Van Manen: Prelaz na V6 turbo motore biće bezbolan


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 06.04.2012.


Van Manen: Prelaz na V6 turbo motore biće bezbolan

©

Po rečima Pitera van Manena, šefa MES-a, adaptacija ECU-a na nove motre proćiće bez ikakvih komplikacija.

"Kada se 2014. godine pojave novi turbo motori promene će se dogoditi samo u softveru ECU-a dok će kontrolne jedinice biti slične onim iz prethodnih sezona.

Ono što je zanimljivo je da će timovi imati veću slobodu u radu sa elektonskom jedinicom i to će biti najveća promena od 2008. godine.

"Trenutno ECU koristi standardizovan softver, isti za sve timove i može se podešavati samo u granicama koje je propisala FIA. Od 2014. godine timovi će imati više slobode i mogućnost da razviju sopstveni softver, odnosno deo sistema upravljanja."

"U jedinici će ostati elementi softvera koje će kontrolisati samo FIA, a takođe ona će imati i pristup poverljivim informacijama timova i proizvođača motora. Novi pristup sa slobodnijim softverom doprineće modernizaciji motora."

"Oko 75% softvera ostaje standardni deo elektronske jedinice, dok će bar 25% biti na raspolaganju timu da podešava u zavisnosti od okolnosti. Ne postoji rizik da će data "sloboda" biti iskorišćena za izmišljanje novih elektronskih pomagala, karakterističnih za '90-te godine prošlog veka. ECU je dizajniran tako da može da spreči sisteme kao što je kontola proklizavanja", rekao je Van Manen.