Hamilton gubi prvu poziciju zbog goriva?!


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 11.05.2012.


Hamilton gubi prvu poziciju zbog goriva?!

©

Naime, pravila F1 jasno kažu da tim mora sipati dovoljno goriva u bolid kako bi se bolid mogao vratiti u boks i da u bolidu mora ostati dovoljno goriva za inspekciju istog. Minimalna količina goriva iznosi jedan litar.

Martin Vitmarš tvrdi da je došlo do zabune unutar pit boksa i da je Hamiltonu naređeno da stane i da je u tom trenu u bolidu Hamiltona bilo 1.3 litra benzina što je i više nego dovoljno za uzimanje uzorka. Vitmarš takođe tvrdi da ovaj manjak goriva unutar bolida nije imao nikakvog uticaja ?!?!? na brzinu samog bolida i njegove performanse.

Ukoliko pak sudije nakon razgovora sa osobljem i šefom tima zaključe da je manjak goriva u bolidu ipak uticao na performanse bolida moguća su dva scenarija. Prvi bi bio da se Hamiltonu ne prizna najbrži krug što bi značilo da mu drugi najbrži krug daje šestu poziciju. Drugi scenario je da se kazni sa 5 mesta unazad što opet znači start sa šeste pozicije.

Hamilton

Hamilton je u sličnoj situaciji bio i 2010. godine nakon VN Kanade. Čarli Vajting je nakon te trke izdao direktivu svim timovima da svaki tim čiji se bolid zaustavi nakon finiša kvalifikacija i ne uspe da dođe do boksa mora sudijama da da objašnjenje zašto se to desilo. Ukoliko sudije nisu zadovoljne objašnjenjem i smatraju da je tim to namerno uradio kako bi sebi dobavio prednost u odnosu na ostale timove, tim će biti kažnjen.

Situacija će biti razrešena u narednim satima a obaveštenje će biti objavljeno na sajtu.