Gvanju Džu umesto Đovinacija Alfa Romeu


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 16.11.2021.


Gvanju Džu umesto Đovinacija Alfa Romeu

©Alfa Romeo F1

Džu će voziti u tandemu sa Valterijem Botasom koji završava saradnju sa Mercedesom. On je prvi kineski vozač koji dobija potpuni F1 angažman.

Gvanju Džu je prošao kroz Ferarijevu vozačku akademiju, potom se 2019. godine pridružio Renoovoj akademiji kao razvojni vozač, da bi 2020 napredovao u test vozača. U toj ulozi je ostao i u Alpini, a an Velikoj nagradi Austrije uzeo učešće na 1. slobodnom treningu.
Saradnja sa Alpinom se završava nakon objave da dolazi na mesto Antonija Đovinacija u Alfa Romeo.
Džu od 2019. godine vozi u Formuli 2, zabeležio je četiri pobede, a u aktuelnom šampionatu zauzima drugo mesto dve trke pre kraja.
"Od malih nogu sam sanjao da ću se popeti što više u sportu, za koji sam vezan, a sada se san ostvario. Privilegija mi je da počnem svoju karijeru u Formuli 1 sa kultnim timom, koji je uveo toliko mladih talenata u Formulu 1. Sada je san postao stvarnost", rekao je Džu

Frederik Vaser, šef Alfa Romea, priznao je da su sponzori i njihov novac odigrali bitnu ulogu pri potpisivanju ugovora, ali da to nije osnovni razlog već rezultati koje je dosada postigao kineski vozač.