Kaltenborn prva žena šef u F1


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 08.04.2012.


Kaltenborn prva žena šef u F1

©

Na nedavno završenoj Velikoj nagrradi Malezije, Serhio Perez je osvojio drugo mesto, postižući tako najbolji rezultat ekipe od debija 1993. godine (naravno neračunajući period kada je ekipa bila u vlasništvu BMW-a).

"Uvek sa govorio da u osmoj deceniji neću da idem do komandnog mosta. Moj naslednik će biti Moniša Kaltenborn i ona će preuzeti mesto šefa u Zauberu. Ta odluka je konačna, a još nismo odlučili kada će uslediti imenovanje."

Moniša Kaltenborn trenutno radi kao izvršni direktor ali de fakto ona je već nekoliko godina na čelu ekipe. Stečeno iskustvo pomoćiće joj da se lako prilagodi novoj ulozi.

"Moniša će biti prva žena koja vodi ekipu. Ona je se nama 13 godina i ceo period zauzima liderske pozicije. Siguran sam da će se lako izboriti sa novim izazovom. Nedavno je Kalenborn predstavljala Zauber na novoim razgovorima o Konkord ugovoru i oni su uspešno završeni."

Ono što Peter Zauber (69) ostavlja za sobom u Formuli 1 zasigurno su lepe uspomene. Ekipa nema veliki budžet ali je Zauber uspeo da dovede ekipu do postizanja uspeha. Kroz svoj rad otkrio je Felipea Masu, Kimija Raikonena, a upravo se rađa nova zvezda - Serhio Perez. Posle preuzimanja ekipe od strane BMW-a, a potom i odluke fabrike da napusti sport, Zauber je našao načina da se izbori za spas tima i čitavog projekta.

Perid u saradnji sa BMW-om, po priznanju Zaubera uticao je na odluku da se novo partnerstvo više ne traži u saradnji sa nekim velikim proizvođačem automobila.

"Bio sam duboko razočaran akda je BMW napustio program Formule 1. Sada nipošto ne bih napravio takav korak", rekao je Zauber.

Najbolji rezultat Zaubera u poretku konstruktora je 4. mesto iz 2001. godine sa vozačkim parom Nik Hajdfeld - Kimi Raikonen.