Ferstapen pobednik Velike nagrade SAD


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 24.10.2021.


Ferstapen pobednik Velike nagrade SAD

©Red Bull F1

Odličnom strategijom ali i vožnjom Ferstapena ekipa Red Bula došla je do nove pobede i 200. podijuma u Formuli 1. Ujedno bila je ovo 18 pobeda za Ferstapena u karijeri. 

Luis Hamilton je uz start sa druge pozicije uspeo da se domogne vođstva do prve krivine ali nije napravio veću razliku u odnosu na Ferstapena. Vozač Red Bula održavao je priključak vozeći se na par sekundi iza Hamiltona sve do prvog servisa na koji je otišao nekoliko krugova pre Hamiltona. Dok je Hamilton javio timu da će ostati na stazi i da su gume ok, Ferstapen je odradio servis i u nakeoliko narednih krugova napravio bolja vremena od vozača Mercedesa. Hamilon se po povratku na stazu vratio iza Ferstapena i nije imao tempo  da drži priključak.

Nakon drugog servisa Hamilton je dosta pojačao nakon drugog servisa i počeo da sustiže vodećeg Ferstapena. Tek u poslednjih nekoliko krugova bio je na distanci da ugrozi Ferstapena. Ipak, i Holanđanin je čuvao gume za završnicui koliko toliko "odgovorio", sačuvavši prvupoziciju. Hamilton je čini se izvukao maksimum iz Mercedesa ali je Red Bul, čini se odradio bolju strategiju. Vozaču Mercedesa kao uteha ostaje i bod za najbrži krug kojom je umanjio štetu.

Treće mesto pripalo je drugom vozaču Red Bula, Serhiu Perezu koga je stigao maler Kimija Raikonena, pa polovinu trke nije ima tečnost za hidriranje. 

Četvrto Mesto pripalo je Lekelru, peti je Rikardo, a šesti Botas koji je u završnici prestigao Sajnca, pomogavši tako Meklarenu da ostane u bodovnoj prednosti  nad Ferarijem. Osmi je Noris u drugom Meklarenu, deveti je Cunoda, a poslednji bod uzeo je Fetel. Posao mu je olakšao  Raikonen koji je držao poziciju 10 ali je u zavšnici napravio grešku i izgubio poziciju nakon okretanja na stazi, a potom i izletanja.

Grešku Raikonena iskoristili su pored Fetala i Đovinaci i Strol koji su napredovali na pozicije 11 i 12.

Poziciju 14 zauzeo je Rasel, praćen klupskim kolegom Latifijem, a poslednja dva vozača koja su završila trku su Šumaher i Mazepin.

Alpina je u Ostinu ostala bez završetka trke, oba vozača - Okon i Alonso morali su da se povuku iz trke, kao i Gasli iz alfa Taurija.

Rezultati trke za Veliku nagradu SAD:

1 Maks Ferstapen Red Bul 1:39.668 2 zaustavljanja
2 Luis Hamilton Mercedes 1.333s 2 zaustavljanja
3 Serhio Perez Red Bul 42.223s 2 zaustavljanja
4 Šarl Lekler Ferari 52.246s 2 zaustavljanja
5 Danijel Rikardo Meklaren 76.854s 2 zaustavljanja
6 Valteri Botas Mercedes 80.128s 2 zaustavljanja
7 Karlos Sajnc Ferari 83.545s 2 zaustavljanja
8 Lando Noris Meklaren 84.395s 2 zaustavljanja
9 Juki Cunoda Alfa Tauri 1 krug 2 zaustavljanja
10 Sebastijan Fetel Aston Martin 1 krug 2 zaustavljanja
11 Antonio Đovinaci Alfa Romeo Rejsing 1 krug 2 zaustavljanja
12 Lens Strol Aston Martin 1 krug 2 zaustavljanja
13 Kimi Raikonen Alfa Romeo Rejing 1 krug 2 zaustavljanja
14 Džordž Rasel Vilijams 1 kruga 2 zaustavljanja
15 Nikolas Latifi Vilijams 1 kruga 2 zaustavljanja
16 Mik Šumaher Has 2 kruga 2 zaustavljanja
17 Nikita Mazepin Has 2 kruga 3 zaustavljanja

Trku nisu završili:
Esteban Okon Alpina
Fernando Alonso Alpina
Pjer Gasli Alfa Tauri