FIA odobrila sprint kvalifikacije


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 27.04.2021.


FIA odobrila sprint kvalifikacije

©F1

Sprint kvalifikacije voziće se na dve evropske (Silverston i Monca) i jednoj ne evropskoj trci. Format je osmišljen da poveća akciju na stazi i zainteresuje fanove na novi način. Ovim formatom želi se postići ravnoteža i nagrada za  timove i vozače ali i dati šansa svima da kroz borbu u subotu dođu do većih šansi za pobedu u trci.

Petkom će se voziti kvalifikacije nakon prvog slobodnog treninga, onda u subotu nakon drugog slobodnog treninga sprint trka.
Kvalifikacije od petka daju raspored na gridu za trku koja će se voziti u dužini od 100km, a pobednik ove mini trke startuje sa prve pozicije na trci u nedelju,odnosno plasmanom u sprint kvalifikacijama određuje se startno mesto na trci u nedelju. Osim plasmana za startni grid, prva tri vozača dobiće i bodove 3, 2 i 1, pa je to još jedan motiv više. U ovim trkama vozači neće imati potrebe da idu do boksa po gume jer se zapravo radi o trećini nedeljne trke ali će imati uključen DRS.
Satnica i raspored za trke sa sprint kvalifikacijama:
Petak: 
-1. slobodni trening od 60 minuta
-Kvalifikacije
Subota:
-2. slobodni trening od 60 minuta
-Sprint kvalifikacije/trka u kojoj se određuje startni poredak za nedelju
Nedelja:
-Trka
Dodatna izmena u pravilima "Parc Ferme"/zatvorenog parkišta. Smanjeno je vreme za rad na bolidima. Pošto se kvalifikacije voze u petak smanjeno je vreme za promene na bolidu iz tri razloga:
- sprečavanje podešavanja bolida za kvalifikacije
- ograničavanje broja sati za pripremu bolida za naredni dan
- da se dozvoli dovoljno vremena za rekonfigurtaciju kako bi slobodni trening u subotu bio korisna i sigurna sesija

Nakon starta kvalifikaija u petak na bolidima neće moći da se radi. Odrećan, ograničen broj komponenti moći će da se promeni nakon kvalifikacija:
 
- distribucija težine, odnosno balans, moći će da se menja
- hlađenje pogonske jedinice i menjača mogu biti podešavani manjanjem poklopca motora uz kontrolu temperatura koje dostavi FIA-in servis zadužen za praćenje vremenskih uslova, na sat pre kvalifikacija i sat pre sprint kvalifikacija, ako temperatura varira 10 i više stepeni Celzijusovih. 
U "normalnom" trkačkom vikendu "parc ferme" pravilo odnosno zaključavanje specifikacije bolida trajalo je od početka kvalifikacija u subotu pa sve do kraja nedeljne trke.
Što se tiče guma na 1. slobodnom treningu moći će da se koristi bilo koja komponenta, ali tokom kvalifikacija u petak samo najmekša komponenta. U subotu 3. trening takođe se vozi po slobodnom izboru kao i sprint trka.
U nedelju, takođe je slobodan izbor što se starta tiče, ali i dalje ostaje pravilo korišćenja obe komponenta guma.