Vilijams proširio partnerstvo sa Mercedesom


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 06.01.2021.


Vilijams proširio partnerstvo sa Mercedesom

©Williams F1

Vilijams koristi agregate Mercedesa od 2014. godine, a od sezone 2022 koristiće menjače i hidrauliku.

Ekipa iz Grouva dugo je samostalno izrađivala najveći deo delova bolida, ali pod novim vlasnicvima pošao je putam većina timova sredine grida (Rejsing Point, Has, Alfa Tauri, Alfa Romeo)  koji veći deo pogona kupuju od velikih proizvođača, odnosno većih timova.
"Zadovoljan sam da vidim da se naše partnerstvo proširuje van nabavke motora. Vilijams je nezavisan tim, ali Formula 1 konstantno evoluira, pa kao tim moramo biti brzi i reagovati na trenutne tendencije, kako bi tim bio što konkurentniji na stazi. Ovaj višegodišnji ugovor pozitivan je korak i deo je naših strateških ciljeva za budućnost, dok istovremeno zadržavamo dizajnerske i proizvodne kapacitete u okviru naše fabrike.", rekao je Simon Roberts, šef Vilijamsa.
"Ovaj vid saradnje dogovali smo sa Vilijamsom več neko vreme i drago mi je da možemo da započnemo širu saradnju.", rekao je Toto Volf, šef Mercedesa.
Vilijams se nada da će sa novim pristupom moći da se fokusira na elemente bolida koji direktno utiču na performanse. Tim je potvrdio da će dizajnirati i proizvoditi ostale delove šasije u svojim pogonima.