Meklaren treći u konkurenciji konstruktora


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 14.12.2020.


Meklaren treći u konkurenciji konstruktora

©McLaren F1

Da je neko Meklarenu pre šampionata ponudio poziciju 4 u konkurenciji konstruktora, čelni ljudi bi svakako potpisali ugovor. Pomak za poziciju u odnosu na prošlu godinu svakako je fenomenalan uspeh tima. Podsetimo prošle godine Meklaren je završio na poziciji 4 sa 145 bodova, ali je imao "sreću" da Rejsing Point ne dobije bodove Fors Indije koju je nasledio nakon kolapsa tima.

U sezoni 2020 Ferari je podbacio ali je krajem šampionata došlo do opravaka i borba na sredini grida između Meklarena, Rejsing Pointa, Renoa i Ferarija bila je neizvesna sve do kraja sezone. Na kraju su se Meklaren i Rejsing Point izdvojili kao glavni rivali za treće mesto u konkurenciji konstruktora.
Pobeda Pereza i treće mesto Strola na VN Sakhira postavilo je Rejsing Point u izglednu situaciju da sa 10 bodova prednosti zauzme poziciju 3 u poretku konstruktora, obzirom da je "roze Mercedes"dominantniji bolid od MCL35. Međutim, prošlonedeljni pobednik Perez odustao je na VN Abu Dabija (uz odustajanje na VN Bahreina na nekoliko krugova do kraja, kada je bio na poziciji 3 koje nosi 15 bodova), smanjivši tako mogućnost da na stazi koja je odgovarala Meklarenu odbrani poziciju 3. Strol je završio na poziciji 10 pa jedan bod nije mogao da parira sa Meklarenovih 18 (Noris P5, Sajnc P6) u poslednjoj trci. Sajnc je oslobođen od kazne zbog sporog prolaska kroz liniju boksa, pa je Meklarenu potvrđena treća pozicija u poretku konstruktora sa 202 boda. Rejsing Point je četvrti sa 197, Reno peti sa 181, Ferari šesti sa 131, a za njim sledi Alfa Tauri sa 107 bodova. Bodove su osvajali i Alfa Romeo - 8 i Has - 3, dok je Vilijams bez bodova. 
Pouzdanost bolida i dobra vožnja Norisa i Sajnca tokom šampionata dovela je Meklarenu poziciju da opet bude na korak do samog vrha u Formuli 1.
Meklaren nije ni u laganoj finansijskoj sitaciji. Pred poslednju trku objavljeno je da je inesticioni fond  iz SAD, "MSP Sport Kapital" otkupio značajan manjinski paket tima od 15%, a do kraja 2022 grupa bi trebala da kupi maksimalnih 33% vrednosti od procenjenih 560 miliona funti vrednosti tima, koji će pomoći daljim nastojanjima tima da se vrati u sam vrh sporta i pregrupiše u teškim vremenima. Fond će uložiti 185 miliona funti u naredne 2 godine.

Podsetimo vozački par za sledeču sezonu činiće Danijel Rikardo i Lando Noris, a Meklaren MCL36 pokretaće agragtati šampionskog Mercedesa.