auto fantastičan kao i čitav tim. Napravili smo malu grešku na završnom pit-stopu ali to se nije odrazilo na naše performanse i rezultat."

Nasuprot Malodnadu klupski kolega Bruno Sena nije imao toliko uspeha. U prvom delu trke u borbi sa Šumaherom zadobio je oštećenje bolida zbog koga je morao da odustane posle 12 krugova. Nešto malo pre toga imao je kontakt sa Lotusom Romana Grožana.