Ferstapen pobednik Velike nagrade Belgije


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 29.08.2021.


Ferstapen pobednik Velike nagrade Belgije

©Red Bull F1

Trka koja praktično nije ni vožena okončana je tako što su ispunjeni osnovni uslovi. Voženo je više od dva kruga, tako da će se bodovati ali sa polovinom bodova, pošto je odvoženo manje od 75% trke. Ujedno ovo je bio i najkraći Gran pri kada je broj krugova u pitanju.

Jaka kiša odložila je start nakoliko puta po 5 i 10 minuta, ukupno 25. Na putu za startno mesto Perez je slupao Red Bul i da je trka krenula po planu ne bi ni startovao. Ipak, nakon starta iza vozila bezbednosti, odgađanja, njegov bolid je dospeo do garaže, pa ja do drugog restarta i popravljen.

Krug iza voozila sigurnosti FIA-i i organizatorima trke bio je dovoljan da se proceni da nema uslova za trku, pa su se vozači parkirali duž linije boksa. Iščekivanje je tada počelo, naročitio za fanove koji su čekali kraj kišovite staze .
U 18h i 17 min trka je restrtovana iza vozila sigurnosti. Odvožena su još dva kruga kako bi se zadovoljila forma, a potom opet zaustavljena, istaknuta je crvena zastava, a nakon desetak minuta proglašena je završenom.

Ferstapen je odneo pobedu, Rasel je drugi, a Hamilton na trećem mestu podijuma. Veliki uspeh za tim Vilijamsa i Rasela koji je odavno zaslužio bodove. Da Ferstapen nije juče preuzeo pol poziciju danas bi Rasel i Vilijams u ovim okolnostima bili pobednici.

Dalji raspored bodova uslovljen je startnim rasporedom ako izuzmemo Pereza koji je slupao bolid i kažnjene Botasa i Norisa.

Rikardo je završio kao četvrti, Fetel peti, Gasli šesti,Okon sedmi, Lekler osmi, Latifi deveti i Sajnc deseti. 

Razočaravajuća trka u Belgiji od koje smo navikli da donosi dosta uzbuđenja i obrta.

Bila je ovo 50-ta trka u partnerstvu za Red Bul i Hondu. Rikardo je "odvozio" svoj 200-i Gran pri uz osvojene bodove, a Vilijams je nako 20 godina startovao iz prvog reda na Spa Frankošampu.

Mezepin u Hasu je iza vozila sigurnosti odvozio "najbrži" krug.

Rezultati trke za Veliku nagradu Belgije:

1 Maks Ferstapen Red Bul
2 Džordž Rasel Vilijams
3 Luis Hamilton Mercedes
4 Danijel Rikardo Meklaren
5 Sebastijan Fetel Aston Martin
6 Pjer Gasli Alfa Tauri
7 Esteban Okon Alpina
8 Šarl Lekler Ferari
9 Nikolas Latifi Vilijams
10 Karlos Sajnc Ferari
11 Fernando Alonso Alpine
12 Valteri Botas Mercedes
13 Antonio Đovinaci Alfa Romeo Rejsing
14 Lando Noris Meklaren
15 Juki Cunoda Alfa Tauri
16 Mick Schumacher Has
17 Nikita Mazepin Has
18 Lance Strol Aston Martin
19 Kimi Raikonen Alfa Romeo Rejsing
20 Serhio Perez Red Bul