Rasel pobednik trke u Brazilu


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 13.11.2022.


Rasel pobednik trke u Brazilu

©Mercedes AMG F1

Prva pobeda u sezoni za Mercedes i to dvostruka. Džordž Rasel došao je do prve pobede u karijeri, a Hamilton drugim mestom doneo dvostruku pobedu Mercedesu.
Upravo je to rezultat kojem je Mercedes težio tokom većeg dela sezone pa se sada u potpunosti može okrenuti i razvoju bolida za narednu godinu.
Sajnc je trećim mestom uz četvrto za Leklera doneo solidne bodove za Ferari, dok su Perez i Ferstapen na pozicijama šest i sedam, a na peto mesto umetnuo se Alonso i doneo čini se presudne bodove Alpini uz Okonove a osmom mestu, za osvajanje četvrtog mesta u poretku konstruktora.
Bodove u osvojili i Botas i Strol, na devetom i desetom mestu.

Trku je poveo Rasel, ispred Hamitltona, Ferstapena, Pereza i Norisa... Ključni detalj prvog kruga je kontakt Magnusna i Rikarda, ne jednom, već dva puta, a Magnusen je nakon okretanja i gubitka kontrole opet imao kontak sa vozačem Meklarena, a ishod je odustajanje oba vozača iz trke.
Vozilo bezbednosti bio je na stazi do sedmog kruga, koji je takođe jedan od bitnijih. Na restartu Ferstapen i Hamilton su imali kontak. Hamilton je pao na osmo mesto, a Ferstapen  je potonuo još dalje više ali je ostao i bez pola prednjeg krila. Takođe, Noris i Lekler su imali kontakt. Lekler je završio u bariejri, ali je ipak uspeo da ode na servis u osmom krugu kao i Ferstapen.
Potom je počela potera za povratak pozicija, što je Raselu znatno olakšalo posao. Noris je odustao u 52 krugu usled gubitka snage motora  i tako ostavio Meklaren bez mogućnosti da uzme bodove.

Do tada Hamiton je povratio sve izgubljeno pozicionirajući se iza Rasela, a hendikep rivala iskoristio je Sajnc došavši do podijuma. Lekler je uspeo da do kraja trke povrati veći deo pozicija i završi trku na četvrtom mestu. Alonso je odvozi  fantastičnu trku  na mekim gumama iskoristio šansu u završnici probivši se ispred Ferstapena i Pereza. Dodatne bodove uzeo je Okon tako da je Alpina obezbedila četvrto mesto u poretku konstruktora. Meklarenu je potrebno 20 bodova na poslednjoj trci da bi vratili četvrto mesto u poretku konstrktora uz uslov da Alpina ne osvoji bodove. 

Botas je sa dva boda uspeo da Alfa Romeu donese razliku od 5 bodova u odnosu na Aston Martin, čiji je Lens Strol sa desetim mestom uzeo bod.

  

Rezultati trke Velike nagrade Brazila:

1 Džordž Rasel Mercedes
2 Luis Hamilton Mercedes +1.529
3 Karlos Sajnc Ferari +4.051
4 Šarl Lekler Ferari +8.441
5 Fernando Alonso Alpina +9.561
6 Maks Ferstapen Red Bul Rejsing +10.056
7 Serhio Perez Red Bul Rejsing +14.080
8 Esteban Okon Alpina +18.690
9 Valteri Botas Alfa Romeo +22.552
10 Lens Strol Aston Martin +23.552
11 Sebastijan Fetel Aston Martin +26.183
12 Džo Guanju Alfa Romeo +29.325
13 Mik Šumaher Has F1 Tim +29.899
14 Pjer Gasli Alfa Tauri +31.867
15 Aleksandar Albon Vilijams +36.016
16 Nikolas Latifi Vilijams +37.038
17 Juki Cunoda Alfa Tauri +1 krug
18 Lando Noris Meklaren nije završio
19 Kevin Magnusen Has F1 Tim završio
20 Danijel Rikardo Meklaren nije završio