Valteri Botas potpisao ugovor sa Alfa Romeom


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 06.09.2021.


Valteri Botas potpisao ugovor sa Alfa Romeom

©Alfa Romeo F1

Valteri Botas udružiće snage sa bivšim šefom, Frederikom Vaserom od sledeće sezone, nakon potpisivanja višegodišnjeg  ugovora sa timom iz Hinvila. Finac, koji je sa Vaserom i timom ART Gran Pri osvojio GP3 titulu 2011 godine, napušta Mercedes na kraju sezone u kome je bio timski kolega Hamiltonu od 2017. godine.

Tokom vožnje za Mercedes imao je bitnu ulogu u osvajanju četiri konstruktorske titule, uz 9 pobeda i 53 podijuma.
Njegovo mesto u Mercedesu predmet je špekulacija već duže vreme jer postoji nekoliko kandidata za mesto drugog vozača u timu, a Finac u poslednje dve sezone pruža manje od očekivanog.

Glavni kandidat za njegovo mesto svakako je Džordž Rasel iz Vilijamsa. Botas će svakako igrati značajnu ulogu u Alfa Romeo, naročito sledeće sezone kada počinje nova era bolida.
"Otvara senovo poglavlje moje trkačke karijere. Uzbuđen sam jer se pridružujem Alfa Roeno od sledeće sezone. Biće to novi izazov za mene sa legendarnim timom. Alfa Romeo je brend koji ne treba posebno predstavljanje. Ispisali su dobar deo istorije Formule 1, biće mi čast da bredstavljam ovaj brend. Potencijal fabrike u Hinvilu je jasan, a meni se pruža prilika da povedem tim napred ka vrhu grida, posebno jer su od sledeće godine nova pravila koja daju šansu da napravimo veliki iskorak u performansama."

"Zahvalan sam timu na poverenju koje ima u mene i sa nestrpljenjem čekam da im uzvratim. "Gladan sam" kao nikada da se trkam za rezultate, a kada dođe vreme i za pobede. Frederika Vasera poznajem dobro, anadam se da ću i ostatak tima dobro upoznati i ostvariti odnos jak kao što imam sada u Mercedesu.", rekao je Botas.  

"Ponosan sam postignutim u Brekliju, u potpunosti sam fokusiran na borbu za šampionat, ali takođe gledam i na izazove koji me očekuju sledeće sezone.", dodao je on.

"Višegodišnji ugovor sa Botasom daje nam vrhunskog vozača u timu i stabilnost koja nam je potrebna da gradimo tim u krucijalnim momentima za Formulu 1.", rekao Frederik Vaser, šef tima.

Novost je usledila nakon objave Kimija Raikonena da se povlači iz sporta po završetku šampionata. Ko će voziti sa Botasom još nije potvrđeno, jer i Antoniju Đovinaciju ističe ugovor na kraju ovogodišnje sezone.