Najava: Velika nagrada Mađarske


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 28.07.2022.


Najava: Velika nagrada Mađarske

©Mercedes F1

Tradicionalno poslednja trka pre letnje pauze, Velika nagrada Mađarske je već postala klasik, a ovo će biti njeno 37. izdanje. Staza se nalazi u Mođorodu, malom mestu koje je udaljeno 20 km severoistočno od Budimpešte. Izgrađena je za neverovatnih osam meseci, od jeseni 1985. do proleća naredne godine. Zbog prirodne doline u kojoj se nalazi, Hungaroring  je zgodan za gledaoce i može se videti solidan deo staze. Ipak, kada su velike vrućine, nedostatak vetra zbog doline može dodatno otežati hlađenje motora.

 Staza je dugačka 4.381 km, a voziće se ukupno 70 krugova. Ono što je odlikuje jeste kratak krug i niz sporih i srednje brzih krivina, a preticanja su teška. Zbog toga što je uska i ima nižu prosečnu brzinu, mnogi je upoređuju sa karting stazom, a podešavanja bolida i količina "daunforsa" prilično su slični onim u Monaku. Jedina dva pravca su startno-ciljni i onaj kraći između krivina broj 1 i 2. Upravo će se tu nalazati obe DRS zone i vozači će na kočenju u prvoj krivini imati šansu za preticanje. Uspešni obilasci mogući su i u dugačkoj drugoj, nakon DRS-a, gde su mnogi često pokušavali da izvrše preticanje u spoljnom delu krivine i dovrše ga u brzoj trećoj. Primeri takvih manevara bili su Raikonenovo preticanje Montoje 2002. i Rikardovo nad Hamiltonom 2014. Četvrta krivina je takođe interesantna i prilično brza. Na neki način je slepa, a vozači u brzom krugu moraju lepo da pogode teme kako ne bi preširoko otišli van staze preko ravnog ivičnjaka. Peta krivina je sporija i traje nešto duže, a na spoljnom delu su ove godine postavljeni takozvani ‘banana’ ivičnjaci kako bi vozači poštovali granice staze. Nakon toga sledi šikana sa visokim ivičnjacima. Kompletan drugi sektor predstavlja veliki izazov vozačima, tačnije deo od 8. do 11. krivine gde se suočavaju sa nizom srednje brzih zavoja. Bilo koja sitna greška u ovim krivinama automatski se prenosi na ritam vožnje i gubi se dosta vremena. Krivina broj 12 od 90 stepeni uvodi nas u najsporiji deo staze. Od 13. kreće uspon nakon čega sledi dugačka spora krivina 14, u kojoj se vozači često bore sa nalaženjem idealne putanje i podupravljanjem.

 Dakle, što više sile prijanjanja, ali i mehaničkog prianjanja, to su šanse za uspeh u Mađarskoj veće. Većina pilota voli ovu stazu zbog izazova koje im nudi, a na Hungaroringu zbog konfiguracije definitivno nigde nema prostora za ‘odmor’.  To isto važi za pneumatike, koji nemaju prostora da se ohlade, a zbog prirode krivina na njih deluje i bočno opterećenje. Ipak, gume prethodnih godina nisu pokazivale ekstremno visok stepen degradacije, pa ćemo (ako ne bude kiše) verovatno gledati strategiju sa jednim pit stopom. Pireli je za ovu trku timovima ponudio C2, C3 i C4 specifikacije pneumatika. Za kočnice, prema Brembu, Hungaroring predstavlja prosečan izazov.

 Mercedes je jasan favorit ovog vikenda zbog dizajna bolida koji preferira staze sa visokom daunforsom, a odmah iza nalazi se Red Bul koji je zbog šasije uvek dobar na sporijim konfiguracijama. Ferari neće imati priliku da demonstrira snagu pogonske jedinice, a ova trka mogla bi da pokaže koliko su uspeli tokom prethodna dva meseca da osposobe bolid za sporije staze. Kada je reč o vozačima, ovo je definitivno staza Luisa Hamiltona. Na njoj ima najviše pobeda i to čak osam, a uz to je osvojio i šest pol-pozicija. Pored Hamiltona, od aktuelnih vozača ovde su još jedino trijumfovali Sebastijan Fetel (dva puta) i Danijel Rikardo (jedan trijumf).

 Nakon Hamiltona, najviše trijumfa zabeležio je Mihael Šumaher – ukupno četiri. Ajrton Sena je ovde pobedio tri puta. Najbrži krug na trci u vlasništvu je Luisa Hamiltona iz 2020. i iznosi 1:16.627

Satnica za Veliku nagradu Mađarske:

Petak 29.jul 

-1. slobodni trening 14:00-15:00 

-2. slobodni trening 17:00-18:00 

Subota 30.jul 

-3. slobodni trening 13:00-14:00 

-kvalifikacije 16:00-17:00 

Nedelja 31.jul

-trka 15:00-17:00