Ferstapen pobednik Velike nagrade Meksika, Perez ispao u prvoj krivini


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 29.10.2023.


Ferstapen pobednik Velike nagrade Meksika, Perez ispao u prvoj krivini

©Red Bull

Velika nagrada Meksika donela je uzbuđenje na samom startu. Ferstapen je odlično startovao sa trećeg mesta, umetnuo se između vozača Ferarija, a na dugom pravcu do prve krivine pozicionirao se na unutršnju stranu i tako sebi izgradio poziciju za vođstvo. Lekler je vozio sa spoljne starne, a pored njega na skretanju za prvu krivinu sa njegove spoljne strane našao domaći Perez koji je imao fenomenalan start.  Lekler je bio uklješten izmeću Pereza i Ferstapena pa je došlo do kontakta i to sa domaćim vozačem na zaprepašćenje publike. Perez je poleteo kroz vazduh, naročito zadnji kraj njegovog RB19. Mehaničari su pokušali sve, Perez je strpljivo čekao nekoliko krugova ali pomoći oštećenom bolidu nije bilo.

Lekler je nastavio trku sa oštećen prednjim krilom, iza njega su vozili Sajnc, Rikardo i Hamilton koji je kompletirao prvih pet.
Nakon nekoliko krugova Hamilton je uspeo da prestigne Rikarda. Na začelju Noris koji je uspeo da se probije za nekoliko pozicija otišao je na servis među prvima kako bi imao čistu stazu ispred sebe i dobrim vremenima 
nadoknadio pozicije. Isto je uradio i Cunoda, a taktika je dala dobre rezultate i napredak obojice.
Ferstapen je otišao na servis u krugu 19 pa se očekivalo da Ferstapen ide na strategiju sa jednim servisom. Hamilton se u međuvremenu približio Sajncu, a na servis je otišao u 25. krugu dok je Sajnc maksimalno produžio prvi stint.
Ferstapen koji se vratio na poziciju 7 uspeo je u međuvremenu da prestigne Rasela, Pjastrija i Rikarda. Sajnc je otišao na servis u 31. krugu.
Međutim, sve strategije pale su u vodu nakon što je Magnusen u 35. krugu imao udes u krivini 9. Pretpostavlja se da je u pitanju otkaz kočnica jer je jedan od točkova blokirao, Magnusen neprirodnom putanjom završio u barijeri. Has VF23 zahvatila je vatra, a Danac je situaciju i gašenje posmatra sa zaštitne barijere.

Trka je prekinuta, istaknuta je crvena zasta.
Zaustavljanje u liniji boksa dalo je vozačima priliku da montiraju sveže pneumatike. 
Hamilton, Pjastri, Rasel, Noris i Hilkenberg odlučili su se na agrsivniji pristup u nastavku sa srednje tvrdim gumama, dok su ostali montirali tvrde.
Na restartu najgore je prošao Noris koji je radi izbegavanja gužve prikočio izgubivši pri tom nekoliko pozicija uz pad na poziciju 15.
Hamilton je posle nekoliko krugova uspeo da prestigne Leklera, ali ne i da sustigne Ferstapena za vodeću poziciju.
Rasel je je jurio Sajnca za poziciju 4 ali nije uspe da ga prestigne. Do kraja trke Rasela je prestigao Noris, pripretio mu je i Rikardo ali je vozač Mercedesa zadržeao šesto mesto, dok se Rikardo sedmim upisao među osvajače bodova.
Pjastri, koji je imao kontakt sa Cunodom završio je na osmom mestu, a na devetom Albon. Okon je uspeo da prestigne Hilkenberga za poziciju 10 i osvoji poslednji raspoloživi bod. Vozač Hasa dugo je odolevao ali nije uspeo da zadrži poziciju i osvoji bod u svom 200-tom F1 nastupu.

Do kraja trke Hikenberga su prestigli Gasli i Cunoda, a trku su završili  i Botas, Džo i Sardžent. sardžent se držao u jednom periodu na poziciji 13 ali je zbog problema sa pumpom goriva otišao u boks u poslednjem krugu.

Pored Pereza i Magnusena iz trke su se povukli i Alonso i Strol iz Aston Martina. Alonso usled tehničkih problema, dok je Strol imao kontakt i okretanje na stazi pri bobi za poziciju. Razočaravajući vikend za Aston Matin (Alonsa i Strola), Perza i Hilkenberga.

Rezultati trke za Veliku nagradu Meksika:

1 Maks Ferstapen Red Bul 71 krug
2 Luis Hamilton Mercedes +13.875
3 Šarl Lekler Ferari +23.124
4 Karlos Sajnc Ferari +27.154
5 Lando Noris Meklaren +33.266
6 Džordž Rasel Mercedes +41.020
7 Danijel Rikardo Alfa Tauri +41.570
8 Oskar Pjastri Meklaren +43.104
9 Aleksander Albon Vilijams +48.573
10 Esteban Okon Alpina +62.879
11 Pjer Gasli Alpina +66.208
12 Juki Cunoda Alfa Tauri +78.982
13 Niko Hilkenberg Has +80.309
14 Valteri Botas Alfa Romeo +80.597
15 Guanju Džo Alfa Romeo +81.676
16 Logan Sardžent Vilijams

Trku nisu završili:

Lance Strol Aston Martin
Fernando Alonso Aston Martin
Kevin Magnusen Has
Serhio Perez Red Bul