Ferstapen pobednik Velike nagrade Emilije Romanje


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 18.04.2021.


Ferstapen pobednik Velike nagrade Emilije Romanje

©Red Bull F1

Maks Ferstapen došao do prve pobede u sezoni nakon sjajnog starta sa treće pozicije i proboja u vođstvo. Hamilton je pokušao odbranu zauzevši poziciju spolja za bolji ulaz u drugu krivinu ali je pri tom zajahao ivičnjak oštetivši bolid, odnosno prednje krilo.

Vozač Red Bula držao je prednost od 5 sekundi ispred Hamiltona tokom prvog stinta, a Britanac je vodio samo u krugu  kada je Ferstapen otišao na zamenu guma. Hamiltonove šanse u nastavku bile su još manje, pošto je izleteo sa staze, oštetivši prednje krilo pri udaru u barijeru. Potom je dosta vremena proveo u pronalažnju prenosa za vožnju unazad. 
Uspeo je da se vrati na stazu ali je pao na devetu pozivciju. Njegovu trku spasao je prekid nakon udesa Rasela i Botasa. Vozač Vilijamsa pokušao je obilaženje vozača Mercedesa koji ga je zagradio na startno ciljnom pravcu. Rasel je desnim krajem izašao desnim točkovima van staze izgubio kontrolu, zakačivši i Botasa. Oba vozača su se zakucala u barijeru. Staza je bila prepuna krhotina pa je trka zaustavljena.

Poredak na restartu bio je: Ferstapen, Lekler, Noris, Perez, Sajnc, Strol, Raikonen, Hamilton, Cunoda...
Posao Hamiltonu olakšao je Raikonen izletanjem van staze u izlaznom krugu, tako da je na restartu Britanac bio već osmi.
Ferstapen se na restartu jedva održao ispred Leklera, pošto je prešao preko ivičnjaka i zaneo svoj Red Bul.
Noris na mekim gumama, odmah se probio ispred Leklera, a Hamiltonu je posao olakšao i Perez koji je ottklizao sa staze i iz zone bodova. Hamiltonu je na nezagrajanim gumama najveći problem bio Strol, a potom je  lagano obišao Rikarada priključivši se vozačima Ferarija koji su jurili Norisa.
Do kraja trke prestigao je Sajnca, Leklera i Norisa nadoknadivši skoro sve izgubljeno uz najbrži krug trke. 
Ferstapen je bio nedostižan sa 20 sekundi prednosti.
Lando Noris je postigao veliki uspeh za Meklaren, ponovivši svoj lični najbolji plasman iz prošle sezone - treće mesto. Odluka tima da ga Rikardo propusti u prvom delu trke zbog boljeg tempa bila je potpuno ispravna.
Ferari je četvrtim i petim mestom za Leklera i Sajnca odradio dobar posao. Rezultat bi možda bio i bolji da Sajnc nije u prvom delu trke u poteri za Meklarenima dva puta izletao sa staze izgubivši preko deset sekundi u "ekskurzijama". Sa druge strane, oba puta prošao je bez oštećenja bolida.
Rikardo je doneo još bodova Meklarenu plasmanom na poziciju šest, ispred Strola iz Aston Martina koji ga je pritiskao u završnici.
Gasli je nakon promašene taktike u prvom delu trke sa gumam za potpuno mokru stazu, uspeo da se vrati u zonu bodova i zauzme osmo mesto.
Iskusni Raikonen uzeo je bodove za Alfa Romeo, a poslednji raspoloživi bod uzeo je Okon iz Alpine, dok je njegov klupski kolega Alonso prvi van zone bodova. Perez je zauzeo poziciju 12, ispred Cunode koji nije imao mnogo uspeha u trci sa promenljivim uslovima. Na restartu je zavrteo svoj Alfa Tauri izgubivši tako šanse za plasman među osvajače bodova.
Đovinaci je završio na poziciji 15, Fetel koji se povukao u završnici je šesnaesti, a novajlije iz Hasa koji su imali puno problema uspeli su da završe trku.
Mazepina je u prvoj fazi trke zakaćio Latifi. Vozač Vilijamsa je nakon povratka na stazu odmah napravio još jednu grešku, ušavši Mazepinu u putanju, pa je nakon kontakta opet izleto van staze ovog puta u barijeru. U vremenu dok je trka bila usporena Mik Šumaher je pri zagrevanju guma zaneo svoj Has, a potom otklizao u barijeru. To ga je koštalo pada na začelje i zamene prednjeg krila ali je uspeo da do kraja trke prestigne svog klupskog kolegu i bolid doveze do cilja. 

Dodatak: Raikonen je zaradio kaznu od 30 sekundi zbog prekršaja koje je počinio na restartu, tako da je pao u plasmanu izvan zone bodova. Okon je deveti, dok se Alonso pomera na poziciju deset i dobija bod.    

Dodatak: Strol degradiran na poziciju 8, Gasli sedmi. Strol je izvršio preticanje Gaslija prekoračivši limite staze, pa je zbog toga dobio kaznu od 5 sekundi. Nakon zaračuravanja kazne pao je na poziciju 8, a Gasli je napredovo na poziciju 7.

 Rezultati trke za Veliku nagradu Emilije Romanje:

1 Maks Ferstapen Red Bul 1:17.526
2 Luis Hamilton Mercedes 22.000s
3 Lando Noris Meklaren 23.702s
4 Šarl Lekler Ferari 25.579s
5 Karlos Sajnc Ferari 27.036s
6 Danijel Rikardo Meklaren 51.220s
7 Lens Strol Aston Martin 51.909s
8 Pjer Gasli Alfa Tauri 52.818s
9 Kimi Raikonen Alfa Romeo Rejsing 64.773s
10 Esteban Okon Alpina 65.704s
11 Fernando Alonso Alpina 66.561s
12 Serjho Perez Red Bul 67.151s
13 Juki Cunoda Alfa Tauri 73.184s
14 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Rejsing 1 krug 
15 Sebastijan Fetel Aston Martin 1 krug
16 Mik Šumaher Has 1 krug
17 Nikita Mazepin Has 2 kruga

Trku nisu završili:
Valteri Botas Mercedes udes
Džordž Rasel Vilijams udes
Nikolas Latifi Vilijams udes