Botas pobednik Velike nagrade Turske


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 10.10.2021.


Botas pobednik Velike nagrade Turske

©Mercedes AMG F1

Prva pobeda za Botasa u ovogodišnjem šampionatu, i deseta u karijeri. Finac je prošlu pobedu ostvario prošle sezone u Rusiji. Pored pobede odvozio je i najbrži krug pa je osvojio maksimalnih 26 bodova na Velikoj nagradi Turske.

Izgledalo je da će Botas bez problema voditi od početka do krja trke ali mokra staza i Lekler koji se kockao nisu mislili tako. Ipak, Leklerovo kockanje i dug ostanak na stazi nisu se isplatili pa je Finac preuzeo vođstvo u 47. krugu i do kraja trke odvozio i najbrži krug.
Ferstapen je zauzeo drugo mesto i sa novim bodovima opet prešao u vođstvo u šampionatu. Razlika između njega i Hamiltona sada je 6 bodovau korist Holanđanina.
Perez je osvojio treće mesto uradivši dobar posao za Red Bul, "oduzevši" tako dodatne bodove Hamiltonu.

Botas je zadržao startnu poziciju, praćen Ferstapenom, Lekelrom i Perezom. Alonso je imao kontakt sa Gaslijem i sa pete pao na poziciju 17, uz okretanje i otklizavanje sa staze. Alonso je potom na začelju imao kontakt sa Mikom Šumaherom iz Hasa, a mladi vozač Hasa imao je okretanje. Obojici je dodeljena kazna od 5 sekundi.
Hamilton je sa startnog mesta 11 do kraja prvog kruga došao na poziciju 9. Nikolas Latifi je bio još jedan od vozača koji su imali okretanje u početnoj fazi trke.
Dok je Ferstapen pritiskao Botasa za vodeću poziciju, Hamilton se mučio sedam krugova da preuzme osmo mesto od Jukija Cunode. Potom je mnogo lakše uspeo da prestigne Strola. Karlos Sajnc koji je proglašen za vozača dana odvovzi je odličnu trku i za devet krugova je sa pozicije 19 uspeo da stigne do pozicije 11. U 14 krugu je prestigao Fetela za poziciju 10.
Prvi na servis otišao je Rikardo sa pozicije 16 u 22. krugu, zamenivši izlizane gume za srednje mokru stazu, za nove gume za srednje mokru stazu.
Pošto se staza prosušivala imao je za sekundu sporije vreme po krugu, ali to je i njegov generalni tempo tokom čitave trke. Ipak, kiša i mokra staza u krivini 9 u kojoj se okrenuo Cunoda, opomenula je većinu vozača da svoje izlizane pnematike koje su se pretvorile u slikove, zamene za nove gume za srednje mokru stazu.
Hamilton je u krugu 35 vodio borbu sa Perezom za poziciju 4.
Ferstapen je otišao na servis u 37. krugu i na stazu se vratii na poziciju 3. Potom su servis odradili Noris, Cunoda, Sajnc, Rasel, Fetel, koji je uzeo gume za suvo i vodeći Botas. Perez je takođe otišao ne servis, oslobodivši stazu Hamiltonu. Fetel koji se kockao sa gumama za suvo nije se dobro proveo, jedva je uspeo da zadrži bolid na stazi i domogne se boksa, gde je opet montirao gume za srednje mokru stazu.
Lekelr je vodio trku i uz konsultacije sa timom razmatrao opciju da do kraja trke ostane na jednom setu guma i eventualno oodnese pobedu. Hamilton takođe nije odradio servis. Njegovi mehaničari izneli su gume ali je on odbio da ode na servis.
Botas je u krugu 47 sustigao Leklera, i posle male borbe preuzme vođstvo. Lekler je ipak otišao na servis nakon gubitka vođstva vrativši se na poziciju 4. Vratio se ispered Pereza ali je uskoro bio iza Meksikanca.
Hamilton je "pristao" na servis u 51 krugu . Nakon povratka na stazu nije uspeo da pritisne Leklera na poziciji 4, gubio je tempo i frustriran odlukom tima došao u problem da zadrži poziciju 5 jer su Gasli i Noris bili u naletu i sustizali ga. Ipak, do kraja je uspeo da odbrani poziciju 5.
Botas je došao do prve pobede u sezoni, a na podijumu su i novi lider šampionata Ferstapen i njegov klupski kolega Perez, kome je ovo prvi podijum još od juna.
Lekelr je četvrti, Hamilton peti, praćen Gaslijem i Norisom. Sajnc u drugom Ferariju je osmi, a Strol i Okon kompletiraju osvajače bodova.

Rezultati trke za veliku nagradu Turske:

1 Valteri Botas Mercedes
2 Maks Verstapen Red Bul 14.584s
3 Serhio Perez Red Bul 33.390s
4 Šarl Lekler Ferari 37.814s
5 Luis Hamilton Mercedes 41.812s
6 Pjer Gasli Alfa Tauri 44.292s
7 Lando Noris Meklaren 47.213s
8 Karlos Sajnc Ferari 51.526s
9 Lens Strol Aston Martin 82.018s
10 Esteban Okon Alpina 1 krug
11 Antonio Đovinaci Alfa Romeo Rejsing 1 krug
12 Kimi Raikonen Alfa Romeo Racing 1 krug
13 Danijel Rikardo Meklaren 1 krug
14 Juki Cunoda Alfa Tauri 1 krug
15 Džordž Rasel Vilijams 1 krug
16 Fernando Alonso Alpina 1 krug
17 Nikolas Latifi Vilijams 1 krug
18 Sebastijan Fetel Aston Martin 1 krug
19 Mik Šumaher Has 2 kruga
20 Nikita Mazepin Has 2 kruga