Hamilton pobednik trke u Bahreinu koju je obeležio udes Grožana


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 29.11.2020.


Hamilton pobednik trke u Bahreinu koju je obeležio udes Grožana

©Bryn Lennon/Getty Images

Luis Hamilton došao do nove pobede koja je ovog puta pala u drugi plan. Početak trke i udes Grožana koji je bio u zapaljenom bolidu dvadesetak sekundi obeležili su Veliku nagradu Bahreina.

Vozač Hasa bio je 27 sekundi u plamenu nakon probijnja barijere. Veće povrede sprečio je oreol koji je "pomogao" i u probijanju zaštitne barijere. Nakon prvih pregleda konstatovane su opekotine ruku, a kasnije i naprsnuće rebara. Kada se sve sagleda vozač dana po glasovima publike, prošao je odlično. Trka je nakon udesa prekinuta skoro sat i po kako bi se popravila zaštitna barijera.
Trka je nastavljena nako sat i po, nakon novog kruga za zagrevanje koji je poveo Luis Hamilton. On je pobegao rivalima i kod prvog starta, nasuprot Botasu koji je izgubio pozicije od Ferstapena i Pereza. Pozicije je izgubio i od Albona i Rikarda ali su mu vraćene  na restartu.
Restart je usledio u 3. krugu, a Hamilton je opet pobegao rivalima. Ferstapen je bio drugi ispred Pereza, Botasa i Albona. U prvih deset takođe su bili Noris, Okon, Lekelr, Rikardo i Gasli.
Potom je usledio i udes Strola. Vozač Rejsing Pointa imao je kontakt sa Kvjatom, a potom okretanje na bok. Kanađanin se izvukao iz prevrnutog Rejsing Pointa, a trka je usporena izlaskom voziola sigurnosti kako bi se uklonio bolid. Botas je u međuvremenu morao u boks po nove gume jer je naleteo na krhotine koje su otpale sa Magnusenovog Hasa. Kvjat je kažnjen sa 10 sekundi zbog kontakta koji je izazvao prevrtanje Strola.
Trka je restartovana u 9. krugu. Hamilton je opet poveo ispred Ferstapena i Pereza. Rikardo je napao Leklera za poziciju ali je umesto napredovanja izgubio od Sajnca koji je bio u naletu. Potom je vozač Meklarena prestigao svog kolegu od sledeće sezone za poziciju 7, a potom su Rikardo i Gasli uradili isti posao.

Leklera je napao i Kvajat za poziciju, a Fetel se okrenuo sa njegovim SF1000, javljajući radio vezom da je bolid "neupravljiv". Pao je na poziciju 18.
Potom je usledila serija odlazaka na servis, Kvjat je odslužio kaznu od 10 sekundi. Lider trke odradio jeservis u 20. krugu. Vratio se na poziciju 3 iza Ferstapena i Pareza ali se poredak vratio na staro nakon što su i rivali odradili servis.
Najzanimljivija borba vodila se za treće mesto u poretku konstruktora. Perez je držao treće mesto i 15 novih bodova za Rejsing Point, a vozači Meklarena i Renoa, pokušavali su da se približe vrhu i bodovima koliko je moguće. Staza je definitivno odgovarala Meklarenu više nego li Renou. Noris i Sajnc uspeli su da se probiju ispred Okona i Rikarda, a potom i da sustignu Gaslija koji je pokušao sa strategijom od jednog zaustavljanja.  Francuz je u završnici davao sve od sebe da zadrži poziciju 7 od naleta Rikarda. Značajnu "pomoć" dobio je od trgičara trke Pereza. Meksikanac je na 3 kruga morao da odustane jer je otkazao Mercedesov agregat. Rejsing Point je ostao u plamenu pored staze, a a na stazu je izašlo vozilo bezbednosti.
Hamilton je prošao kroz cilj ispred Ferstapena i Albona koji se drugi put ove sezone popeo na podijum i tako uspeo da popravi šanse za ostanak u Red bulu.
Noris i Sajnc zauzeli su pozicije 4 i 5 donevši tako dosta bodova Meklarenu sa kojim su preuzeli trće mesto od Rejsing Pointa u poretku konstruktora.
Gasli je sačuvao poziciju od Rikarda, a nakon odustajanja Pereza pomerio se na poziciju 6, dok je Rikardo sedmi. Botas je odkraja trke došao do pozicije 8, Okon je deveti, a bod je upisao i Lekelr desetim mestom.


Rezultati trke za Veliku nagradu Bahreina:

1 Luis Hamilton Mercedes
2 Maks Ferstapen Red Bul 1.620s
3 Aleks Albon Red Bul 7.423s
4 Lando Noris Meklaren 9.579s
5 Karlos Sajnc Meklaren 10.025s
6 Pjer Gasli Alfa Tauri 18.990s
7 Danijel Rikardo Reno 40.505s
8 Valteri Botas Mercedes 42.032s
9 Esteban Okon Reno 43.569s
10 Šarles Lekler Ferari 1 krug
11 Danil Kvjat Alfa Tauri 1 krug
12 Džordž Rasel Vilijams 1 krug
13 Sebastijan Fetel Ferari 1 krug
14 Nikolas Latifi Vilijams 1 krug
15 Kimi Raikonen Alfa Romeo Rejsing 1 krug
16 Antonio Đovinaci Alfa Romeo Rejsing 1 krug
17 Kevin Magnusen Has 1 krug

Trku nisu završili
Serhio Perez Rejsing Point motor - krug 54
Lens Strol Rejsing Point udes - krug 3
Roman Grožan Has udes - krug 1