Ferstapen pobednik Velike nagrade Monaka


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 23.05.2021.


Ferstapen pobednik Velike nagrade Monaka

©Red Bull F1

Maks Ferstapen pobedio na trci za Veliku nagradu Monaka. Ovo je njegova dvanaesta pobeda u karijeri i prva u Monaku. Takođe, pobedom je postao 69 vozač u Formuli 1 koji je vodeći u šampionatu. Na postolje su se popeli i Sajnc za Ferari i Noris za Meklaren.

Ferstapen je startovao sa pol pozicije pošto Lekler nije mogao da startuje usled problema sa bolidom. Stradala je poluosvina nakon jučerašnjeg udarca u zid na kvalifikacijama.
Vozač Red Bula je poveo, a prvu poziciju prepustio je Perezu samo u jednom krugu kada je bio na servisu. Botas je bio na drugoj poziciji nakon starta, praćen Sajncom, Norisom, Gaslijem, Hamiltonom, Fetelom, Perezom, Đovinacijem i Okonom koji su bili u prvih deset.

Mik Šumaher je na začelju uspeo da prestigne Mazepina za poziciju 18, a stanje u prvih deset nije se menjalo sve do servisa.
Hamilton je prvi odradio servis u 30. krugu zamenivši meke za tvrde gume. Vratio se iza Pereza, ali je imao veliku prednost nad Đovinacijem. Botas je otišao ne servis u sledećem krugu, ali mehaničari nisu uspeli da odšrafe zavrtanj prednjeg desnog točka. Sitaucija je potrajala, Finac je tonuo u plasmanu, a nakon pola minuta mehaničari su dali znak rukom da je trka gotova. Pored Leklera, on je jedini vozač koji je odustao iz trke, a još jedna zanimljivost je da u trci nije bilo žutih zastava incidenata, a ni vozila sigurnosti što je svakako retkost u Monaku.
Noris, Fetel, Gasli i Sajnc su potom odradili servis, Fetel i Gasli su izašli ispred Hamiltona. Britanac je bio posebno iziritiran ishodom uz pitanje timu: "Kako sam još uvek iza njih"? "Šta se dogodilo momci, izgubio sam dve pozicije?"
Lider trke otišao je na servis u 34.krugu i tada je prepustio vodeću poziciju Perezu. Nakon servisa i Perez je "preskočio" Hamiltona, vrativši se na poziciju 4.
Nakon dve trećine trke prvih deset bili su : Ferstapen, Sajnc, Noris, Perez, Fetel, Gasli, Hamilton, Strol, Okon i Đovinaci. Strol koji je startovao na tvrdim gumama servis je odradio u 59 od 78 krugova, vrativši se na 8. poziciju.
Sajnc je pokušavao da napravi pritisak ali je Ferstapen kontrolisao razliku, a do kraja trke uspeo i da je poveća. U okršaju Noarisa i Pereza za treće mesto podijuma, vozač Meklarena je uspeo da odoli pritisku Meksikanca iz Red Bula petnaestak krugova i zadrži treće mesto. 
Fetel je svakako odvozio najbolju trku u dosadašnjem delu sezone i konačno pokazao svoj potencijal. Gasli je završio na poziciji šest odolevši pritiscima Hamiltona, koji je u završnici odustao od borbe za. Umesto toga odradio je dodatni pit stop i sa novim mekim gumama odvozio  najbrži krug trke, uzevši tako dodatni bod.

Strol, Okon i Đovinaci kompletiraju prvih deset, odnosno osvajače bodova. Đovinaci je tako doneo prvi bod timu Alfa Romea u sezoni.

Rezultati trke za Veliku nagradu Monaka:

1 Maks Verstapen Red Bul
2 Karlos Sajnc Ferari 8.968s
3 Lando Noris Meklaren 19.427s
4 Serhio Perez Red Bul 20.741s
5 Sebastijan Fetel Aston Martin 52.591s
6 Pjer Gasli Alfa Tauri 53.896s
7 Luis Hamilton Mercedes 68.231s
8 Lens Strol Aston Martin 1 krug
9 Esteban Okon Alpina 1 krug
10 Antonio Đovinaci Alfa Romeo Rejsing 1 krug
11 Kimi Raikonen Alfa Romeo Rejsing 1 krug
12 Danijel Rikardo Meklaren 1 krug
13 Fernando Alonso Alpina 1 krug
14 Džord Rasel Vilijams 1 krug
15 Nikolas Latifi Vilijams 1 krug
16 Juki Cunoda Alfa Tauri 1 krug
17 Nikita Mazepin Has 3 kruga
18 Mik Šumaher Has 3 kruga

Trku nisu završili:

Valteri Botas Mercedes pit stop problem
Šarl Lekler Ferari nije startova - kvar na menjaču