Ferstapen pobednik Velike nagrade Italije


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 11.09.2022.


Ferstapen pobednik Velike nagrade Italije

©Red Bull F1

Ferstapen sigurnom vožnjom došao d opete uzastopne pobede, jedanaeste u sezoni i 31 u dosadašnjoj karijerei. Iako je trka završena iza vozila sigurnosti usled odustajanja Rikarda na nebezbednom mestu, Ferari i Lekler nisu imali velike šanse za pobedu. Eventualni restart na kraju trke je izostao, što je bila i poslednja nada da Lekler pokuša napad i eventualno preuzme prvu poziciju.


Lekler, Rasel i Rikardo odlično su stratovali dok je Noris najveći gubitnik starta trke sa nekoliko poziciju nazad.

Rasel je nakon kvalifikacija nagovestio da će Ferstapen preuzeti vođstvo do 15. kruga, a Ferstapen je potvrdio njegove reči probojom sa pozicije 7 na poziciju 3 do kraja prvog kruga. U 5 krugu prestigao je Rasela za drugo mesto.
Sajnc i Hamilton koji su startovali sa začelja imali su različite situacije. Dok se Sajnc prilično lako i brzo probijao, Hamilton je ostao zaglavljen na začelju kada ga je bivši klupski kolega Botas "kucnuo"  njegovim Alfa Romeom.
Dok je Hamilton vozio na poziciji 17, Sajnc se probio na poziciju 10 u zonu bodova posle 6 krugova.

Prvi je u boks na servis otišao Perez u 8. krugu. Pojavio se na stazi sa skoro zapaljenim prednjim desnim diskom. Uspeo je ipak nakon nekoliko krugova da rashladi pregrejani disk i vrati se u trkčki tempo iako je situacija bila na ivici odustajanja.
Prvi iz trke odustao je Fetel nakon problema sa motorom u 12. krugu u krivini Lesmo, a dok je njegov bolid uklanjan sa staze proglašen je period virtuelnog vozila bezbednosti.
Lekelr i Ferari odlučili su se da iskoiste period virtuelnog vozila bezbednosti i odrade servis montiravši srednje tvrde gume.  Uspeo je da izađe ispred vozića bolida koje je predvodio Rikardo u Meklarenu.
Ferstapen i Rasel su se odlučili na ostanak na stazi dok je Sajnc uspeo da se probije ispred Rikarda na pozicijiu 4, napredujući tako 14 pozicija od starta trke.
Ferstapen je otišao na servis u krugu 26 od 53. Hamilton je još uvek vozio na gumama sa starta ali je uspeo da prestigne Alonsa za poziciju 6.
Sajnc je otišao u 31 krugu na servis, a na stazu se vratio na mekim gumama na 22 kruga do kraja.
Za to vrema Alonso je još tokom deula sa Hamiltonom osetio probleme sa bolidom, a nekoliko krugova kasnije parkirao se u boks uz konstataciju tima da je došlo da curenja iz rashladnog sistema. Razočaravajući završetak 349 trke za legendarnog Španca.
Trku je zbog pregrevanja završio i Strol u drugom Aston Martinu, a potencijalni preokret najavljen je u krugu 47, kada se Rikardo zaustavio na nezgodnom mestu usled otkaza motora.
Redari nisu mogli da pomere bolid, a kasni izlazak vozila bezbednosti onemogućio je restart i eventualni napad Leklera na Ferstapena.
Ferstapen je došao do nove pobede, Lekelr do trećeg uzastopnog podijuma, uz Rasela na poziciju 3, dok je Sajnc nadomak podijuma na četvrtom mestu.
Hamilton se sa začelja domogao pozicije 5, a Perez šestog mesta uz bod za najbrži krug. Jedini Meklaren (Noris) koji je stigao do cilja zauzeo je sedmo mesto.
Gasli, koji je odneo pobedu na ovoj stazipre dve godine došao je do bodova na poziciji 8.
Vozač dana Nik de Vris došao je do bodova na debiju za Vilijams. On je 67. vozač kome je to pošlo za rukom, a da se radi o perspektivnom novajliji govori i pozicija 15 za Latifija koji je ostao u senci debitanta.
Poslednji raspoloživi bod uzeo je Guanju Džo iz Alfa Romea, dok je Okon prvi van zone bodova.


Rezultati trke za Veliku nagradu Italije:

1 Maks Ferstapen Red Bul
2 Šarl Lekler Ferari + 2.446
3 Džordž Rasel Mercedes + 3.405
4 Karlos Sajnc Ferari + 5.061
5 Luis Hamilton Mercedes + 5.380
6 Serhio Perez Red Bul + 6.091
7 Lando Noris Meklaren + 6.207
8 Pjer Gasli Alfa Tauri + 6.396
9 Nik de Vris Vilijams + 7.122
10 Guanju Džo Alfa Romeo Rejsing + 7.910
11 Esteban Okon Alpina + 8.323
12 Mik Šumaher Has + 8.549
13 Valteri Botas Alfa Romeo Rejsing + 1 krug
14 Juki Cunoda Alfa Tauri + 1 krug
15 Nikolas Latifi Vilijams + 1 krug
16 Kevin Magnusen Has + 1 krug

Trku nisu završili:

Danijel Rikardo Meklaren
Fernando Alonso Alpina
Sebastijan Fetel Aston Martin
Lens Strol Aston Martin