Ferstapen pobednik haotične trke u Australiji


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 02.04.2023.


Ferstapen pobednik haotične trke u Australiji

©Red Bull

Ferstapen je došao do druge pobede u sezoni prve u australiji u dosadašnjoj karijeri u haotičnoj trci koja je obilovala odustajanjima, prekidima i udesima.

Na startu Ferstapen je izgubio poziciju od Rasela, a potom u sledećoj krivini i od Hamiltona pa su tako dvaMercedesa povela trku što u poslednjih par godina nije slučaj. Lekler nije imao sreće na startu i nakon kontakta ispao je u peščanu zamku gde je ostao zaglavljen. Istaknuta je žuta zastava kako bi se uklonio njegov bolid, a Rasel je izgubio stečenu prednost od par sekundi nad Hamiltonom i Ferstapenom.

Albonov udes u 8. krugu opet je doveo do usporenja trke. Rasel je iskoristio priliku da ode po nove gume, ali se ispostavilo se da je odluka doneta prerano jer je trka potom prekinuta, istaknuta je crvena zastava.

Na restartu u 10. krugu Hamilton je poveo ali je morao da prepusti vođstvo dominantnom Ferstapenu koji je proleteo pored njega uz DRS, preuzevši vođstvo. Rasel se probijao napred sa pozicije 7 ali je u krugu 18 morao da odustane usled kvara na motoru. Trka je potom ušla u "mirniju"  fazu u kojoj su najviše apredovali Perez i Noris.

Sledeća krizna situacija desila se u 54. krugu kada je Mgnusen ostao bez zadnjeg desnog pneumatika nakon otklizavnja i kontakta sa barijerom. Trka je ponovo prekinuta, istaknuta je crvena zastva.

Restart u 56 krugu trebao je da obezbedi nakon formacijskog kruga bar dva kruga trkanja ali se ispostavilo da je trka trajala samo nekoliko krivina.
Ferstapen je dobro startovao zagradivši Hamiltona koga je pritiskao Alonso. Vozača Aston Martina iz trke je izbacio Sajnc koji je svojim Ferarijem dotakao njegov bolid. Potom je došlo do kontakta Okona i Gaslija koji su ispali, Perez je izletao u pesak ali se uspao vratiti. Strol je takođe imao udes, Sardžentom je blokirao točkove i udario u De Vrisa. Crvena zastava je opet istaknuta i nakon malo debate kontrola trke je odlučila da se trka, odnosno poslednji krug odvozi iza vozila bezbednosti, a poredak vrati na onaj koji je bio na prethodnom restartu. 

Da je trka završena iza vozila bezbednosti Alonso, Strol i Perez prošli bi mnogo lošije, jer su pali van bodova, a Perez na poziciju 10. Ovako pošto su su sva tojica došli do boksa gde su izvršene neophone popravke i promene krila i guma, uspeli su da odvoze krug iza vozila bezbednosti na trećem "retartu", naravno po starom poretku i tako došli do bitnih bodova, a Alonso do trećeg podijuma.  Od sotalih vozača dobre pozicije zauzeli su Noris, Hilkenberg i Pjasrti. dvojac Meklarena obezbedio je12 bodov, što je promovisalo ovaj tim sa začelja na poziciju 5 u poretku konstruktora. 

Zanimljivost je i da posle tri trke svi timovi imaju upisane bodove.

Rezultati trke za Veliku nagradu Australije:

1 Maks Ferstapen Red Bul Rejsing
2 Luis Hamilton Mercedes +0.179
3 Fernando Alonso Aston Martin +0.769
4 Lens Strol Aston Martin +3.082
5 Serhio Perez Red Bul Rejsing +3.320
6 Lando Noris Meklaren +3.701
7 Niko Hilkenberg Has +4.939
8 Oskar Pjastri Meklaren +5.382
9 Guanju Džo Alfa Romeo +5.713
10 Juki Cuonoda Alfa Tauri +6.052
11 Valteri Botas Alfa Romeo +6.513
12 Karlos Sajnc Ferari +6.594*

[*5-sekundi kazne, dodato nakon trke]

Trku nisu završili:

Esteban Okon Alpina krug 57 – udes
Pjer Gasli Alpina krug 57 – udes
Nik de Vris Alfa Tauri krug 57 – udes
Logan Sardžent Vilijams krug 57 – udes
Kevin Magnusen Has krug 54 – udes
Džordž Rasel Mercedes krug 18 – kvar motora
Aleks Albon Vilijams krug 8 – udes
Šarl Lekler Ferari krug 1 – udes