Još jedan milijarder zainteresovan za novi F1 tim


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 20.04.2023.


Još jedan milijarder zainteresovan za novi F1 tim

©Reuters

Lo, koji već ima finansijske veze sa Vilijamsom zainteresovan je za veće prisustvo Azije u Formuli 1 i u razgovorima je sa potencijalnim novim timovima.

Sa procenjenim kapitalom od 1,7 milijardi dolara, Lo, izvršni direktor brokerske firme "RE Li Intenešnal", rekao je 
Rojtersu da razmišlja o podršci jednom od timova koji će se prijaviti za ulazak u Formuluu 1 od 2026. godine, kao i da novac nije presudan, bar u njegovom slučaju.
Iako nije hteo da imenuje tim, odbacio je umešanost u Andreti-Kadilak tim, kao i u Hajtek Gran Pri.
"Finansijski deo, verovali ili ne, za mene ne predstavlja najveći problem. Problematika je napraviti tim, sve eksperte, ostali deo tima, mehaničare i svo to ljudstvo ukomponovati. Trenutno, pojavilo se nekoliko prilika i prilično ozbiljno razgovaramo sa nekoliko timova", objasnio je Lo, koji je već finansijski povezan sa Vilijamsom.
FIA je primila nakoliko prijava od potencijalno novih timova sa rokom dospeća za 30. april, ali je Lo nagovestio da se rok može produžiti i u mesec maj.
Formula 1 trenutno ima 10 timova a maksimalan broj je ograničen na 12 zaključno sa krajem sezone 2025. U F1 uvode se novi agregati od sezone 2026.
Lo je takođe rekao da se jedan od timova koje želi da podrži prijavio, dok drugi sakuplja papirologiju za prijavu.  

Novi timovi dužni su da uplate ulaznicu u F1 od 200 miliona dolara, što je kompenzacija postojećim timovima za umanjenje zarade u budućnosti zbog povećanja konkurencije. Pojedini timovi smatraju da iznos ulazne klauzule treba da bude još veći jer je sport sve popularniji pa sada i najmanji timovi koji su uvek kuburili sa finansijama posluju solidno kao održive franšize.

Upitan u vezi trenutnog angažmaa i finasijskog učeđća u Formuli 1, koje je prilično neupadljivo, Lo je rekao da ga tajnost ugovora obavezuje, odnosno sprečava da govori više o umešanosti u tim Vilijams koji je u vlasništvu Dorilton Kapitala.
"Mogu reći da imam kapital u kompanijama koje investiraju u tim. To je najviše što mogu reći, naročito sada kada želim da se odlučim sa kojim timom da podnesemo priava za ulazak u F1 2026. godine."
Lo je takođe rekao da se sadašnj vlasnik Formule 1 Liberti Medija previše fokusira na SAD, kao i da treba da posveti više pažnje Aziji.
"Mislim da je mnogo više azijskih "igrača", investitora koji žele da uđu u sport, više nego što možete zamisliti. Srećan sam što mnoge od njih poznajem, srećem i vidim njihovu odlučnost da uđu u Formulu 1", pominjuči i proizvožače automobila iz Južne Koreje, Japana i Kine. 

"Nešto kao konzorcijum sa zajedničkim sredstvima."

Formula 1 će ove godini imati tri trke u SAD, sa eksluzivom u vidu noćne trke u Las Vegasu, dok se trka u Kini otkazuje po četvrti put usled KOVID-19 pandemije. Održavaju se trke u Singapuru i Japanu ali su iz kalendara ispale Južna Koreja i Malezija, a nikuda se nije došlo sa planiram trkom u Vijetnamu.
Lo je takođe zainteresovan za osnivanje akademije u Hong Kongu ili negde širom Azije kako bi trenirao ljude za sve segmente sporta.
"Želim da vidim veću umešanost Formule 1 u Aziji, više azijskih talenata, ne samo vozača, već i u ostalim segmentima iza scene", rekao je Lo.