Hamilton kažnjen, i to surovo


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 11.05.2012.


Hamilton kažnjen, i to surovo

©

Iako smo samo pre desetak minuta javili da je moguća kazna za Hamiltonov prekršaj "samo" 5 mesta unazad desilo se nešto što je i nas iznenadilo. Luis Hamilton je ostao bez prve pozicije i sutrašnju trku će započeti sa poslednje pozicije.

Hamiltonu je iz boksa naređeno da stane, ali ne kako je tvrđeno u početku zbog tehničkog problema, nego iz razloga što u bolidu nije bilo dovoljno goriva ni za uzorak a ni za bezbedan povratak u boks.

Zašto je kazna ovako teška saznaćemo u ubrzo.

*Dodatak

Odluka sudija glasi: "Član tima je sipao nedovoljnu količinu goriva u bolid, čime je rezultovao da je bolid morao da bude zaustavljen na stazi kako bi se kasnije mogla obezbediti dovoljna količina goriva za kontrolu. Pošto je količina goriva koja se stavlja u bolid pod potpunom kontrolom takmičarske ekipe, sudije ne mogu prihvatiti faktor "više sile" koju je tim Meklarena pružio kao svoju odbranu".

Ukoliko vam se ovaj poziv na Višu silu čini smešnim moramo vam preneti i prevesti kompletan član 6.6.2 pravilnika koji glasi:
"Takmičari moraju osigurati da jedan litar goriva može biti uzet iz bolida u bilo kom trenutku tokom takmičarskog vikenda"
"Izuzev u slučaju Više sile (koju kao takvu prihvate sudije), ukoliko je uzorak goriva potreban za testiranje nakon treninga/kvalifikacija/trke bolid u pitanju mora biti dovežen nazad u pit boks koristeći jedino sopstvenu snagu".
U slučaju Meklarena sudije su verovatno zahtevale da bolid bude dovežen u boks radi kontrole goriva ali čak i da je Meklarenu uspelo da bolid doveze do boksa sigurno bi imao manje od jednog litra goriva čime bi opet "zaslužio" kaznu.

Meklaren je u svojoj izjavi datoj nedugo nakon sudijske odluke izjavio da prihvata kaznu i da će sutrašnji dan iskoristiti da pokušaju osvojiti što više poena koliko je to moguće.

Iako su u Španiju došli sa izmenama u timu koji obavlja zamene guma na bolidu, izgleda da u Meklarenu nešto i dalje ne štima kako bi trebalo.